TRANSIT - Decent Man On A Desperate Moon

TRANSIT - Decent Man On A Desperate Moon

TRANSIT - Decent Man On A Desperate Moon

TRANSIT - Decent Man On A Desperate Moon

Keď vás Jan Transit pozve do svojho úplne samostatného sveta, tentokrát nevymedzeného ani obraznosťou a psychedéliou IN THE WOODS... ani macho pózou SOXPAN, pripomína to kovbojku. „Estrangeiro / New Man“ je typickým úvodom toho najtypickejšieho westernu: do mesta prichádza cudzinec, v ktorého tvári čítať nejednoznačnosť, dobro aj zlo, všetko aj nič. Zároveň je to veľmi podobné, ako keď Johnny Cash uvádzal posledný album svojho života textom piesne „The Man Comes Around“. Transit je v tomto oveľa menej biblický a oveľa menej apokalyptický než Cash – hoci hudobne ide o takú poctu Mužovi v čiernom, o akej by sa vám v súvislosti s frontmanom legendárnej nórskej pagan blackmetalovej kapely v živote nesnívalo. Jan Transit Johnnyho Casha zbožňuje. A presne ako Johnny Cash podstúpil so sériou rubinovských albumov „American“ vnútornú obrodu a predviedol jednu z najpôsobivejších duševných spovedí v histórii hudby, aj „Decent Man On A Desperate Moon“ je v Transitovom prípade hlavne o všetkom, čo je osobné. Pri skromnosti vlastného minilabelu a oveľa menšej popularite. Samozrejme.

Som celkom nový, nový človek, s lepším plánom, než som mal predtým.
(Je celkom nový, nový človek, s lepším plánom, než mal predtým.)
Som celkom nový, nový človek, s lepším plánom, než som mal predtým.
(Je celkom nový, nový človek, s lepším, teda žiadnym plánom.)

TRANSITPri „Decent Man On A Desperate Moon“ opäť platí, že jeho tvorca skromným a takmer „antiambicióznym“ spôsobom reflektuje svoju obľúbenú hudbu – presne tak, ako keď bolo v tvorbe IN THE WOODS... absolútne ľahké určiť moment, kedy si jej členovia začali ulietavať na starých PINK FLOYD. Či už ide o jednoduchý alternatívny rock, závan sedemdesiatok a priamočiarý rock’n’roll, korčuľovanie od folku ku country, juhoamerické inšpirácie (v tejto oblasti Transit nakoniec strávil podstatnú časť svojho života)... Alebo mäkkú a príjemnú zvukovú kulisu takmer popového rocku. Obrovské množstvo inšpirácie získal Transit v soundtrackoch. „Decent Man On A Desperate Moon“ je až šokujúco skromný album. V miestach, kde by ktorýkoľvek adekvátny producent a väčší label nanútil aspoň o trochu bombastickejšiu produkciu, na Transitovi nádherne počuť, že Karmakosmetix je vydavateľstvo, ktoré sa zmestí do počítača v jeho pracovni. Fantázia.

TRANSIT je dokonalá mužská obdoba kapely AGUA DE ANNIQUE. Hoci žánrovo inde, všetko ostatné sedí ako jin s jangom. Ešte aj osudy majú podobné.

Najlepšie skladby:
Estrangeiro / New Man
Miller Song
One For The Sea – Ad Anima pt.1

Bude sa vám páčiť, ak máte radi:
AGUA DE ANNIQUE
THE GATHERING
STILLE OPPRØR

 23

V-dur

Verdikt

Mužská verzia AGUA DE ANNIQUE, s klobúkom na hlave. Príklad na kolene zbúchaného a extrémne individualistického albumu, ktorý na rozdiel od ostatných pri vzniku neprišiel o dušu.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 37:25

www.myspace.com/jktransit

Skladby

  1. Estrangeiro / New Man
  2. Bleed On Me
  3. You And Me And Then Some
  4. The Girl And The Road
  5. Miller Song
  6. Jokes Aside
  7. Damned If You Don't
  8. One For The Sea - Ad Anima pt.1
  9. Ad Anima - pt.2
  10. Ad Anima - pt.3

Diskografie

Decent Man On A Desprerate Moon (2008)