OBLITERATE / MÄSO - The Ball Season / Under Pressure

OBLITERATE / MÄSO - The Ball Season / Under Pressure

OBLITERATE / MÄSO - The Ball Season / Under Pressure

OBLITERATE / MÄSO - The Ball Season / Under Pressure

Tak tady máme další podzemní splitko, které tentokráte dorazilo až z druhého konce bývalé československé federace, konkrétně z Košic. O dvě strany vinylové desky se podělila dvojice extrémních kapel. Prvními jsou košičtí OBLITERATE a těmi druhými pro mě doteď neznámí úderníci slyšící na půvabné jméno MÄSO. Jak už u podobných nahrávek bývá zvykem, je velice zkoupá na stopáž a vzhledem k tomu, že se jedná o splitko vinylové, jste tak nuceni neustále postávat u gramofonu a obracet desku. Známé rčení praví, že dobrého bývá málo, ovšem otázkou je, jestli to platí i v tomto případě?

Vzhledem k tomu, že předchozí tvorba obou zainteresovaných spolků je pro mě neznámou záležitostí, porovnávání těchto počinů s řadovou tvorbou proto vynechám a soustředím se radši pouze na své bezprostřední dojmy nabité poslechem tohoto kotoučku.

OBLITERATEStálice východoslovenské scény OBLITERATE přinášejí vcelku konvenčně pojatou várku extrémně metalového řádění, kde si ruku podávají death metalové riffy s grindcoreovým běsněním. Čtveřice se vyžívá i v častých a hlavně nevyzpytatelných změnách temp, díky čemuž tak pětka skladeb vyznívá velmi agresivním a natlakovaným dojmem. V souvislosti s touto kapelou mě napadá už mnohokráte uvedený příměr s britskou legendou NAPALM DEATH, resp. s její starší tvorbou. Přesto však na mě běsnění OBLITERATE nepůsobí ani trochu archaicky. V podání této košické kapely máme co dělat s klasicky pojatou extrémní metalovou muzikou. Instrumentálně solidně zvládnout, dynamickou a nenudící.

6.5 / 10

MÄSONaproti tomu zvolenští MÄSO mě dokázali dost překvapit. Název kapely a hlavně nahrávky, který je mimo jiné vypůjčený z 8 let starého alba finských ROTTEN SOUND ve mě evokoval spíše obavy z dalšího goregrindového zvěrstva, které popravě moc nevyhledávám, avšak skutečnost byla úplně jiná. Po krátkém intru se prostřednictvím přenosky z reproduktorů sice vyvalí typická grindová sypanice smíchaná se španělskými motivy. Ta však rychle odezní a ke slovu se dostává titulní skladba, která se nese na poněkud odlišné vlně. Míchání hardcoreových postupů s chytlavými syntezátorovými motivy, které v některých momentech nemají daleko k tanečním plochám už skvěle zvládli například mostečtí CONTRASTIC hlavně na svém příspěvku k relapsácké kompilaci „Czech Assault“ z roku 2001 a to samé předvádějí i MÄSO. Dobře se to poslouchá a umím si představit i kvalitní živé provedené této produkce. Škoda jen, že nahrávka je tak krátká. Rozhodně by to v podobném duchu sneslo i delší počin.

7 / 10

http://www.don-roberto.sk/maso

Určitě jedno z těch kvalitněji provedených undergroundových splitek, které klišovitě řečeno žádné sbírce podobných záležitostí ostudu rozhodně neudělá. Případní zájemci by si ale měli pospíšit, protože edice tohoto vinylu čítá pouhých 500 kusů.

 7

Dalas

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Sestava

Skladby

  1. OBLITERATE:
  2. We Kill Ourselves
  3. The New Deal
  4. A Mind (Not) Awaken
  5. The Ball Season
  6. MÄSO:
  7. Šach-mat
  8. You're Under Pressure