NECROWRETCH - Swords Of Dajjal

NECROWRETCH - Swords Of Dajjal

NECROWRETCH - Swords Of Dajjal

NECROWRETCH - Swords Of Dajjal

Představte si sami sebe ve vědomostní soutěži. Už jste poměrně daleko, virtuální částka na vašem kontě se neustále zvyšuje, tlak roste, stejně tak jako obtížnost otázek. Pořád máte šanci to zabalit, jednoduše vybrat příjemnou sumičku z banku a doma si zvýšit skóre u dámy svého srdce. Těžké rozhodnutí, ale ještě jednu otázku přeci jen zariskujete. Téma je black/death metal za rovný milión. Zamnete si ruce, tohle je přece přesně vaše parketa, jen těžko vás něco může překvapit. Cílem je rozluštit název žánrové kapely z Evropy na 11 znaků. Pustíte se do práce a všechno jde jako po másle. Brzy máte vyluštěných prvních pět pozic, které tvoří sympatické slůvko "NECRO". Zbývá dalších 6 pozic a vy začínáte pomalu počítat na prstech. Na kolik že je vlastně "PHOBIC"? Ha, rovných 6, tak je to jasné! Za předčasné vyřešení otázky je tučný bonus, proto oznámíte moderátorovi, že chcete rovnou odpovídat. Založíte ruce, suverénně konstatujete "NECROPHOBIC" a nasměrujete sebejistý úsměv mezi diváky. Chvilku napětí ukončí ponurá znělka a moderátorovo mrazivé prohlášení: "Nikoli, pane kolego, jsou to NECROWRETCH".

Kdybych v horkém křesle seděl já sám, udělal bych to samé, na NECROWRETCH bych si nevzpomněl, vždyť sotva vím, že letos vydali novou desku "Swords Of Dajjal". Ojedinělé vzorky z předešlých kolekcí jsem kdysi slyšel jen z vlaku, navíc mě tenkrát vůbec nezaujaly, nebyl tedy důvod kapelu nijak zásadně studovat. Nicméně už poslech první skladby "Ksar Al-Kufar" mě donutil významně pozvednout obočí a obratem se ponořit do dalších položek. Výsledek je ten, že "Swords Of Dajjal" poslouchám poslední týden skoro pořád.

Obrázek_1

Koneckonců, s NECROPHOBIC nebyl náš nešťastný soutěžící vůbec mimo, produkce NECROWRETCH má totiž k legendární žánrové ikoně zcela jednoznačně nejblíže. Zvukem, zpěvem (srozumitelnější projev), ale i komplexnějším a zároveň hitovým songwritingem. Všichni víme, že tvůrčí mozek NECROPHOBIC, Sebastian Ramstedt, je výtečným skladatelem a není vůbec jednoduché se k jeho kvalitám byť jen přiblížit, natožpak je dokonce předčít. Nepovedlo se to ani NECROWRETCH, nicméně jedním dechem je nutno dodat, že pánové zas až o tolik nezaostali. V tracklistu "Swords Of Dajjal" najdeme hned několik hitů nebo minimálně skladeb, jenž mají jasně a přehledně definovanou kostru, na níž je rozvěšen dostatek poutavých motivů. Pokud si vezmeme poslední dvě alba NECROPHOBIC, debut IN APHELION (což jsou vlastně NECROPHOBIC 2, neb za kormidlem tohoto projektu opět dlí kreativní duo Ramstedt/Bergebäck) a poslední dva počiny UNANIMATED, tak všechno jsou to velmi srozumitelné, skladatelky pestré a na žánrové poměry kompozičně velmi promyšlené záležitosti. Podobnou, snad jen trochu syrovější linii, následují i NECROWRETCH. Samotná kapela se nechala slyšet, že šílené rychlosti již bylo dost, proto ubrala nohu z plynu a naopak dala větší prostor variabilitě. Občas se ale sype slušně, osobně mě napadá třeba přirovnáni k UNHALLOWED. Desce se dostalo výstavní péče, skládala se pomalu ale jistě rovné tři roky, ladil se každý jednotlivý detail když procházel komplexním schvalovacím řízením jak ve zkušebně, tak posléze ve studiu. A na výsledku je to zatraceně znát.

Obrázek_2

"Swords Of Dajjal" je poněkud špinavější a hrubější deskou (ale ne kdovíjak dramaticky) nicméně zachovává si onu členitost a skoro až "rádiovou" přístupnost. Zajímavý je i onen orientální background, který se táhne napříč všemi texty a občas se odrazí i v hudbě samotné ("Numidian Knowledge", "The Fifth Door"). Frontman Vlad kdysi údajně dlel delší dobu v Turecku, kde ve stínu půlměsíce načerpal inspiraci hlavně co se temnější stránky islámu týče (například "Dajjal" se dá považovat za jakousi obdobu antikrista). No, společně věřme, že si takového neslýchaného rouhání nevšimne nějaký místní radikální duchovní...

Pokud nevíte, jak si nejlépe zkrátit čas před příchodem "In The Twilight Grey" (nové, jubilejní desáté kolekce NECROPHOBIC, která vyjde 15.3.2024), tak už tušíte, co asi tak máte podniknout. Zklamání jest vyloučeno, neb tady se hraje black/death metalová extraliga přísně švédského střihu. A vůbec nevadí, že NECROWRETCH obývají jižní Francii, své vzory mají nastudované dokonale. Skvělá deska.

 Přidejte svůj názor

Reaper

Verdikt

Pokud nevíte, jak si nejlépe zkrátit čas před příchodem "In The Twilight Grey" (nové, jubilejní desáté kolekce NECROPHOBIC, která vyjde 15.3.2024), tak už tušíte, co asi tak máte podniknout. Zklamání jest vyloučeno, neb tady se hraje black/death metalová extraliga přísně švédského střihu.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
8 / 10

Další informace

Stopáž: 37:25

necrowretch.bandcamp.com

Skladby

  1. Ksar Al-Kufar
  2. The Fifth Door
  3. Dii Mauri
  4. Swords Of Dajjal
  5. Numidian Knowledge
  6. Vae Victis
  7. Daeva
  8. Total Obliteration

Diskografie

Swords Of Dajjal (2024)
The Ones From Hell (2020)
Welcome To Your Funeral (live) (2018)
Satanic Slavery (2017)
With Serpents Scourge (2015)
Even Death May Die (EP) (2014)
Bestial Rites 2009-2012 (compilation) (2013)
Putrid Death Sorcery (2013)
Now You're In Hell (EP) (2012)
Ripping Souls Of Sinners (compilation) (2011)
Putrefactive Infestation (EP) (2011)
Necrollections (demo) (2010)
Rising From Purulence (demo) (2009)
Demo 2008 (demo) (2008)

Jiné pohledy

8 / 10

Emeritní profesor švédské metalurgie to ve svém rozboru shrnul komplexně a fundovaně. Na NECROWRETCH mě baví, jak lehce a elegantně jejich referát na téma "Vzývání Satana severskými slitinami" působí, přitom člověk cítí, kolik je za tím přemýšlení, práce a pečlivosti. Kompozičně je to přesně na střed, chytlavost se tu neplete s vlezlostí a atmosféra je i přes promyšlenost stále živelná. Odskok od biblických klišé také pomáhá. NECROWRETCH tudíž aspirují na mistry řemesla! 

Marigold | 13. února 2024