ALBOVÁ NADÍLKA - #08/23 Srpen - první část

ALBOVÁ NADÍLKA - #08/23 Srpen - první část

ALBOVÁ NADÍLKA - #08/23 Srpen - první část

ALBOVÁ NADÍLKA - #08/23 Srpen - první část

Po poněkud slabším červenci přišel mnohem výživnější srpen. S novou energií, načerpanou během BRUTAL ASSAULT 2023, se kolegové vrhli na psaní, velkou porci přidal pisatelsky rozdováděný Dalas, takže mnohá alba dostala své recenze. Konkrétně RINGWORM - Seeing Through Fire, GRAND CADAVER - Deities Of Deathlike Sleep, SPIRIT ADRIFT - Ghost At The Gallows, INCANTATION - Unholy Deification, HORRENDOUS - Ontological Mysterium, HUMANITY'S LAST BREATH - Ashen. Plus ještě článek 2x1: KATAKLYSM vs WEREWOLVES - Death metalový souboj dvojí krve. I tak ještě zbylo toho zajímavějšího tolik, že to vydá na dva díly. Zde je ten první a druhou část očekávejte později od Dalase. Takže pokud vám zde něco chybí, třeba se ještě dočkáte.

HAIL THE SUN - Divine Inner Tension
TEMPLE OF DREAD - Beyond Acheron
FALL OF THE ALBATROSS - Rite
THE CIRCLE - Of Awakening
TILL THE DIRT - Outside The Spiral
TEGMENTUM - Evolvement


Pod čarou:
DUN RINGILL - 150-Where the Old Gods Play-Act 1
EDWARD REEKERS - The Liberty Project
BEES MADE HONEY IN THE VEIN TREE - Aion
GODTHRYMM – Distortions
MOVEMENTS - Ruckus!
SANGUINE GLACIALIS - Maladaptive Daydreaming

HAIL THE SUN - Divine Inner TensionHAIL THE SUN - Divine Inner Tension

Výrazná kalifornská skupina ani na svém šestém albu neuhnula od své vize progresivního post hardcoru a opět se na nás vrhají s divoce křepčící i emotivně rozechvělou produkcí vyšperkovanou bolestně ječícím hlasem Donovana Melero, v jehož projevu lze najít sílu a emoce stejně jako až nepříjemně iritující vypjatost. Přestože mám pro tuhle partu slabost, odpouštět jim nic nechci, a tak pokud jsem ohledně alba "New Age Filth" psal v superlativech jako o vrcholu jejich snažení, na "Divine Inner Tension" už je dost opisování, na kterém navíc jako by se HAIL THE SUN definitivně stylizovali do novodobých THE MARS VOLTA. Až to chvílemi začíná být nepříjemné. Ale je tam hodně z divoké rozdováděnosti, která návratovému albu "The Mars Volta" chyběla. Je tam i ladně citová melancholie a nějaké ty bláznivé výstřelky, takže stále velmi působivá deska.

Rude Records/Equal Vision Records / 8. srpna 2023

TEMPLE OF DREAD - Beyond AcheronTEMPLE OF DREAD - Beyond Acheron

Pěkně šlapající old school death metal z Německa, silné riffy i hezky vzletná sóla. Při poslechu se příjemně probouzí vzpomínky na starou floridskou stylovou školu. Přesto je až s podivem, že TEMPLE OF DREAD dokáží prezentovat svůj "prašivý" a starobou smrdící death metal bez příznaků ochrnutí věkem, umí svůj archaicky pojatý materiál docela pěkně zasazovat do dnešních zvukových a produkčních kulis, takže spolu s šikovně poskládaným materiálem se jejich skladby neztrácí za retro pavučinami. Ozvuky začátku devadesátých let se zde vznáší bez patosu a energicky, jako by se Němci pokoušeli svou živočišností přesvědčit posluchače, že se od těch dob nic nezměnilo. "Beyond Acheron" je již čtvrté album zkušené party, která vyrostla do slušných parametrů.

Testimony Records / 11. srpna 2023

FALL OF THE ALBATROSS - RiteFALL OF THE ALBATROSS - Rite

Instrumentální progrese, ve kterém se spojuje djentová dravost s hravostí klasičtějšího prog metalu plus nějaké další stylové přesahy třeba až do mathrocku. Místy v nespoutaných kreacích co se blíží NIGHT VERSES, jinde je to hračičkování někde v intencích Australana PLINI, ale není to daleko ani k odlehčenější formě Američanů THRAILKILL. A hlavně je patrné, že od předchozí desky "Enormous Cloud" (2014) nejen uběhlo hodně času, ale Američané se opravdu výrazně posunuli vpřed. Jejich tvorba vyrostla nejen do instrumentálních výšin, ale proměnily se i struktury a aranže. Je to teď mnohem plnější, kompaktnější a přes veškeré divočiny i určitým způsobem ladné. Bravurní album.

Self-released / 18. srpna 2023

THE CIRCLE - Of AwakeningTHE CIRCLE - Of Awakening

Německo finská banda je představitelem black metalu v té jeho pompéznější orchestrální formě. Vzletné skladby v sobě spojují silový blackový základ s atmosférickou rozevlátostí a přestože může být snaha o velkolepé aranže místy na škodu, výslednou atmosféru se skupině daří držet i díky citlivému využití dalších post blackových žánrových prvků jako jsou samply nebo housle hostujícího Tima Charlese z NE OBLIVISCARIS. Poutavou atmosféru převalující se často až v melancholické mrazivosti silně podporuje i z blackových kořenů vycházející vokál Asima Searaha (též člen DAMNATION PLAN), který svůj zastřeně temný výraz dokáže nečekaně proměnit i v jasně znějící melodický tón. Když se přidá trocha odlehčenějších až art rockově znějících prvků a špetka progrese, je z toho vcelku zajímavé dílo.

AOP Records / 18. srpna 2023

TILL THE DIRT - Outside The SpiralTILL THE DIRT - Outside The Spiral

Kelly Shaefer z ATHEIST se snaží oživit staré časy a za přispění dalších známých jmen se pustil na tenký led technického death metalu. A jde na věc jednak hodně tradičními prostředky, výraznými riffy a prosvětlující kytarovou progresí. Přesto se nedrží až tak při zemi a do svého vokálního projevu se snaží dostat co největší různorodost. Zaslechnout se tak dají i grungeové polohy a i díky tomu jsou vokály až kontrastní. Pod producentskou taktovkou Scotta Burnse se navíc vystřídala řádka kvalitních hudebníků, Steve Di Giorgio (TESTAMENT), John Longstreth (ORIGIN), Jeff Loomis (NEVERMORE a ARCH ENEMY), takže výsledek je vyšitý bez sebemenších záděrek. Když k tomu přičteme, že Kelly dokázal poskládat opravdu slušný materiál, ve kterém je dost síly i až hitových ambicí, je "Outside The Spiral" opravdu hodně příjemným albem.

Nuclear Blast / 25. srpna 2023

TEGMENTUM - EvolvementTEGMENTUM - Evolvement

Kalifornští TEGMENTUM jsou skupinou, která se snaží spojovat progresivní styl s drsnou slupkou death metalu a djentu. A pokud pomineme první skladbu jako trochu nezáživné intro, mají následující okamžiky švih. Drží se totiž spíše v drsnější formě a šikovné trochu "veselejší" vyhrávky a případné melodie se tak trochu schovávají za obhroublou slupkou. Přesto jsou to prvky prosvětlující celkový výraz a vlastně i kontrastující v hrdelním vokálem, který má na starosti ženský element v sestavě, což se z death metalové polohy hlasu moc poznat nedá. Upozornění přijde jen na malý okamžik, kdy přejde zpěvačka Chelsea Murphy, známá též z DAWN OF OUROBOROS, do přirozeně melodické polohy. Ale nečekejte žádné kreace po vzoru JINJER, TEGMENTUM se drží djent death metalové šablony s progresivní náplní, vlastně je to i svérázný deathcore. I když se najde i kontrastní až jazzový okamžik. Provedení velice slušné a naživo by to mohla být pěkná smršť, potenciál tam je.

M-Theory Audio / 25. srpna 2023


Pod čarou:

DUN RINGILL - 150-Where the Old Gods Play-Act 1 (The Sign Records / 04. srpna 2023)
Hezky houpavě a ladně se nesoucí folk doomové album od skupiny ze Švédska. Hodně se při poslechu vynořují vzpomínky na první alba SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY. Ani housličky nechybí.

EDWARD REEKERS - The Liberty Project (Mascot Records / 4. srpna 2023)
Ne příliš vkusná tematická prog rocková opera, na které se kromě samotného Reekerse (KAYAK) podílela řada známých osobností, namátkou Arjen Lucassen (AYREON), Damian Wilson (THRESHOLD), Joost Van Den Broek (STAR ONE) nebo Steve Hackett (GENESIS).

BEES MADE HONEY IN THE VEIN TREE - Aion (Magnetic Eye Records / 18. srpna 2023)
Temná plazivá ponurost až drone formy, psychedelicky se převalující rozjímání i tuhá stoner doomová neurvalost, to vše se dá najít na albu této německé skupiny. Současně jsou tu ale i vzdušně melancholické polohy, díky kterým se částečně dostáváme až do vod blízkých kapelám jako GAZPACHO či NOSOUND. Svérázná, ne příliš přístupná a přehnaně dlouhá deska. I když, vlastně je to v obvyklé stopáži posledních alb METALLICY, takže...

GODTHRYMM – Distortions (Profound Lore / 18. srpna 2023)
Opravdu temně plazivá a často jakoby tempově zadržovaná podoba doom metalu. A v souladu se žánrem jsou to ony dusivě skličující pocity, takže byť poněkud stylově archaicky znějící, je tohle album svým zpracováním velice působivé. Tomu napomáhají i umírněně zpěvné vokály včetně hostujících hlasů, které svou rozmanitostí doplňují jinak možná lehce monotónní formu o příjemnou pestrost.

MOVEMENTS - Ruckus! ( Fearless Records / 18. srpna 2023)
Tak trochu zvláštně pokřivená rocková produkce, kde se dá najít post hardcore hravost i až dusivě tepající pop rocková hitovost. Přesto je to velice živá a životaschopná hudba.

SANGUINE GLACIALIS - Maladaptive Daydreaming (Self-released / 18. srpna 2023)
Melodický death metal z Kanady, který kromě inspirací ve skandinávské škole krade i z klasičtějšího metalového ranku, odskakuje si od blackových náznaků až k symfonickým aranžím a je specifický ženskými vokály, které balancují na hraně oživující různorodosti a banálního kýče.

#NovaAlba #HailTheSun #TempleOfDread #FallOfTheAlbatross #TheCircle #TillTheDirt #Tegmentum

 1

Noisy