THY LIGHT - No Morrow Shall Dawn

THY LIGHT - No Morrow Shall Dawn

THY LIGHT - No Morrow Shall Dawn

THY LIGHT - No Morrow Shall Dawn

Pochodeň zapálená již před více než dvaceti lety někde uprostřed norského lesa žije nadále svým agilním životem. Její plameny se postupně rozšířily do celé Evropy, zanedlouho i do severní Ameriky a bylo jen otázkou času, kdy zachvátí zbytek světa. Existence brazilského dua THY LIGHT je dúkazem, že se tak již stalo.

Transformace, kterou black metal od svých dřevních, úsměvných a někdy i bolestných prvních krůčků absolvoval až do dnešních, v dobrém slova smyslu všemožných derivátů, obvykle řazených do univerzální škatulky post-black, je pozoruhodná a svým způsobem unikátní.

THY LIGHT

Tito Brazilci jsou typickými představiteli většiny toho, co si pod pojmem post-black můžeme představit. Nutno hned zkraje říci, že představiteli toho pozitivního. Z kdysi zuřivého metalového výhonku, který muzikantské schopnosti řešil až na posledním místě, nás jedna z jeho cest dovedla do pestrého hudebního světa, jehož nejsilnější stránkou zůstává i nadále stylová atmosféra.

Zmar, melancholie, beznaděj a tak dále, vždyť už to dobře znáte. Pocity provázející po osmi letech existence teprve debutové album THY LIGHT rozhodně nepatří k něčemu neočekávanému. To se dá prohlásit i o všem ostatním, ale přesto není problémem "No Morrow Shall Dawn" nazvat takovou malou senzací. Promyšlená, zkušeně zvládnutá a nudnou rutinu postrádající hudba skutečně upomene spíše na zavedené kapely ve tvůrčím rozpuku, než zdánlivé nezkušené debutanty, kteří už ale mají na svém kontě demo z roku 2007.

THY LIGHT

Pomalé a epické skladby rozehrávají festival nálad, povětšinou se řadících do toho méně radostného spektra. Ani tak však tato pětiskladbová sbírka nepůsobí nikterak silně depresivním dojmem. Chtělo by se říci, že máme tu čest s typickým soundtrackem severského podzimu, kdy pozdní léto střídá padající listí a sněhová pokrývka. Dny se krátí a pestré barvy lesa přenechávají prostor různým odstínům bílé.

Zní to všechno logicky, ale jen do momentu, když si uvědomíme původ této dvojice. Jen těžko si představuji, že by tropické brazilské pralesy dokázaly evokovat podobné tvůrčí rozpoložení. Není samozřejmě pochyb o tom, že THY LIGHT mají výborně naposlouchané své severské vzory. Jenomže oni neumí jen dobře odezírat z úst, oni už navíc dokáží výrazový rejstřík svého oblíbeného žánru vskutku pevně uchopit a i když z jejich rukou nevypadne nic obzvláště originálního, výsledný tvar je rozhodně atraktivní a řemeslně velmi kvalitní.

Těžiště podstatného dění je koncentrováno do trojice předlouhých kusů, mezi které jsou pak vklíněny vydechující intermezza. Tyto, spíše než že by alespoň na moment přesunuly atmosféru někam jinam, anebo lépe řečeno uvolnily trochu tu temně meditativní náladu, jí ještě prohlubují. Vznikla tak sevřená, silně atmosférická nahrávka, jež se plně soustředí na to hlavní a nerozptyluje se zbytečnými žánrovými odbočkami ani snahou zasypat posluchače plnou dávkou protikladných emocí.

Black metal a jeho odvozeniny se už dávno etablovaly v různých koutech světa a po nezbytné fázi usazování a formování výraziva, mu tito exotičtí "importéři" začínají vracet možnost použít léty prověřené know how velice sofistikovaným a zajímavým způsobem. "No Morrow Shall Dawn" je inspirativní a veskrze lákavou pozvánkou minimálně alespoň z povzdálí sledovat cestu, kterou černěkovové muzicírování před sebou ještě stále má.

 5

Dalas

Verdikt

Brazilský post-black se severskou atmosférou.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Diskografie

No Morrow Shall Dawn (2013)
Suici.De.pression (demo) (2007)