MINIPIVOVAR KVAČANY - rodinné stříbro

MINIPIVOVAR KVAČANY - rodinné stříbro

Pod překrásným panoramatem Chočských vrchů, nedaleko Liptovského Mikuláše, leží nenápadná vesnice Kvačany. Nenápadná až do chvíle, kdy dorazíte na úzkou náves a uzříte nově zrekonstruovanou usedlost rodiny Brontvaiovců, která krom ubytovacího zařízení ukrývá i minipivovar. Na první pohled zaujme příjemná venkovská atmosféra, zahrádka s překrásným výhledem a příjemný, byť znatelně "penzionový" interiér. Ne, tady pivo není prioritou, ale pouze příjemným doplňkem ubytovacích služeb. Z hlediska české minipivovarské kultury je prezentace Brontvaiovského piva spíše slabá, interiér se pivovarnictví příliš nedovolává a nijak nezaujme ani přeplácaná grafická prezentace. Na čepu jsou celkem tři druhy: světlé, červené a tmavé, všechny se stupňovitostí kolem 11–12°. Jako první ochutnávám červené a jsem mile překvapen. Ač překypuje sladkými až ovocnými podtóny, chutná výborně včetně příjemné kvasnicové dochuti. Ze světlého už tolik unešený nejsem, chybí mu plnost i výraznější chuť. Až příliš rychle se rozplyne a nezanechá žádný zvláští dojem. Tmavé spíše potěší, byť jeho až hrozinková chuť není úplně dle mého gusta. Opět se jedná o pivo sladké a těžší, nicméně z mého pohledu mu chybí výrazná zapamatovatelnost a vyhraněná chuť. Trochu zklame cenově nevyrovnaný jídelníček – zatímco klobásy pořídíte ze euro, hlavní jídlo se vyšplhá až na nepříjemných 9 €. Výběr je malý, ale např. guláš byl výborný. A dlužno dodat ceny piva – malé za euro, velké za 1,60. I pro našince standard. Podtrženo sečteno: příjemná zkušenost, byť člověk rozmazlený vysokou úrovní českých minipivovarů najde dost much. 

 11

Marigold

Další informace

Jiné pohledy

8 / 10
V příjemných útrobách restaurace Kvačanského minipivovaru s místní červenou (skoro)dvanáctkou na patře jsem si maně vzpomněl slov klasikových: chlast – slast. Posezení s ochutnávkou piva určitě nebylo od věci a příležitostně bych si jej rád zopakoval.
Louis | 2. července 2009

 

Pravdu má kolega Marigold, když tvrdí, že slovenská pivní kultura za tou českou poněkud zaostává. Přesto však prostředí příjemného rodinného minipivovaru v Kvačanech rozhodně stojí za návštěvu. Chuťově velmi příjemné červené pivo, které si (což platí pro všechny nabízené druhy piva) můžete odvést i v malém soudečku, kvalitní kuchyně a domácké prostředí umocněné nádhernými scenériemi okolitých kopců, patří k argumentům, které v případě návštěvy Liptova velí neopomenout ani toto místo.
Dalas | 2. července 2009

 

6 / 10
Do puntíku tak, jak píše kolega Marigold:
- první pokus červené (spíše však jantarové) a velké překvapení a spokojenost 7,5/10
- druhý pokus světlé - žádný zázrak, poměrně nevýrazná chuť 5/10
- třetí pokus černé - o malinko víc nasládlé, než by bylo záhodno, ale slušné 6/10
- jídlo dobré (pivní sýr masakrózní), ovšem 9 ojro za hotovku je už přece jen drobet přestřelené 6/10
Darkmoor | 2. července 2009