NAŠROT - Rag(e)time

NAŠROT - Rag(e)time

NAŠROT - Rag(e)time

NAŠROT - Rag(e)time

Pionýři domácího hc undergroundu, nezkrotní alkoholici, navzdory věku kapela s jedním z nejbouřlivějších pódiových vokalistů u nás, jedna z největších stále aktivně hrajících tuzemských hardcorových legend a tak bych mohl pokračovat ještě dlouho. Dodat bych asi měl, že hardcore období mají NAŠROT již nějakou tu dobu za sebou, současná tvorba je mnohem odlehčenější, vyzrálejší a aranžérsky propracovanější, než dřevní materiál kapely. Nicméně jsou to právě undergroundové špinavé punk-hardcorové hity, kterými se NAŠROT proslavili asi nejvíce. Ty mají však do aktuálního materiálu opravdu hodně daleko. „Rag(e)time“ je fošnou, kterou plní úderný havlíčkobrodský crossover, specifická kombinace Hrabošova hlubokého melodického vokálu, který je čím dál tím v menší míře kombinován s nakřápnutým melodickým chraplákem, přecházejím v hardcorové řvaní a hard-crossoverové hudby, ve které se snoubí rock, harcore, metal, méně, ale přece ještě ethno, funk a mnoho dalšího.

NAŠROT

V současné poloze NAŠROTů se pozvolna mění poměr mezi agresivní nasraností a přemýšlivou melancholií, ale rozhodně to neznamená, že by kapela svým směřováním vplouvala do vod mainstreamu. Na melodické a měkčí momenty stále dopadá pochmurný stín, který vnesla do tvorby havlíčkobrodských minulá deska „Psychorama“, patrné jsou i pseudoarabské melodické postupy, které byly typické pro album „Mirror And Mask“ – oproti těmto dvěma albům je však novinka slabší na opravdu silné momenty. I tak musím konstatovat, že umírněnější poloha, kde většina pozornosti je zaměřena na vokál, kapele sluší a sedne jí velmi dobře. Rozmělněnější skladby s podporou smyčcových nástrojů, například „Words Are Dead“ mají své silné kouzlo i opodstatnění a patří k tomu nejlepšímu na „Rag(e)time“, naopak houpavé hutnější skákačky obsahující sekané vokály, které znějí jako agresivnější verze starých RED HOT CHILI PEPPERS, působí vedle nich poměrně vyžile. Jako by v nich NAŠROTi vykrádali sami sebe.

Jako vždy poslední dobou jsou skvělé texty, ve kterých si Hraboš bere nekompromisně na mušku současnou a budoucí situaci lidstva, sociálního systému, ekologie a mnohých dalších témat. Pokud vezmu profanované harcore je více než hudba nebo hardcore je hudba s názorem, tak NAŠROT jsou hardcore. Textová složka je skvělá. Jako již tradičně došlo i na jednu cover verzi, tentokrát má tu čest skladba „Sunday Morning“ od VELVET UNDERGROUND, která album velmi příjemně provzdušňuje v jeho sevřenosti a zadumanosti. Celkově vzato, jde o dospělé album od kapely, která se již nehoní za úspěchy a nemusí sobě ani okolí nic dokazovat. Soubor písní v rámci tvorby spíše průměrných, ale stále osobitých a ve svém rukopisu nezaměnitelných.

 6

RIP
RIP

Verdikt

Dospělé album od kapely, která se již nehoní za úspěchy a nemusí nic sobě ani okolí dokazovat. Soubor písní v rámci tvorby spíše průměrných, ale stále osobitých a ve svém rukopisu nezaměnitelných.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 43:00

Produkce: Našrot
Studio: Andy´s Sound Studio

nasrot.cz

Skladby

  1. Intro
  2. Refugees From The Future
  3. I Want To Take You Away From Here
  4. In A Bar Named „There…“
  5. Bloody Oil
  6. Only Pain
  7. Sunday Morning
  8. Words Are Dead
  9. Freddie The Spider

Diskografie

Rag(e)time (2009)
Psychorama (2003)
The Mirror & The Mask (2000)
The Guide To The Wild Years (1997)
Cornered Animal (1995)
Brain Investigator (1993)
Destructive Tour (1991)
Totálně našrot (demo) (1989)