UNDERSIDE - Liar

UNDERSIDE - Liar

UNDERSIDE - Liar

UNDERSIDE - Liar

Český crossover je co do kvantity vskutku početný, ale ta kvalita, s tou už je to znatelně slabší. Naštěstí se v poslední době objevují vlaštovky typu THE SWITCH, které dokazují, že nemusí být všem dnům konec. Nuže, po poslechu aktuální nahrávky pražských UNDERSIDE mé pocity z výše zmíněného bohužel přetrvávají. Ne snad, že by se jednalo o kdovíjakou katastrofu – jde o album neurážející (což zdůrazňuji), celkem příjemně se poslouchající a místy i bavící, kde se střídají agresivní HC pasáže s pěknými melodickými prvky, snad až příliš typickými nu-metalovými hopsačkami či občasnými funky vsuvkami. Vše ale bohužel vyznívá až příliš neutrálně Muzika tedy spadá spíše do průměru či – abych kapele zas až tak nekřivdil – do toho lepšího spektra žánrově spřízněných kapel.

UNDERSIDEHlavní slabinou hudby UNDERSIDE je naneštěstí stavba jednotlivých písní – přestože se muzikanti snaží měnit rytmy a album zpestřovat elementy výše zmíněnými, činí tak bohužel podle až příliš podobného mustru, což sice není fatální při cca tříminutových skladbách a přibližně půlhodinovém materiálu, avšak při delší stopáži by se zmíněný fakt již mohl stát skutečně neblahým. A aby toho nebylo málo – příliš jsem nepochopil zařazení zcela zbytečného remixu skladby „White Spoon“, který působí hodně rušívě, podobně jako závěrečná skladba „Funk II“, jež plní roli jakéhosi outra. Inu, nejspíš bylo nutno tu zatracenou stopáž přeci jen nějak natáhnout…

Nemám však v úmyslu jen hanit, přejděme raději k pozitivům – pakliže kapela zpomalí a začne příjemně melodicky hrát či se dopracuje k nějakému tomu skutečně chytlavému refrénu, má mé veliké sympatie (a to podtrhuji). Zmíněné pasáže působí v celkovém kontextu desky osvěžujícím dojmem a skutečně dokáží pobavit. Škoda jen, že nadějně rozjetou skladbu muzikanti občas zabijí přibližně tisíckrát slyšenou nu-metalovou hopsačkou – pokud by se těchto skutečností kapela vyvarovala, mohlo by to být příště veselejší. Nakonec si neodpustím jedno poněkud klišovité prohlášení – UNDERSIDE jsou nadějnými muzikanty a mám pocit, že je v jejich silách zaujmout. Teď jde jen o to, kterou z možných cestiček se vydají.

 4

Deadmann

Verdikt

Spíše průměrný český crossover. Najdete zde pár lepších i horších chvilek, ale těžko můžete čekat něco skutečně katastrofálního či naopak famózního.

Hodnocení

Autor
5,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 31:09

www.underside.cz

Sestava

Skladby

  1. Funk
  2. Ocean
  3. Hide In A Pill
  4. End Search
  5. Liar
  6. M.J.
  7. Fly
  8. White Spoon (remix)
  9. Funk II

Diskografie

Liar (2007)
Jumping To Boot Record (EP) (2004)
I Have Broken Radio (2001)
Clairvoyance (demo) (1998)