MÖRGHUUL - Domination Of The Beast

MÖRGHUUL - Domination Of The Beast

MÖRGHUUL - Domination Of The Beast

MÖRGHUUL - Domination Of The Beast

Můžeme pořád dokola otevírat diskuse na téma „metalové retro a jeho přínos pro současnost“, ale nic to nezmění na faktu, že starověk kovové muziky nepřestává fascinovat hudebníky napříč generacemi. A že jich není rozhodně málo, dokazují mimo jiné i hojně navštěvovaná dostaveníčka konané v jihočeském Písku pod záštitou Thrash Nightmare Promotion. Brněnští MÖRGHUUL, jejichž debutové album vychází v těchto dnech jsou ideální akvizicí na tyto podniky. Což vlastně i potvrzuje jejich účast na letošním, v říjnu se konajícím ročníku festivalu Thrash Nightmare.

Nástup do prvních linií retro-metalových spolků má tato čtveřice skutečně raketový. Její první nahrávka – lakonicky pojmenovaný demáč „Possessed by Demo“ z roku 2022 byl vpravdě undergroundový počin, včetně značně zpraseného, rozuměj dobově stylizovaného zvuku. Regulérní řadovka na to jde (naštěstí) o něco seriózněji a servíruje sice třeskutou metalovou minulost, avšak v současně adekvátním zvukovém provedení.

MÖRGHUUL

A to je jen dobře! MÖRGHUUL totiž za těch pár měsíců, jež jednotlivé počiny od sebe dělí, udělali obrovský krok vpřed. Mladá kapela s věkovým průměrem kolem 20 let zapracovala na svém potenciálu skutečně konstruktivním způsobem. V praxi to znamená, že svůj obdiv k metalovým osmdesátkám a mladickou divokost obrátila ve prospěch práce s kompozicí a poměr mezi neurvalostí a schopností tuto obrátit v kvalitní songy se oproti demonahrávce výrazně naklonil tím správním směrem.

Co ihned zaujme, je rozhodně zvukový kabátek. Jakmile odezní první takty z „Intra“, je jasné, že cit skupiny pro staromilský speed/thrash našel ve vyškovském studiu Davos tu správnou základnu. Kytary do toho skutečně řežou naplno, jsou ostré jak mačety a celkově svým soundem evokují první polovinu osmdesátých let. Není v tom žádné podladěné riffování ani těžkotonážní hoblování, nýbrž jen a pouze poctivá řezničina strunných nástrojů. Nepříčetně znějící ječák Matěje Kunce ještě s podporou výrazného hallu vítá svérázným, avšak patřičně stylovým způsobem všechny zájemce o tuto blasfemickou seanci.

Jak již ale bylo řečeno – provedení jednotlivých skladeb i zvukové ladění je v archaickém stylu (snad bohužel již tradičně až na tu nižší dynamiku), ale produkce i navzdory tomu dokázala udržet poměr mezi dobovou stylizací a rokem vzniku nahrávky. V praxi to znamená, že zvuk sice tíhne spíše k výškám, ale táhne i odspodu a celkově nepostrádá i patřičnou hutnost, byť jak již bylo rovněž řečeno MÖRGHUUL k tomu nepotřebují zatěžkané kytarové riffy.

Jakožto jeden z respondentů naší výroční ankety se vokalista Matěj Kunc rozpovídal i na téma své oblíbené muziky a krom jiného se přiznal i k důkladnému nastudování starších desek amerických SLAYER. Toto nezmiňuji náhodou, protože v jednotlivých položkách „Domination Of The Beast“ jsou vlivy raných Arrayovců slyšet poměrně jasně. Ale těch vlivů by se dalo vlastně v takto pojaté muzice vystopovat více než dost. Co je ale důležité – brněnští je dokázali zpracovat tak, aby pouze necitovali z klasik nad bustami svých vzorů, ale aby naopak sami přispěli k dalšímu zvelebováni jejich odkazu.

Necelá půlhodinka je střídmě a férově zvolená stopáž, navíc když je vyplněna vesměs zajímavým a šťavnatým dějem. Pomalé skladby na tomto albu nečekejte, na to jsou MÖRGHUUL pořád ještě nevybouřeným a funícím býkem, kterého právě vpustili do arény. V intencích pevně stanoveného žánrového vymezení se tak nahrávka předvede hlavně rychlými, a ještě rychlejšími skladbami. Nechybí sekané a přímočaré riffování, sólíčka spíše poskromnu a jako oslí můstek pak účelně pojaté kytarové mezihry. V tomto směru se skupina pořádně předvede v instrumentální „Omen“, které nechybí heroický ústřední riff, vyšperkované kytarové sólo a častými změnami temp i stupňované napětí. Znáte to, kotel pod pódiem hrozí ostošest, hudebníci na stagi pak různě mění pozice, sem tam synchronizovaně hoblují „tělo na tělo“ a všichni jsou ve varu, protože je to METAL!

Smysluplnost podobných nahrávek kromě pobavení jejích tvůrců já osobně vidím i v analogii k tradici převyprávění dávné historie dalším a dalším generacím z dob, kdy ještě nebyla žádná jiná možnost. Nyní těch možností máme přehršle, včetně neustálých reedic metalových klasik, ale právě ona schopnost dávnou historii obohatit o nový generační pohled a tento předat dál je přesně tím, co na těchto „nových“ retro kapelách oceňuji nejvíce. Je to dobře zahrané, dobře složené a nechybí tomu nakažlivé mladické nadšení. Naštěstí vůči němu nejsem imunní ani já.

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Retro-metalové běsnění brněnských mladíků potěší jak formou, tak především obsahem!

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Intro
  2. Crypts of Thrashing Torment
  3. Crushing the Holy Scum
  4. Mefismoshfeles
  5. Slut Queen
  6. Priesthunt
  7. Omen
  8. Into the Coven

Diskografie

Domination Of The Beast (2024)
Possessed by Demo (EP) (2022)