BRUJERIA, THORWALD, GRINDING JESUS BROTHERS - Košice, Collosseum - 21. júla 2023

BRUJERIA, THORWALD, GRINDING JESUS BROTHERS - Košice, Collosseum - 21. júla 2023

BRUJERIA, THORWALD, GRINDING JESUS BROTHERS - Košice, Collosseum - 21. júla 2023

BRUJERIA, THORWALD, GRINDING JESUS BROTHERS - Košice, Collosseum - 21. júla 2023

(Gringo) Hey man, what's up? You've got something for me?
(Mexicano)Yeah man, tengo pura, ninety percent, ese.
(G) Oh, shit! Let me try some
(M) Ándale güero
(G) Oh man it's fucking shit! I'll give you half, ten keys
(Brujo) ¿Qué dice el güey?
(M) Quiere medio precio, diez llaves de pura
(B) ¿Qué? Dame el machete! Chingo a este güero!
(M) Órale cabrón!!! Chíngate, chíngate cabrón!!!

Je rok 1993. Vy sa niekoľko rokov prehrabávate v najextrémnejšom metale. V nemeckom Rock Harde ste už tri roky predtým vídali reklamy obskúrnych vydavateľstiev alebo distier ponúkajúcich nahrávky rôznych kapiel, aj takých, ktoré sa časom stali väčšími, aj veľkými a niekedy načisto inými (napr. THERION, aby som nechodil ďaleko), ale k týmto demám a vinylom ste sa dostali hlavne ak ste boli zapojení do tape-tradingu, v obchodoch až tak nebývali. Spomedzi klasických anglických či tradične ponurých názvov vyčnieval singel BRUJERIA – „iDemoniaco!“ Znelo to španielsky, latinskoamericky divoko a nejaký čas sa viac zistiť nedalo. Neskôr s „Machetazos!“ to bolo también, lenže v lete/jeseni 1993 do požičovne/obchodu, ktorý pre naše vzdelávanie v oblasti hudobných ukrutností urobil dôležitý kus práce, prišiel album s ikonickým obalom. Ruka zrejme forenzného špecialistu drží odťatú hlavu, už nie úplne čerstvú, a obrazový materiál v booklete je „explicit content“. To, čo človek podvedome tušil už dlhší čas, sa potvrdilo. Do niečoho takého mohol byť zabalený jedine narúbaný grind core/death metal s hulvátsky a výhražne nahulákanými vokálmi v španielčine a príbehmi plnými Mexika, drog, zločinu, Satana, rituálnych obiet a mŕtvol pohodených v púšti.

GRINDING JESUS BROTHERS

To ostatné je legenda o mexických pašerákoch drog, ktorí majú kapelu, neukazujú sa bez masiek a nehrávajú koncerty, aby ich nečapli FBI, polícia z oboch strán „frontery“ a iste aj Interpol. A o tom, kto to v skutočnosti dal dokopy – známe mená od FAITH NO MORE po FEAR FACTORY, CARCASS a NAPALM DEATH, zo začiatku dokonca pod umeleckým vedením podvratného živla a veľmoža politicky angažovaného punku Jella Biafru. Našťastie sa zmestili aj nejakí chicanos, takže to, že z Tijuany v dolnej Kalifornii sa BRUJERIA presunuli do LA v tej hornej, je prinajmenšom z kategórie „nie je to možno pravda, ale ako úplná kravina to neznie“. Keď sa to tak vezme, mexický mýtus naozaj ožil až na dvojke „Raza Odiada“ z roku 1995. (A ujal sa na roky tak, že v úvode jednej časti z prvej série seriálu The Shield o vcelku nerovných policajtoch dodáva drsnej štvrti Los Angeles na autenticite aj skladba z albumu „Brujerizmo“.) „Matando Güeros“, o ktorom bola reč o odstavec vyššie, bol ešte kus hlbokého undergroundu, ktorý ale oslavuje treinte años od vydania a tak si „narcos“ po skoro jedenástich rokoch dali v Collosseu repete.

GRINDING JESUS BROTHERS

Dva dni predtým hrali u nás Cavalerovi SOULFLY, ktorých som nikdy extra neprežíval, naživo som ich videl raz a počul som nejaké albumy, dojem bol „vlastne je to miestami celkom fajn“, dal som teda prednosť kultúre v piatok. Určite som nechýbal, koncert úplne vypredaný, ohlasy fakt pozitívne. Takúto ohromujúcu ľudskú nálož by dva dni na to čakal len ozajstný fantasta. Keď koncert o siedmej odštartovali plus-mínus stropkovskí GRINDING JESUS BROTHERS, bolo v klube len niekoľko desiatok ľudí. Celkom škoda, trojka v zložení Vlado gitara/vokál, Oči basa a Marek bicie drví rozhodne kvalitne a v prvom rade bolo príjemným prekvapením, že sú GJB stále v obehu. Potom, ako basák odišiel do Anglicka, o nich ani nebolo počuť, až sa zdalo, že už sú minulosťou. Skutočnosť je taká, že všetko zorganizovali za pomoci IT vymožeností, k tomu jedna spoločná skúška na jar, druhá teraz pred koncertom a dopadlo to veľmi dobre. Besniaci grind/crust s vyšším revaným vokálom a ťažkými, zľahka sludgeovými zvoľneniami, až som mal pocit, že ide o nové skladby, ale nie, „nehrali sme naživo tak dlho, že tie skladby už asi ľuďom znejú ako niečo nové.“ Naozaj výdatná polhodinka na úvod, tak snáď bude časom aj niečo nového.

THROWALD

THORWALD, tohtoroční reprezentanti KE scény a SK grindu v Trutnove, to už pod pódiom mali výrazne bujarejšie. Občas sa stane, že niekto je aj doma prorokom a Fuko (gitara), Wurma (basa), Miki s Bindim (vokály) a Kubo (bicie) sú toho príkladom. Materiál na ich troch „po-reunionových“ albumoch má všetko, čo od divokého, chytľavého, zábavného a dobre zahraného grind coru s prvkami power violence, metalu a podobne chcem. Nápady, vážnosť aj humor, živé pódiové prevedenie. K tomu „konferenciér“ Miki, ktorý vie, že na takýto koncert Dobromil Ječný ani Jiří Guth-Jarkovský neprídu a tak netreba mať strach pred ostrejším výrazom, zvlášť ak po vás bude nasledovať spolok, pred ktorým by slovenský dabing utekal kričiac od desu. Bol kotol, „Inkvizítora“ prišiel uviesť Wurmov syn, odhadujem, že tri roky ešte len bude mať, kapela za nadšenej spolupráce publika opäť nakŕmila Joža Ráža (bez toho to nejde) a podaril sa aj prídavok. Vyskytli sa ľudia, pre ktorých boli THORWALD vrcholom večera a keď sa to tak vezme, sú aj názory, s ktorými súhlasiť nemusíme, ale nemajú ako pohoršiť. Na OEF to nepochybne bolo v podobnej kvalite, ale to ti reportéri typu „po poslednej veľkej kapele večera to koho zaujíma“ nepovedia.

BRUJERIA

Od cca deviatej skoro do štvrť na jedenásť už pódium aj klub patril oslavujúcim. K zostave asi toľko, že vokály Juan Brujo a El Sangrón, sample a vokály Pinche Peach, kto hral na bicie, basu a gitaru v tejto verzii brujos, to som z internetov fakt nevydusil. (Minule bol na base El Cynico Jeff Walker, teraz nie, možno basoval Fantasma). Keď sa to tak vezme, BRUJERIA je entita, ktorá funguje ako celok a ten ani netreba rozoberať na jednotlivé osobnosti. Oslava tridsiateho výročia debutového albumu bola z môjho pohľadu bezchybná. Playlist turné je na konci reportu, zaznelo hádam aj všetko. Grind/deathmetalový výprask z US/MEX pohraničia od zostavy bicie, basa, gitara a dvaja vokalisti, ktorí s latino temperamentom hulákali divokosti v španielčine. Hudba „bosorákov“ funguje už sama osebe, ak vám lahodí zlostne temperamentný nárez s aurou kriminálneho chrapúnstva a atavistickej krutosti. Ak však máte aký-taký pojem o španielčine, ktorá v tejto neodolateľnej „mehikano“ verzii vyznieva ako reč, v ktorej je každé tretie slovo nadávka alebo kliatba, je to ešte väčšia zábava.

BRUJERIA

BRUJERIA si odhadom do dvesto ľudí omotali okolo prsta prakticky od začiatku, a to som bol prekvapený, že „pamätníkov“ vidím akosi pomenej. „Narcos“ sa bavili veľmi dobre, popri vykrikovaní „treinte años!!!“ ďakovali a i po anglicky veselo pohovorili. Aby bolo ešte veselšie, na scénu pozvali takého báčiho s výzorom nie celkom zachovalého Ronnieho Jamesa Dia a to práve bol démon Pinche Peach. Traja sóloví vokalisti na pódiu, to už urobí slušnú víchricu a keď prišiel rad na novšiu tvorbu, hlavne z „Raza Odiada“ a „Brujerizmo“ (fakt bohovský set, klobúk dolu), to sa pri „la ley de plomo!“, „la Migra, la Migra..!“, „...colas de rata!“, „comunismo, satanismo, PRI es lo mismo!“, „viva Zapata, viva Chiapas, viva Mexico, viva la revolución!“ do zboru pridáte tak nejako sami od seba. Na najtenšom ľade sme sa pohybovali, keď prišla reč na nelegálne záhradníctvo a snahu niečo na tú tému ubaliť, ale koncert pokračoval bez zásahu rúk zákona vždy pripravených zlapať najväčších zločincov v galaxii. (To by chasníci čumeli, že je u nás za hlúpu zeleninu viac než za – povedzme – naporciovanie blížneho svojho.) BRUJERIA bez mačety na pódiu, také niečo by bolo neprípustné, mexická zástava zaviala tiež. (Tieto zástavy na metalových koncertoch, to je teraz chúlostivá vec, sú takí, čo pri niektorých dostávajú hysterické záchvaty, ukážte im napr. kombináciu žltej s modrou a sledujte, žasnite.) Aby sme nezabudli, s kým máme tú česť, prišiel nakoniec s Pinchem aj Coco Loco, teda jeho hlava, ak oslava, tak so všetkým. Niekoľkokrát zaznelo, že nový album „Esto es Brujeria“ vychádza 15. septembra a rozlúčili sa s nami vlastnou verziou dávneho diskotékového hitu. Viva Mexico, muchas gracias.

BRUJERIA

BRUJERIA, Tour 2023, setlist: Pura de venta, Leyes narcos, Sacrificio, Santa Lucía, Seis seis seis, Cruza la frontera, Greñudos locos, Chingo de mecos, Narcos-satánicos, Desperado, Machetazos (Sacrificio II), Culeros, Misas negras (Sacrificio III), Chinga tu madre, Verga del brujo, Cristo de la roca, Castigo del brujo, La migra (Cruza la frontera II), Colas de rata, Hechando chingasos (Greñudos locos II), La ley de plomo, Marcha de odio, Revolución, Consejos narcos, Brujerizmo, Matando güeros, Marijuana

Foto: autor

BRUJERIA

BRUJERIA

BRUJERIA

THORWALD

THORWALD

THORWALD

GRINDING JESUS BROTHERS

 

 

 

 2

Martin Lukáč

Další informace