THE AMENTA - V01D

THE AMENTA - V01D

THE AMENTA - V01D

THE AMENTA - V01D

„V01D“ není klasické album, jedná se spíše o netradičně pojaté Best Of. THE AMENTA vybrali svoje nejlepší skladby, kompletně je znovu nahráli, přidali dvě nové a celou kolekci vydali jako novinku před letošním evropským turné. Při této příležitosti se však hodí na kapelu upozornit a všem, kteří jsou přesvědčeni o tom, že ten pravý tmetalový industrial hrají FEAR FACTORY, album doporučit k poslechu.

V propagačních materiálech Australanů najdete pojmy death/black/experimental/industrial, což je kombinace, která neslibuje nic melodického ani optimistického, a přesně tak to i ve skutečnosti je. Úvodní, titulní kus se snaží být ještě v rámci možností mírný a jakous takous melodiku má, ale následující střelby „Erebus“, „Junky“, „Spine“ či „Vermin“ již útočí na sluchové ústrojí s bezcitnou agresivitou. Kytary připomínají skřípění strojů, bicí nastartovaný generátor a dojem futuristické apokalypsy vkusně dotvářejí elektronické proluky, které hudbu sice zpřehledňují, nikoli však zpříjemňují.

Některé kousky („Ache“, „Null“, „None“) jsou dokonce zcela prosty klasických nástrojů a deska tak může zabodovat nejen u otrlých metalistů, ale i u pravověrných „elektrikářů“. THE AMENTA charakterizuje strojová chladnokrevnost, tvrdost a místy až schizofrenická odcizenost, což vypadá na první poslech celkem zajímavě, ale jedním dechem je třeba dodat, že Australané jsou stále ještě na začátku cesty. Některé skladby mají grády, jiným ale k dokonalosti ještě kus zbývá. Jako klíčové se jeví správné nastavení poměru živého a neživého, tvrdosti a muzikálnosti, a pokud se jim toto bude nadále dařit alespoň tak, jako ve skladbách „Spine“ nebo „Vermin“, mají moji přízeň zajištěnou.

PS: Celé „V01D“ včetně bookletu je volně ke stažení na oficiálním webu THE AMENTA.

 1

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 58:15

www.theamenta.com