WINO - Punctuated Equilibrium

WINO - Punctuated Equilibrium

WINO - Punctuated Equilibrium

WINO - Punctuated Equilibrium

Po tom, čo sa na vrchole (relatívnej) slávy nečakane rozpadli THE HIDDEN HAND, sa nezdalo úplne nepochopiteľné, že Scott „Wino“ Weinrich oznámil sólovú dosku. Ale už letmý pohľad do jej bookletu odhalí, že to bolo trochu inak: Winovi sa len zrazu uvoľnil priestor, veď niektoré skladby na „Punctuated Equilibrium“ sú postavené na riffoch starých tri desaťročia. „Vyvrcholenie dávneho sna,“ takto sám autor popisuje svoje dielo.

WINOA ten vek je počuť: ak je niečo, čo Wina skutočne netrápi, tak je to naháňanie trendov a snaha o „modernosť“, nech ňou je čokoľvek. To, že o tejto legende amerického undergroundu dnes počuť o čosi viac, je – pri všetkej úcte k Winovi – zásluha iných, zhoda okolností, presne tá, ktorá pod svetlá reflektorov vytiahla EARTH.

„Jedna z vecí, ktoré som o sebe zistil, je to, ako vnímam úspech. Nie je to bohatstvo a sláva, ale vplyv na životy ostatných. Moja filozofia tkvie v tom, že využívam hudobný talent, ktorý mi bol dopriaty – a cez neho prinášam radosť ostatným.“

Takto skromná a neambiciózna je celá doska. „Punctuated Equilibrium“ – terminus technicus z evolučnej biológie – je hlavne o svojom autorovi, v motorkárskych textoch o cestách a ženách ťažko hľadať viac, než skladačku čriepkov z tých troch dekád Winovho života, ktoré hudobne pokrýva. Vo väčšine skladieb sa nachádza silný nosný riff – už úvodná „Release Me“ mnoho naznačí – ozdobený len zriedkakedy inak, než striedmym doprovodom basgitary a bicích. Winov hlas z polovice trate medzi Lemmym a Ozzym je najjasnejším poznávacím znamením a jasným spojením so SAINT VITUS, THE HIDDEN HAND alebo THE OBSESSED. Z desiatich piesní (tri z nich sú inštrumentálky) tak vyčnievajú tie istým spôsobom extrémne: titulná vypaľovačka vo vysokom tempe a naopak „saintvitusovská“ doomová reminiscencia „Eyes Of The Flesh“.

WINO

Zbytok, evokujúci tu LED ZEPPELIN (bluesové korene je cítiť), tu BLACK SABBATH (ako inak), nedotvára nič viac (ale ani nič menej) než nenápadný, ale sympatický album človeka, ktorý zmenil nejeden hudobný život, ale svoj vlastný neposunul ani o piaď. Presne v duchu vedeckej teórie punctuated equilibrium, prerušovaných rovnováh. O druhoch, ktoré sa počas temer celej svojej existencie evolučne nevyvíjajú.

 13

Thorn

Verdikt

Nenápadný, ale sympatický album človeka, ktorý zmenil nejeden hudobný život, ale svoj vlastný neposunul ani o piaď.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Stopáž: 42:24

Produkce: J. Robbins a Wino
Studio: The Magpie Cage

www.southernlord.com/band_WNO.php

Sestava

Skladby

  1. Release Me
  2. Punctuated Equilibrium
  3. The Woman In The Orange Pants
  4. Smilin' Road
  5. Eyes Of The Flesh
  6. Wild Blue Yonder
  7. Secret Realm Devotion
  8. Water Crane
  9. Gods, Frauds, Neo-Cons And Demagogues
  10. Silver Lining

Diskografie

Punctuated Equilibrium (2009)