Joanne K. Rowlingová - BAJKY BARDA BEEDLEHO

Joanne K. Rowlingová - BAJKY BARDA BEEDLEHO

Joanne K. Rowlingová - BAJKY BARDA BEEDLEHO

Joanne K. Rowlingová - BAJKY BARDA BEEDLEHO

Přímo uprostřed výdělku zvoucího loňského předvánočního shonu, tradičně hned po půlnoci na 4. prosince, spatřilo celosvětově tmu světa údajně poslední zamávání příběhům Harryho Pottera, totiž soubor kouzelnických příběhů s ponaučením zvaný „Bajky barda Beedleho“. Všem příznivcům chlapce-mladíka s jizvou na čele a kulatými brejličkami jistě není nutno nijak zvláště představovat, zejména pak mají-li v živé paměti závěrečný díl celé série „Harry Potter a relikvie smrti“, kde právě tahle kniha hraje poměrně důležitou roli.

Joanne K. Rowlingová nám jejím prostřednictvím přináší pětici bajek, které v pomyslném světě magie a čar mají být základním stavebním kamenem výchovy každého z kouzelnických dítek. Z původních run přeložených Hermionou Grangerovou, pochopitelně, doplněnou poznámkami profesora Albuse Brumbála (jak jinak než s laskavým svolením archivu školy v Bradavicích) a konečně také kresbami samotné mudlovské autorky. Poslední z bajek, „Příběh tří bratří“, je čtenářům nejspíš v kompletním znění známa již ze zmíněného závěru dobrodružství Harryho Pottera, takže J. K. Rowlingové vlastně zbývají už jen čtyři pokusy k tomu, aby nás všechny přesvědčila o kvalitách a myšlence „Bajek barda Beedleho“.

Ale v tom je zřejmě kámen úrazu. Ne, že by na bajkách samotných bylo něco v nepořádku, to snad ani Bajky barda Beedlehone. Přiměřeně svěže vymyšlené zápletky („Čaroděj a skákající hrnec“ a „Králice Alice a chechtavý pařez“ jsou v tomhle směru asi na úplném vrcholu) a především nutné ponaučení, to všechno je na svém místě, přičemž poměrně lehce vstřebatelná je i „výměna“ tradičních zvířecích hrdinů za ty kouzelnické (inu, jak jinak v kouzelnickém světě). Na ploše s bídou 118 stran, s neuvěřitelně roztahaným řádkováním a vůbec nadužíváním volných listů, je to ovšem za nekřesťanských 249,- Kč opravdu pramálo zábavy, nehledě na to, že při náležitém soustředění celé „Bajky“ zvládnete tak za slušnou hodinku. Pokud je ovšem pravdou, že autorka (ehm, tedy Rowlingová) se vzdala honoráře za knihu a čistý výnos z jejího prodeje (podle některých zdrojů očekávaný až mezi čtyřmi a osmi miliony liber) věnuje nadační organizaci Children´s High Level Group ve prospěch dětí umístěných v ústavech, pak beru tuhle svou nejzásadnější výtku zpět. Lehké pachuti čehosi ne úplně košer se ovšem ani tak ne a ne zbavit.

 2

Louis

Verdikt

Jsem docela zvědavý, na co asi tak pomyslíte, jestli si tuhle miniknihu o pěti bajkách a pár doprovodných slovech k nim navíc přečtete.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-

Další informace

Joanne K. Rowling: The Tales Of Beedle The Bard
Překlad: Pavel Medek
Ilustrace: J.K. Rowling
118 stran.
ISBN 978-80-00-02284-0

www.albatros.cz