KATE NASH - Made Of Bricks

KATE NASH - Made Of Bricks

KATE NASH - Made Of Bricks

KATE NASH - Made Of Bricks

Sú ľudia, ktorí nadávajú na pop bez toho, aby ho poznali viac než v povinnej dávke, ktorej sa nevyhne ani úplný ignorant médii. Potom sú tu ešte skupinky, ktoré sa hádajú o to, či je pop žánrovo vymedziteľný, alebo je ním jednoducho všetko, čo sa ocitne na prvých priečkach rebríčkov. Kylie Minogue si kedysi prevzala akúsi cenu MTV so slovami: „Pop už nie je nadávka!“ Paradoxne však pravdivosť tohto citátu dokazujú úplne iné albumy, než tie vydávané kráľovnami, princeznami, grófkami a čo ja viem napríklad aj arcivojvodkyňami žuvačkového popu. V pomyselnom popovom kráľovstve by bola Kate Nash zrejme tak maximálne chyžná vo vidieckom sídle. To je zároveň na jej debute „Made Of Bricks“, jednotke britského albumového rebríčka, to najkrajšie.

Zo všetkého najskôr znie ako nízkopoložená Suzanne Vega, vzápätí sa prejaví ako hravá a drzá Angličanka z predmestia, do ktorej sa poslucháč okamžite zamiluje. Vo fantasticky podarenej singlovke „Foundations“ sa dokáže behom sekundy zmeniť z papuľnatej držky na zraniteľné dievčatko, to všetko s uši ťahajúcim cockney akcentom, vďaka ktorému ste v textovom konflikte, opisujúcom zlomyseľné naschvály znudenej girlfriend, okamžite na jej strane. A to ste v odhaľovaní všetkých tvárí Kate Nash iba na začiatku.

Kate NashTo najpodstatnejšie, čo z „Made Of Bricks“ robí dokonalý popový album, je nespoliehanie sa na dokonale fungujúce. Všetky pop-friendly žánre, od rock’n’rollu, cez folk, r’n’b, punk až po tanečnú hudbu sú skombinované v relatívne originálnom pomere a umiestnené na základy, za ktoré by si producent tohto albumu mohol kľudne napísať céčko v krúžku. Nad tým všetkým kraľuje charizmaticky pestrofarebný hlas speváčky, ktorej frázovanie a ľahkosť, s akou sa so svojim zlatom v hrdle pohráva musia byť darom zhora, pretože naučiť sa to takto za tak krátky život by sa to nestihol ani ten najusilovnejší pracant.

Pomáhať si Lily Allen a Feist, s ktorými má toho Kate Nash zrejme spoločného najviac, pri bližšom pohľade nepomôže. Na prvú menovanú je Kate príliš „alternatívna“, na druhú zase príliš hravá. Ak by sme hľadali dostatočne dlho, určite nájdeme dokonalý opis, odkiaľ si čo Kate Nash požičiava, vzduchom by lietali mená ako Norah Jones, Regina Spektor, Dido či Skye Edwards, no nikam by sme sa nedostali. Oveľa dôležitejšie je, že vznikol unikátny popový album, ktorý ide nielen počúvať, do dá sa doň krásne započúvať. Neviditeľná žánrová gilotína, ktorá sa nad albumom vznáša napovedá, že aj „Made Of Bricks“ je v konečnom dôsledku iba produktom na túto chvíľu, určite na jednu celú sezónu. Zrejme tomu tak bude a akokoľvek dobre sa teraz počúva, jedného dňa sa zrejme vyčerpá úplne. Dnes je však dnes a pokiaľ ktokoľvek z nás potrebuje aspoň na krátku chvíľu trochu obyčajného entertainmentu, „Made Of Bricks“ je album, za ktorého počúvanie by sa snáď nemusel hanbiť ani fajnšmeker. Hnusný vypočítavý pop, zatuchnuté semenisko komerčnej prázdnoty, ďakujeme ti za tieto dary.

 10

V-dur

Verdikt

Hravý popík, na ktorý sa nedá povedať jediného krivého slova.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 55:45

Produkce: Paul Epworth

www.katenash.co.uk

Skladby

  1. Play
  2. Foundations
  3. Mouthwash
  4. Dickhead
  5. Birds
  6. We Get On
  7. Mariella
  8. Shit Song
  9. Pumpkin Soup
  10. Skeleton Song
  11. Nicest Thing
  12. Merry Happy / Little Red

Diskografie

Made Of Bricks (2007)