EUROPE - Viedeň, Arena - 30. januára 2007

EUROPE - Viedeň, Arena - 30. januára 2007

Švédski EUROPE sa po druhom albume v novodobej histórii kapely vydali na turné, aby vyskúšali nielen skladby z novinky „Secret Society“, ale aj znova oživili duch osemdesiatych rokov so svojimi najznámejšími hitmi.

Koncert vo Viedni sa konal v Arene, čo je trochu väčší klub ako Planet Music, sídliaci v bývalom priemyselnom komplexe. Zvonku budova nevyzerá dvakrát lákavo, a povedzme si úprimne, voľakedy by EUROPE hranie v takýchto priestoroch ani nehrozilo. Časy najväčšej slávy však majú Tempestovci nenávratne za sebou a s tým ide ruka v ruke aj prevažne klubové turné.

EUROPEPlánovaný začiatok koncertu o ôsmej sa posunul asi o polhodinu. Klub sa medzičasom zaplnil približne tisíckou ľudí, ktorí boli dôkazom, že kapela oslovuje naozaj široké spektrum ľudí. Veľké plus celého večera bolo, že EUROPE sa zaobišli bez predkapely. Keď v Arene nastala a tma a na pódium napochodovali všetci muzikanti, ľudia boli natoľko nažhavení, že žiaden „warm up“ ani nepotrebovali. Show od samého začiatku sprevádzal veľmi kvalitný zvuk, ktorý dal vyniknúť aj najmenším detailom v hudbe. Joey Tempest bol v ten večer jednoznačne vo forme. Všetko odspieval s prehľadom a bez jediného zaváhania. Svojím nenúteným prístupom k fanúšikom opäť raz potvrdil, že je jedným z najsympatickejších frontmanov na rockovej scéne. Aj ostatní pôsobili veľmi uvoľneným dojmom. Pred vyše dvoma rokmi bolo ešte cítiť, že hrajú spoločné turné po veľmi dlhom čase. Teraz z nich opadli všetky stresy a prípadné obavy a naplno sa oddávali hudbe. A tú majú v krvi. Joey zabával celé osadenstvo klubu, počas spievania stíhal vyhadzovať stojan od mikrofónu do vzduchu, alebo ho naklonil smerom do davu. Po jeho ľavej strane stál John Norum, ktorý bol v porovnaní s ním oveľa statickejší, ale hádzal jedno lepšie sólo za druhým. Pri predstavovaní ho spevák právom označil za gitarového hrdinu. Sólový koncert Johna Noruma by bol isto super zážitok... Joeymu zdatne sekundoval basák John Levén a spoza klávesov aj Mic Michaeli. Spoza bicích na všetko dohliadal Ian Haugland, zamaskovaný v čiernych okuliaroch, ktorý si vystrihol aj jedno čisto bubenícke sólo. Joey neustále hecoval publikum, aj keď to nebolo treba, pretože v klube už aj tak vládla výborná nálada. Čudná situácia nastala v prvej polovici koncertu, keď sa dopredu predrala skupina Poliakov a začala vykrikovať „Polska, Polska“, z čoho bol Joey riadne zmätený.

EUROPEČo sa týka playlistu, asi nie každému sa EUROPE zavďačili. Kto čakal skôr hitovky, dočkal sa ich, ale v obmedzenom počte. Skupina tým jasne dala najavo, že síce na minulosť nezanevrela, ale jej vývoj pokračuje ďalej. Koniec koncov prezentujú to aj dva celkom vydarené albumy, ktoré s legendárnym „The Final Countdown“ majú máločo spoločné. Zo „Secret Society“ odznelo počas večera päť skladieb: „Always The Pretenders“, „Let The Children Play“, „Getaway Plan“, „Secret Society“ a „Love Is Not the Enemy“. Skladby vyzneli naživo veľmi dobre a bolo vidno, že si už našli svojich obdivovateľov. So starších vecí zahrali EUROPE „Sign Of The Times“, „Girl Of Lebanon“ a krásnu baladu „Carrie“, ktorú Joey odspieval s čisto akustickým doprovodom, pričom druhej slohe vtisol úplne iný výraz. Refrén spieval celý klub. Z predposlednej dosky zaznela zádumčivá „Flames“, titulná „Start From The Dark“ a „Got To Have Faith“ ako prvý prídavok. Vynikajúcu „Yesterday’s News“ doplnili o vtipnú improvizáciu, keď Joey vylúdil určitý zvuk a John Norum ho vzápätí zahral na gitare. Úderná „Rock The Night“ musela nakopnúť všetkých, teplota v klube prudko stúpala. Neutíchajúci aplauz a skandovanie priviedlo kapelu veľmi rýchlo znova na pódium. Po trochu zdržanlivo prijatej „Got To His Faith“ sa o tie správne grády postaral „Cherokee“ a na úplný záver hit, bez ktorého by koncert EUROPE nebol tým pravým orechovým, „The Final Countdown“. Klub burácal a na tvárach muzikantov sa zračila radosť a spokojnosť.

EUROPE sú úžasnou živou kapelou a rokmi dozrievajú ako dobré víno. Ak ich reunion spočiatku vyzeral prvoplánovo, teraz ho hodnotím ako jeden z najlepších a najvydarenejších vôbec.

Foto: ilustračné (zdroj: internet)

 3

Petra

Další informace

Diskografie

Bag Of Bones (2012)
Last Look At Eden (2009)
Secret Society (2006)
Start From The Dark (2004)
Prisoners In Paradise (1991)
Out of This World (1988)
The Final Countdown (1986)
Wings of Tomorrow (1984)
Europe (1983)

Jiné pohledy

Připojuji komentář z pražské zastávky turné těchto legendárních Švédů. Koncert tuzemské předkapely MEMORIA nakonec odpadl a tak se začátek akce posunul z osmé na devátou hodinu. Horší však bylo, že pořadatel počal pouštět návštěvníky dovnitř klubu až o půl deváté. Vzhledem k natěšené audienci zhruba tisíce lidí a jedněm úzkým dveřím dovnitř klubu, šlo o opravdu parádní tlačenku. Koncert samotný pro mne neměl nejmenší chybu, snad jen kromě výhrad k samotnému klubu Retro Music Hall vlastnícím velmi nízké pódium, jsem si jej se vším všudy velmi užil. Zvuk byl fantastický a EUROPE působili, po celé téměř dvě hodiny, jako velcí profesionálové. Set list odpovídal vídeňskému koncertu, takže jsme se v závěru dočkali i největších šlágrů z alba "The Final Countdown". Nejpříjemnějším zjištěním však pro mne byl fakt, že skladby z nového období jsou rovnocenými, ne-li lepšími songy, než staré písně. Na živo zemité vyznění písní ze "Secret Society" a "Start From The Dark" kapele opravdu sluší. Velmi dobrý koncert.
Stray | 6. února 2007