MISANTHROPE - Metal Hurlant

MISANTHROPE - Metal Hurlant

MISANTHROPE - Metal Hurlant

MISANTHROPE - Metal Hurlant

Francouzský kvartet patří mezi ty kapely, které vždy vybočovaly z běžného standardu a šedivého průměru, ať již se jednalo o hudební či myšlenkové pojetí tvorby. A ačkoliv je často užívaný termín „avantgardní“ ve vztahu k MISANTRHOPE spíše zavádějící, nelze jim upřít výrazný stupeň originality, jinakosti a typické francouzské volnomyšlenkářské provokativnosti, která se zdá prostupovat celou dosavadní diskografií. To však  bohužel nelze tak zcela tvrdit o aktuální nahrávce a již na úvod mohu konstatovat, že její obsah se i přes mnohé typické znaky bohužel až příliš uzavírá v pouhém opakování již mnohokráte použitých hudebních postupů rezignujíce tak na svérazné objevování nového.

MISANTHROPEPo částečném omlazení původní sestavy by bylo možné očekávat alespoň drobné tvůrčí změny a oživení typického přednesu kapely o nové, doposud nepříliš využité prvky. „Metal Hurlant“ však spíše kráčí netrnitou cestou tradice a nijak výrazně nevybočuje z vyježděných kolejí. Kapela i nadále zručně míchá všechny typické ingredience a postupy. Pomineme-li instrumentální zdatnost hudebníků, která je v jejich případě již neoddiskutovatelným standardem, jsou výsledkem úvodní části  prvního disku (který jsme jako jediný měli k dispozici) „pouze“ technicky propracované, avšak z pohledu dosavadní tvorby převážně fádní skladby death metalového ražení s příměsí známých heavy metalových postupů alá MISANTHROPE. Celé snažení opět ve výsledku završuje tradiční teatrální přednes excentrického S.A.S. De L´Argilièreho. A to je po letech aktivní a často velmi originální tvorby poněkud málo. Výjimku tak v této části tvoří pouze akustická „Reine Martyre“, která přeci jen vybočuje z celkové hudební náplně.

MISANTHROPESvou pravou tvář odhalují MISANTHROPE teprve počínaje skladbou „Le Triptyque des Enfers“, která v letmých dotycích přibližuje onen dobře známý a zdaleka nezaměnitelný hudební naturel „dekadentních“ Francouzů. Přestože i zbývající část prvního disku v zásadě nenabízí nic, co bychom již alespoň jednou neslyšeli na některé z předchozích nahrávek, zdařile zde funguje hudební alchymie, která z jednotlivých kusů  činí opět zajímavě strukturované a poslouchatelné celky, jimž na rozdíl od několika úvodních skladeb neschází pocit lehkosti a přirozeného plynutí a např. závěrečná „Le Supplicié“ patří mezi nejzdařilejší kousky alba. Prim pak hrají především poměrně vynalézavé a rychlé kytary podpořené živou, bublající baskytarou a až poněkud archaicky znějícími klávesovými party.

Zdá se, že na aktuální nahrávce se MISANTHROPE až příliš uzavírají do ulity své dosavadní tvorby ohraničené typickým rukopisem a nezaměnitelnými postupy, které však v převažující míře postrádají onu dobře známou živelnost a v mnoha okamžicích přisuzují valné většině skladeb nepříliš poutavý, archaický a těžkopádný charakter. A ačkoliv druhá část alba tento výrok částečně boří, nahrávka bohužel nedokáže obstát jako vyvážený a soudržný celek, který navíc ve srovnání s dosavadní tvorbou působí poněkud regresivně. Čekáte-li progresi a onu typickou strhující dravost, pak sáhněte po některém ze starších alb. Pro mě osobně zůstává i nadále nejzajímavější a nejbarvitější nahrávkou někdejší „Visionnare“, na němž plně rozkvetl tvůrčí potenciál těchto jinak velmi nevšedních francouzských aristokratů.

 1

Pavel

Verdikt

Návrat k poněkud archaickým hudebním polohám a postupům, které by v podání MISANTHROPE nemusely znít vůbec špatně. Bohužel se však kapela až příliš uzavřela v ulitě své vlastní tvorby a "Metal Hurlant" je tak již pouhým epigonským odleskem dřívější živelnosti a originality.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,5 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. CD 1: L'Exaltation De La Croix
  2. Théologie Du Misanthrope
  3. Sentiment Nocturne
  4. Reine Martyre
  5. Le Triptyque Des Enfers
  6. Le Haras D'Amazones
  7. Metal Hurlant
  8. Le Supplicié
  9. CD 2: Maitre Du Temps
  10. Sulfureuses Contestations
  11. Le Commerce Du Crime
  12. Plus De Descendance
  13. Théologie Du Misanthrope (instr.)
  14. Le Triptyque Des Enfers (instr.)
  15. The Stud Farm Of Amazones (Eng. Version)
  16. Supplication For God (Eng. Version)

Diskografie

Metal Hurlant (2005)
Misanthro-thérapie : 15 années d'analyse (2004)
Sadistic Sex Daemon (2003)
Immortal Misanthrope (2000)
Libertine Humiliations (1998)
Visionnaire (1997)
1666... Theatre Bizarre (1995)
Miracles: Totem Taboo (1994)
Variation On Inductive Theories (1993)
Hater Of Mankind (split CD) (1991)