FEYE - Promo 05

FEYE - Promo 05

FEYE - Promo 05

FEYE - Promo 05

S nu-metalovými, hard-corovými a metal crossoverovými skupinami jako by se u nás poslední dobou roztrhl pytel. Zdá se mi, že trh s tímto žánrem začíná být pomalu ale jistě přesycen uskupeními, jejichž tvorba ztrácí někdy i více jak pět let na materiál svých zaoceánských vzorů. Kapely, které se snaží hrát rádoby moderní fůzi metalu, rocku a HC, se rodí jako houby po dešti a jednou z nich jsou i FEYE, pocházející z Velké Bíteše. V tomto případě žánrové mantinely, které definují tvorbu FEYE, tvoří nestoři nu-metalu KORN a poněkud méně skupiny profilující se podobně jako například ADEMA. Touha po tom mít podobný zvuk jako prvně jmenovaná veličina je zřejmá, ať už v nazvučení fieldovské baskytary nebo ve vokálu. Bohužel se zvuk i přes viditelnou snahu neosvobozuje od typicky českých atributů a celek zní poněkud suše a ploše. Co příjemně překvapí, jsou melodické vokály, které u podFEYEobných crossoverů bývají dosti katastrofální, zde mi sedí mnohem více než řvaní, sekané deklamace nebo šeptání, které občas zavání určitou křečovitostí – klidně bych snesl melodického zpěvu více, neboť se v této poloze zpěvák Carloss poslouchá celkem dobře a zajímalo by mne, kolik by toho Carloss dokázal vyzpívat. Nejen ve třetí skladbě „PAP (People Against Politics)“ je sice slyšet v hlase určité kolísání, nicméně jsem přesvědčen, že s odborným vedením by šly tyto nedostatky odstranit a posléze ze zpěvu vyždímat daleko víc.

Skladby by rozhodně snesly ještě poněkud proaranžovat, pohrát si se zvukem a vše dokořenit studiovou prací. Podobných libůstek jako je nahallovaný řev v „Let Everyone Die“ by CD jistě sneslo více. Jedním z největších nešvarů proma je fakt, že na něm nenaleznete nic, co byste již před pěti lety neslyšeli od jiných skupin. Chybí mi osobitost, odpoutání se od svých hudebních hrdinů. Některé pasáže zní poněkud klišovitě, hlavně pak úvod alba, ve kterém mi počáteční odpočítávání celkem dost kazí dojem z první skladby. Najdou se tu i nějaké dynamické nešvary, celkovému zvuku by určitě slušela kytara ve více vrstvách, která by měla větší tlak, ale už asi zabíhám do přílišných detailů. Mnohem více bych ale uvítal původní nápady, které by se nevázaly na omšelá klišé.

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Další loď plující pod zástavou České republiky po numetalových kolbištích. K vyššímu hodnocení by výrazně přispěl osobitější rukopis ve skladbách, který, jak pevně doufám, si FEYE postupem času vytvoří.

Hodnocení

Autor
4 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 15:26

Produkce: FEYE

feye.wz.cz

Sestava

Skladby

  1. War
  2. Music Maniac
  3. PAP (People Against Politics)
  4. Let Everyone Die

Diskografie

Promo 05 (2005)