OBLOMOV - Mighty Cosmic Dances

OBLOMOV - Mighty Cosmic Dances

OBLOMOV - Mighty Cosmic Dances

OBLOMOV - Mighty Cosmic Dances

Při příležitosti rozboru předcházejícího dema (později pak regulérního MCD) "Wishing The Renaissance" jsem zde kapele OBLOMOV prorokoval, že cesta k vydání regulérní nahrávky bude ještě hodně trnitá. Věštba se však naštěstí ukázala jako lichá a slánská trojice se po dvou letech presentuje novým materiálem, mimo jiné podporovaným i labelem Deepsend Records (sublabel Century Media).

OBLOMOV 2005"Mighty Cosmic Dances" ve srovnání s předešlým MCD poněkud ustupuje z doomových poloh a ještě více se přiklání k agresivnímu pojetí black/death metalu hlavně melodické severské provenience. "Wishing The Renaissance" hodně čerpalo z ranné tvorby gothenburských kapel, v případě kosmických tanců tomu není jinak, avšak inspirační zdroje již nepůsobí tolik okatě. Ano, v klidnějších pasážích s vytaženou basou se často do mysli vkrádá myšlenka na nezapomenutelné "The Gallery" od jistých DARK TRANQUILLITY, v těch rychlejších zase občas problesknou pohřbení THE EVERDAWN a zkrátka nezůstane ani debutový kotouč "Stormchoirs" z dílny švédských experimentátorů SKYMNING. Jak jsem však již uvedl, pramen inspirace je tentokrát zakryt důmyslněji. OBLOMOV především pokračují ve využívání pro black/death netypické nástrojové skladby - bonga a didgeridoo jsou minulostí, tentokrát se o slovo hlásí saxofon (v některých pasážích se mi však zdá naroubován příliš násilně) a jiné extravagantní nasamplované instrumenty (ve čtvrté "Lost Between Emotions" to šacuji na hoboj). Jiným oživením jsou oproti "Wishing The Renaissance" poněkud potemnělé klávesy, plně korespondující s textovou složkou, která se opírá hlavně o sci-fi tématiku (viz název alba) a díla průkopníků žánru, jako je Isaac Asimov nebo Robert Silverberg (zcela náhodou jsem si pár knížeček od zmíněných pánů nedávno přečetl, takže můžu souhlasně pokývat hlavou nejen z titulu čtenáře promoletáku). Chladná "space" atmosféra alba pak zčásti pomáhá akceptovat i věc, která je mi u většiny kapel krajně nesympatická - totiž bicí programming.

OBLOMOV na "Mighty Cosmic Dances" jednoduše vyrostli v ambiciózní kapelu. Pokud vydrží tvůrčí nadšení a spolupráce s Deepsend Records se dočká rozsáhlejší odezvy, zcela jistě se od slánských mladíků dočkáme velkých věcí. "Tance kosmické" představují zdařilou nahrávku, na kterou můžeme bez výraznějších obav aplikovat i celosvětová kvalitativní měřítka. Je tak dál a na konci roku 2006, kdy je plánována další nahrávka, zase naslyšenou!

 3

Reaper

Verdikt

OBLOMOV na "Mighty Cosmic Dances" jednoduše vyrostli v ambiciózní kapelu. Pokud vydrží tvůrčí nadšení a spolupráce s Deepsend Records se dočká rozsáhlejší odezvy, zcela jistě se od slánských mladíků dočkáme velkých věcí. "Tance kosmické" představují zdařilou nahrávku, na kterou můžeme bez výraznějších obav aplikovat i celosvětová kvalitativní měřítka.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 39:01

Kontakt: Jan Vaněk, Na dolíkách 504, 274 01 Slaný, mobil: 603 96 39 24

www.oblomov.cz

Sestava

Skladby

  1. INTo The R.O.
  2. Mentality Failure
  3. Redefination Of The Past
  4. Lost Between Emotions
  5. Starsend
  6. 1 Of The 4
  7. Nostalgic Idealization
  8. Dreamworks
  9. OUT Of The R.O.

Diskografie

Mighty Cosmic Dances (2005)
Wishing the Renaissance (2003)
The Final Destination (2001)