GLORIA MORTI - Lifestream Corrosion

GLORIA MORTI - Lifestream Corrosion

GLORIA MORTI - Lifestream Corrosion

GLORIA MORTI - Lifestream Corrosion

Určitě není dobře, když se v řadách kapely nachází direktivní vůdce vládnoucí pevnou rukou, který při kompozičním procesu zásadně nebere v úvahu nápady druhých a tím své spoluhráče odsouvá do nelichotivých pozic pouhých nájemných hráčů. Ale ani druhý extrém, kdy všichni členové skupiny mají rovnoprávnou šanci participovat se na skládání, ale bez přítomnosti jakékoli autority, rovněž není to pravé ořechové. Ve Finsku, konkrétně v nově vzniklé kapele GLORIA MORTI evidentně zvítězil ten druhý, velmi liberální přístup.

GLORIA MORTIMladíci (a jedna mladice) z Heinoly mě potěšili tím, že se neřídili heslem "tak, založili jsme kapelu, musíme honem něco nahrát a je úplně jedno jak" a ke své prvotině přistoupili velice zodpovědně. Většinu repertoáru nejprve vzorně nacvičili na třech demopáskách (v letech 2001-2002) a teprve až pak, z důkladně zažitým materiálem, překročili brány studia. Čas zasvěcený pečlivé přípravě se rozhodně vyplatil, neboť "Lifestream Corrosion" je prosté nedostatků závažnějšího charakteru, na debutové album zní překvapivě pestře a dokonce disponuje celou řadou pozoruhodných momentů. Právě ona zmiňovaná pestrost však zároveň představuje i hlavní kámen úrazu alba. Je sice hezké, že se Finové dobře orientují ve všech formách, které na sebe současný skandinávský black/death metal bere, dokáží je i vhodně kombinovat, ale bohužel nejsou schopni rozšířit jejich řady pomocí nějakého originálního receptu ze své kuchyně (samozřejmě beru v potaz, že na první nahrávce se to povede jen málokterým šťastlivcům).

Svoji inspirační základnu pojali GLORIA MORTI skutečně hodně velkoryse, neboť předmětem jejich zájmu není jen pár stěžejních kapel, ale skutečně téměř celá severská black/death metalová scéna. Během osmi skladeb tak nejednou potkáme vlčí smečku CATAMENIA (řekněme v období "Morning Crimson"), občas to zabublá jako ve zprofanovaném bodomském jezírku, za rohem čekají ve střehu pomalovaní strašáci DARK FUNERAL a na obzoru se na chvíli ukáže i majestátní bárka NAGLFAR (úvod "Pulchritude Of Rotting" přímo bije do uší). Tímto náš výčet ale zdaleka nekončí. Takový Ares z norských AETERNUS nebo klávesák Mustis z DIMMU BORGIR by mi jistě dali za pravdu. Hezký seznam, co říkáte? Bohužel v řadách GLORIA MORTI se zatím nevyprofiloval skladatel schopný tyto inspirační vlivy nějakým efektivním způsobem setřídit a vtisknout tak kompozicím jednotný řád. Inu, jak jsem již nastínil v úvodu, kapele zatím chybí vůdce a koordinátor bez něhož se společná dějová hudební linie bude hledat jen těžko.

Závěrem konstatujme, že "Lifestream Corrosion" je debutem nadějné kapely, která rozhodně má ambice zahrát si v časech budoucích významnější roli - to ovšem jen za předpokladu, pokud mladickou nadšenost vystřídá rozvaha a smysl pro organizaci.

 Přidejte svůj názor

Reaper

Verdikt

"Lifestream Corrosion" je debutem nadějné kapely, která rozhodně má ambice zahrát si v časech budoucích významnější roli - to ovšem jen za předpokladu, pokud mladickou nadšenost vystřídá rozvaha a smysl pro organizaci.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 45:35

Produkce: Eikind
Studio: Soundtrack Studios

www.gloriamorti.com

Sestava

Skladby

  1. Xanadu
  2. Ephemeral Lifespan
  3. The EnNightenment
  4. The Suffering Of The Lambs
  5. Pulchritude Of Rotting
  6. In Their Dreaded Howling
  7. The Orphanage
  8. Abattoir
  9. Cliffs Of Geburah

Diskografie

Lifestream Corrosion (2004)
Ephemeral Life Span (promo) (2002)
The Cerberos Gate (demo) (2002)
Gomorrah (demo) (2002)
ThornGarden (demo) (2001)