TENGOKU DAIMAKYOU - Postapo, které rozkopává mnohá tabu

TENGOKU DAIMAKYOU - Postapo, které rozkopává mnohá tabu

TENGOKU DAIMAKYOU - Postapo, které rozkopává mnohá tabu

TENGOKU DAIMAKYOU - Postapo, které rozkopává mnohá tabu

Velmi zajímavý svět, který vás baví objevovat, poměrně měnící se tempo i odvaha zobrazit i násilí na dětech nebo brutální sexuální scény. To je anime fenomén posledního roku nazvaný TENGOKU DAIMAKYOU (anglicky HEAVENLY DELUSION). Z poměrně ne úplně hezké mangy dokázali tvůrci vyždímat velmi odvážný a současně i zajímavý seriál, u kterého jen doufám, že se vše nezkazí ve chvíli, kdy se vysvětlí všechny záhady světa, jenž rámci mangy vytvořil Masakazu Išiguro.

TENGOKU DAIMAKYOU

V některých ohledech je tu možné hledat určité podobnosti hned s několika filmovými nebo seriálovými ikonami. A nutno dodat, že ikonami z velmi rozdílných prostředí. Já si často vzpomenul na LAST OF US, a to hlavně proto, že hlavní dvojice cestuje postapokalyptickým světem, ve kterém číhá mnoho nebezpečí. Také jsem si ovšem připomenul dnes již klasické dílo Hajao Mijazakiiho od studia Gibli. A to hlavně v tom, s jakou výtvarnou invencí jsou některé aspekty tohoto světa ztvárněny. Samozřejmě sem prosakuje i mnoho klasických šónenů počínaje například CHAINSAWMANem, o kterém jsme psali nedávno. Nic z toho ale TENGOKU DAIMAKYOU nijak nevykrádá a vždy vás překvapí tím, že pokud něco chvíli působí důvěrně nebo povědomě, často jsou to jen mimikry.

TENGOKU DAIMAKYOU

Pojďme si něco říci o světě jako takovém. Nacházíme se v Japonsku roku 2024 v paralelní časové linii po nějaké nespecifikované události. Lidi tento bod zlomu nazývají „velká katastrofa“. Zdá se, že ani přeživší lidé si nejsou jisti tím, co se vlastně stalo. To je možná agenda opravdu mnoha úvodů do nějaké postapo série. Tady je rozdíl v tom, že toho na konci víme jen o něco více, ale současně vás ten svět a jeho postavy mnohem více zajímají.

Tvůrci si přímo libují v tom, že nedodržují jakékoliv zavedené schéma, neustále vám předkládají poměrně odvážná rozhodnutí. V ději střídají tempo i dynamiku. Chvilku se díváte na fantastickou roadmovie, následně na horor, romantické drama a pak na thriller. Současně všechno skvěle zapadá do příběhu a není v žádném ohledu násilné. Žánr se jen přizpůsobuje tomu, co se postavám děje.

TENGOKU DAIMAKYOU

Hlavními hrdiny jsou dva mladí lidé v teenagerských létech, kteří cestují zničeným světem. Ačkoliv mají oba jiný cíl, mají společnou cestu. A oba mají nějaká svá tajemství, které nebudu více specifikovat, protože i to je téma, které stojí za to objevovat. Na stole samozřejmě je i to, že je začíná zajímat sex a v tomto ohledu je seriál poměrně dost odvážný. Nebojí se ani sexuálního násilí, nevyhýbá se ani ubližování dětem a celkem dost naturalistických scén. V žádném případě tento aspekt netvoří velkou část obsahu, ale pokud děj dojde k bodu, kdy se děje násilí, je zobrazováno poměrně dost obnaženě a přímočaře.

TENGOKU DAIMAKYOU

Pak je tu paralelní děj, který jakoby se odehrával úplně někde jinde a možná i někdy jindy. Dlouhou dobu vůbec netušíte, jak druhá dějová linka souvisí s tou první, protože se odehrává v jakémsi uzavřeném internátu pro děti. V tomto ohledu tvůrci fungují na jedničku a neustále škádlí vaši zvědavost. I po skončení vám budou v hlavě hlodat některé otázky. První série TENGOKU DAIMAKYOU přesně tohle umí a já jen doufám, že celému seriálu nespadne řetěz ve chvíli, kdy vysvětlí většinu záhad.

TENGOKU DAIMAKYOU

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Vtahující výlet do postapokalyptického Japonska.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Japonsko, 2023, 5 h 12 min (Minutáž: 24 min)
Režie: Hirotaka Mori, Kazuja Nomura, Takaši Ócuka, Jódžiró Arai (více)
Předloha: Masakazu Išiguro (komiks)
Scénář: Makoto Fukami, Asako Kubojama, Ikumi Nomura, Hirotaka Mori
Kamera: Kentaró Waki
Hudba: Kensuke Ušio
Hrají: Sajaka Senbongi, Gen Sató, Misato Macuoka, Acumi Tanezaki, Masako Isobe, Kazuja Nakai, Tošijuki Tojonaga, Tomojo Kurosawa, Misato Fukuen, Tadaši Mutó, Šunsuke Takeuči, Júki Šin, Hibiku Jamamura, Kei Šindó, Kazuja Sadži, Keisuke Misaizu, Takahiro Šimada, Masao Komaja, Micuaki Kanuka, Satomi Kobaši, Mai Nišikawa, Ajano Šibuja, Aja Hisakawa, Jošiko Hisajuki, Wataru Cujuzaki, Riho Sugijama, Mijuki Sahaku, Šunpei Kusano