GREYMACHINE - Disconnected

GREYMACHINE - Disconnected

GREYMACHINE - Disconnected

GREYMACHINE - Disconnected

Fenomén rozpustenia tvorivého potenciálu medzi množstvo kolaborácii, projektov a minialbumov akoby v posledných rokoch zasiahol aj mimoriadne aktívneho a všestranného Justina Broadricka. Jeho JESU posledné roky azda zámerne utekali pred riadnou doskou a namiesto toho púšťal Justin do sveta jeden minialbum za druhým, z ktorých postupne prchala všetka údernosť v ústrety čoraz väčšej ambientnej prázdnote, opakovaniu sa a stále výraznejšej predvídavosti. Mimo spolupráce s kultovou ikonou JARBOE len niekoľko málo skladieb z dielne JESU dokázalo v posledných rokoch výraznejšie zaujať a príjemne prekvapiť.

GREYMACHINE

S dielom, ku ktorému priložil ruku aj dlhoročný spolupracovník Diarmuid Dalton, či v poslednom čase tiež mimoriadne aktívny šéf hviezdnych ISIS, akoby však Broadrick našiel dávnu formu. Ono, niečo naznačilo už aj posledné dielo (aj keď opäť nie radový album) pod hlavičkou JESU s názvom „Infinity“, tvorené jednou rozsiahlou a pomaly plynúcou kompozíciou, kde sa po dlhom čase objavili za posledné roky pomerne výnimočné pritvrdenia, ktorých kombinácia s náznakmi krehkých triviálnych melódií skvele fungovala na debutovom „Jesu“. Justin so spoluhráčmi však zachádza ešte oveľa ďalej do minulosti, takže „Disconnected“ má veľkú šancu potešiť aj niekdajších fanúšikov legendy GODFLESH.

Čo teda od „Disconnected“ čakať? Navzdory pomenovaniu sa tu naopak schádzajú do famózneho celku všetky tie polohy, ktoré Broadrick posledné roky derivoval výlučne do samostatných projektov. Pomalý ťažkotonážny rytmus a dunivé hrmenie miestami ťažko rozlíšiteľnej spleti bicích, basov a hradby riffov, mnohonásobné skreslenia, vokál rozplývajúci sa v jeden z množstva hlukov a ruchov, alebo kdesi hlboko v pozadí schované náznaky melódií. Disciplinovaná brutalita GODFLESH, krása a špina raných JESU na rozsiahlych plochách, temnota a krehkosť ambientných FINAL - to všetko tu tvorí nesmierne kompaktný celok s krásne neučesaným špinavým zvukom a ťažkou industriálnou atmosférou.

Náhodných zvedavcov pravdepodobne táto nádielka spoľahlivo odradí, avšak tí, ktorí Broadrickovu tvorbou sledujú už niekoľko rokov, budú nadšení. Tak dokonalý hukot a organizovaný neporiadok ako predvádzajú GREYMACHINE totiž len tak ľahko nikde nenájdete. Blýska a hrmí tu na lepšie časy.

 7

Radicalcut

Verdikt

Dokonalý hukot a organizovaný neporiadok.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,3 / 10

Další informace

Stopáž: 62:27

Produkce: Justin K Broadrick
Studio: Avalanche

avalancheinc.co.uk

Sestava

Skladby

  1. Wolf At The Door
  2. Vultures Descend
  3. When Attention Just Isn't Enough
  4. Wasted
  5. We Are All Fucking Liars
  6. Just Breathing
  7. Sweatshop
  8. Easy Pickings

Diskografie

Disconnected (2009)
Vultures Descend (2009)