NOVINKY

DIVIDE AND DISSOLVE

DOOM METAL V DIVADELNEJ SÁLE!? AUSTRÁLSKE DUO DIVIDE AND DISSOLVE V BRATISLAVE!

Počuli ste už doom metal v divadelnej sále? Austrálske duo Divide and Dissolve prinesie do Bratislavy, v rámci európskeho turné, svoj hlučný antisystémový odkaz v kontrastnej zmesi metalu a neoklasiky. V aktuálnych spoločenských náladách sa stratiť v mohutných dronových vlnách priam ponúka. Koncertný večer v Zrkadlovom háji doplní americká experimentatorka Nordra a lokálne duo Dominik Suchý a Eva Sajanová, so svojim novým kolaboračným projektom.

________________________________________

Dynamické drony, neoklasika, zvuková a názorová radikálnosť, kolektívna deštrukcia systémovej neprávosti skrz drtivé metalové riffy a saxofónové sóla.

https://www.youtube.com/watch?v=Eht6ylrIuJQ

Divide and Dissolve je špecifickým úkazom v súčasnej tvrdej gitarovej hudbe. Australska dvojica stojí niekde medzi metalovými fórami a prestížnymi butikovými festivalmi. Na lineupoch metalových festivalov a pódiach pubových dungeonov ich nájdete zriedka. Svojim vzhľadom, odkazom i žánrovým presahom vystupujú zo škatuľky metalu. Pochvalné recenzie ich posledných albumov Gas Lit a Systemic nájdete v prestížnych médiách, ako Pitchfork alebo The Quietus. Zásadným je, ale ich antisystémový odkaz a snaha o vymedzenie sa voči hraniciam, ktoré na nás spoločenské zriadenia zhadzujú. Zároveň, je ťaživá a abstraktná hmota ich gitarových riffov a saxofónových sól spôsobom, ako sa oslobodiť od koloniálnych štruktúr spoločnosti a priniesť tak slobodu pre pôvodných obyvateľov a menšiny.

“If you’re in shock about the type of music that’s being played, then let me just be really clear what this music is about.” - gitaristka Takaiya Reed v rozhovore pre Guardian

https://www.youtube.com/watch?v=VmnyHU5NwH0&t=134s

„Enjoying Divide and Dissolve doesn’t require mental gymnastics. The initial, gut-level response to Systemic’s crust-punk take on doom metal is more than enough to hold it aloft.“ - v recenzii k albumu Systemic v Pitchfork

RIP

Zveřejněno: Pátek, 26. ledna 2024