NOVINKY

BORIS a RUSSIAN CIRCLES v ČR

Léto nejsou jenom festivaly. Druhou prázdninovou sobotu, přesněji 9. července, zavítají do Prahy v rámci svého společného evropského turné staří známí Boris a Russian Circles. Obě kapely spojuje mj. label Sargent House, kde Boris aktuálně vydávají hned dvě alba, Heavy Rocks a Attention Please. Russian Circles chystají novinku na podzim. Koncert v klubu Matrix podpoří ještě česká dvojice Saade. Vstupenky budou stát 400 Kč na místě. Předprodej (zatím) není.

Boris jsou respektovaná experimentálně rocková kapela z Japonska, pojmenovaná podle skladby od Melvins, resp. podle kočky Buzze Osbornea. Za své téměř dvacetileté působení vyprodukovali desítky alb a každé bylo jiné, což je staví do pozice žánrově zcela nezařaditelných. Typicky se od nich dočkáte drone a sludge metalu, ovšem doma jsou i na poli psychedelického rocku, noise, ambientu a stoneru. Nepřekvapí ani hardcorem nebo popovými melodiemi. Výrazné jsou i jejich kolaborace s Merzbowem, Sunn O))), Michio Kuriharou (který je pravidelným hostem a zároveň regulérním kytaristou na turné) nebo Ianem Astburym z The Cult, se kterým natočili společnou desku BXI vloni. Atsuo (bicí, zpěv), Wata (kytary, zpěv) a Takeshi (baskytara, kytara, zpěv) se vrací do Prahy, vyzbrojení hned dvěma alby. Na jednom z nich, Heavy Rocks, je k nalezení také skladba Czechoslovakia.

Chicagská instrumentální trojice Russian Circles se do Prahy vrací potřetí. Novinkové album je naplánováno na podzim letošního roku a posledním tak zůstává majstrštyk Geneva z podzimu 2009. Zakládající členové Mike Sullivan (kytara) a Dave Turncrantz (bicí) hrají už od roku 2007 s basákem Brianem Cookem, bývalým členem Botch a These Arms Are Snakes, a společně dotahují vizi instrumentálního metalu k řemeslné dokonalosti. Právě Russian Circles jsou z mála kapel, které přežili post-rockový a post-metalový boom s grácií, a na aktuálním turné o tom ochutnávkami z nadcházející desky znovu přesvědčí.

Saade jsou dvoučlennou kapelou, najsnáze popsatelnou v úsečce blues – stoner. Byť pouze bicí a kytara, špunty do uší se doporučují. Na kontě mají Simon (bicí) a Tomáš (kytara, zpěv) dvě nahrávky: eponymní kazetu (kterou produkoval Atsuo z Boris) a album You Are Coming Home. S Boris chystají ještě toto jaro 7"" split a jako předkapela se objeví na všech evropských zastávkách.

Boris (jap)
Russian Circles (usa)
Saade (cz)

9. července 2011
Klub Matrix, Praha
vstupné: 400 Kč


Užitečné odkazy:
Boris: www.borisheavyrocks.com
Russian Circles: http://russiancircles.tumblr.com
Saade: http://saade.bandcamp.com
Sargent House: www.sargenthouse.com
Two Shovels: http://myspace.com/twoshovelsevents
k.y.e.o.: http://www.kyeo.net

 

RIP

Zveřejněno: Úterý, 19. dubna 2011

Poslední novinky související s BORIS a RUSSIAN CIRCLES v ČR

BORIS a RUSSIAN CIRCLES v ČR - 9. července 2011, Klub Matrix, Praha, vstupné: 400 Kč Léto nejsou jenom festivaly. ... [Středa, 15. června 2011]


Vyhledat BORIS a RUSSIAN CIRCLES v ČR na webu Metalopolis