NOVINKY

APOCALYPTICA v SR

”V tvrdom hudobnom biznise, kde si odborníci radi škatuľkujú hudobníkov sa APOCALYPTICA úspešne presadzuje a je zároveň aj kapela, ktorá na trhu dokázala a dokazuje, že rocková hudba nie je závislá od hudobných nástrojov, na ktorých sa hrá, ale  je úzko spojená s postojom, ktorý majú hudobníci. Skupina začala hrať len tak pre zábavu rôzne tvrdšie veci ešte počas štúdia na prestížnej hudobnej akadémii v Helsinkách. Prvý album s názvom Apocalyptica plays Metallica by four cellos vydali v roku 1996 a obsahoval, ako už sám názov napovedá skladby výlučne od Metallicy. V roku 1998 uzrel svetlo sveta album Inquisition symphony. Obsahuje skladby od viacerých tvrdých kapiel a tiež aj vlastnú tvorbu. Najnovším titulom je Cult, kde sa skupina spolieha hlavne na skladateľské schopnosti lídra Eicca Toppinena. Spojenie  čelistov a metalových fanúšikov – dvoch nezlučiteľných svetov  klasiky a hardrocku - sa v tomto prípade potvrdilo ako „vydarená fúzia“.

Diváci sa môžu presvedčíť o výborných výkonoch fínskych hudobníkov na koncerte v PKO Bratislava o 20 hodine v magickom dátume: 06.06.06.

Spolu s hviezdami večera sa predstavia dve slovenské zoskupenia. Ako prvá bude publikum „zahrievať“ pezinská kapela FEELME, ktorá hrá v tom istom zložení od roku 2002. Trio posadnuté myšlienkou spracovať filmové témy trocha/dosť netradičným spôsobom sa  zavrelo do skúšobne. Za veľmi krátky čas vznikol ucelený koncertný program "21th Century Songs" zahŕňajúci viac ako 21 filmových tém (napr.: Das Boot, Knight Rider, Lost In Space, James Bond, Pulp Fiction...). V októbri 2004 je časť zachytená na rovnomennom promo live videoCD. Skladby majú danú svoju základnú štruktúru a aranže, avšak dosť veľký priestor je ponechaný improvizácii priamo na pódiu. Napriek tomu, že väčšinou ide o známe melódie, kapela ich upravila do neobvyklých verzií, v ktorých sa objavujú prvky metalu, funky, fusion. Pre milovníkov škatuliek - inštrumentálny crossover. V auguste 2005 vznikla v štúdiu Exponent nahrávka singla "pf (pulp fiction)", ku ktorej sa  pripravuje videoklip. K FEELME patrí neodmysliteľne živé hranie  v kluboch, filmových kluboch a na festivaloch (Hodokvas, Cibulák, Revište, Tasov, Medzinárodný filmový festival Bratislava...) K najväčším koncertným zážitkom určite patrí live performance k nemému filmu Upír Nosferatu na festivale Hodokvas 2002. Organizátori Medzinárodného festivalu Karlovy Vary 2OO5 vybrali kapelu FEELME, aby tento festival svojim koncertom otvorila. Viac na www.feelme.sk.

Následne sa publiku predstaví undergroundová legenda SLOBODNÁ EURÓPA. Skupina vzniká koncom roku 1989 (verejnosti dáva o sebe vedieť  čosi neskôr vo februári 1990 ) v kedysi kultovej bratislavskej pivárni Stará sladovňa (slangovo Mamut), ktorá je v tom čase centrom nielen bratislavského undergroundu a to klasickým spôsobom pri pivnej debate štyroch, vtedy už hudobne ostrieľaných, ale vo vtedajších kapelách nespokojných rockerov. Momentálne v marci 2006 Slobodná Európa vydáva štvrtý album a to výberovku s názvom „Bestofka“ a v apríli odštartuje k nej šnúru koncertov, ktorá bude trvať skoro až do konca roku pod názvom „Bestofka Tour 2006“...Skupina má dodnes za skoro 16 a pol roka existencie na svedomí 4 albumy, zhruba 13 videoklipov, okolo 500 koncertov.“

Shnoff

Zveřejněno: Neděle, 21. května 2006