WALL-E - 2815: Animovaná odysea

WALL-E - 2815: Animovaná odysea

WALL-E - 2815: Animovaná odysea

WALL-E - 2815: Animovaná odysea

Nová pixarovka každé leto – železné pravidlo naštartované pred piatimi rokmi Nemom a jeho transoceánskym putovaním pokračuje ďalšou odyseou, tentokrát siahajúcou do vesmíru ďaleko za našu galaxiou.

Futuristickú lovestory 29. storočia, odohrávajúcu sa medzi obúchaným upratovacím robotom a futuristickou kybernetickou kráskou rámcuje ekologický koncept – čosi, s čím dnes zrejme nejde byť neúspešný (Oscar pre inak mdlý animák „Happy Feet“ potvrdí). Pixar sa námetu zhostili s vlastným, typickým prístupom. V réžii Andrewa Stantona (okrem „Života chrobáka“ držal taktovku pri výrobe komerčne najúspešnejšieho filmu z dielne Pixar – „Hľadá sa Nemo“) vznikol film, ktorý sa snaží byť všetkým: dychberúcou „podívanou“, filmom pre deti aj pre dospelých, vrátane filmových fajnšmekrov, dychtivo čakajúcich na myriádu odkazov, ktoré do svojich diel jednotka v produkcii animovaných filmov zvykne vkladať.

WALL-E

Prvý bod sa podarilo naplniť bezozbytku. V prvej tretine filmu rozohrávajú Wall-E a Eve fantastické predstavenie v kulisách zdevastovanej Zeme. Do detailu vykreslená postapokalyptická krajina, v ktorej nedotknuté prežili len multimediálne reklamné megaboardy je naplnená symbolmi a odkazmi siahajúcimi od vtipných pripomenutí vlastných filmov až po „všeobecné“ kultúrne ikony – či už je ňou ošúchaná VHS-ka „Hello Dolly“ alebo iPod, na ktorého obrazovke si ju roznežnený hlavný hrdina pozerá. Skvelá hudba, tradične trendsetterský animátorský (a choreografický!) prístup štúdia Pixar a fakt, že oba roboty komunikujú výlučne „R2D2-ovským“ pípaním len prispievajú k skvelému úvodnému dojmu.

WALL-E

Druhá (a z pohľadu vyznenia filmu ťažisková) časť filmu, odohrávajúca sa na vesmírnom korábe Axiom plnom šťastne obéznych potomkov ľudí, je problematickejšia. Dej sa zrazu dostáva do až príliš zažitých koľají, typických pre rodinné animáky (vrátane otravnej suity „narušených“ robotov, ktoré sa starajú o miestami násilné gagy) a k neprvoplánovým žartíkom, akým je napríklad záber na stenu slávy tučnejúcich kapitánov vesmírnej lode, je zrazu akosi ďalej. Stanton však dokáže prekvapiť. Vrcholná sekvencia nie je ničím iným, než poctou „Vesmírnej odysei“, zhodou okolností sláviacej štyridsať rokov od premiéry – na kultový Kubrickov film odkazuje obsahom, prevedením, a keď sa z ničoho nič ozve nezameniteľný fragment zo Straussovho „Also Sprach Zarathustra“ i zvukovou stopou.

Pixaru sa opäť podarilo preniesť diváka do sveta, ktorý nikdy predtým nevideli. Schopnosť grafikov a animátorov tvoriacich pod znakom hopsajúcej lampičky je trademarkom, na ktorom za tých trinásť rokov od prvého „Toy Story“ nič nevybledlo. O trochu viac ubudlo zo schopnosti prekvapiť obsahom – obzvlášť, keď sa takto technicky zvládnutý pokrm servíruje každoročne. „Wall-E“ v tomto ohľade pripomína „Autá“, ktoré sa vizuálne dokonalou maskou snažili zakryť banálnosť scenára, vykukujúcu o trochu viac, než obvykle. Vnútorná nekonzistencia „Wall-E“ tomuto dojmu napomáha a míľové kroky, ktorými v tomto lukratívnom žánri napredujú ostatné štúdiá, môžu pre Pixar (čerpajúci nemálo z univerzálneho úspechu zo svojho mena) znamenať varovný prst. Náskok sa skracuje.

WALL-E

P.S.: Neopúšťajte kino pred záverečnými titulkami!

[Profil na ČSFD] [Profil na IMDb]

 9

Thorn

Verdikt

Nádherný obraz vymenený za menej presvedčivý príbeh.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
7,9 / 10

Další informace

Stopáž: 97 min.

WALL-E
[USA 2008]

Režie: Andrew Stanton
Scénář: Andrew Stanton, Jim Reardon
Hudba: Thomas Newman

Premiéra v ČR / SR: 14. 8. 2008

disney.go.com/disneypictures/wall-e

Jiné pohledy

7,5 / 10
Postavička na jejíž exhibici jsem se těšil víc, než Hrabě Monte Christo na své zúčtování s posledním platícím Mondegem. Zklamán jsem nebyl, alespoň ne zcela. Famózní začátek však začíná poněkud řídnout v druhé polovině, kdy příběh přejíždí na již příliš sjeté konvenční koleje. Perfektní námět, prostředí i hlavní hrdina Pixar ubíjí v poslední době svým typickým nešvarem. Poslední počiny tohoto kouzelnického klobouku v oblasti počítačové grafiky začali sázet na grafické hody, zajímavé roztomilé postavičky, technickou vybroušenost a to co dělá dobrý film, dobrým filmem – tedy silný a pokud možno neokoukaný příběh se zatlačuje čím dál tím více do pozadí. Tam, kde jsem mohl přimhouřit oko u Bleska McQueena, se mi nyní již mhouřit nechce a velmi nerad bych syndrom pohledu do slunce opakoval u další Pixarovky. WALL-E má potenciál, který se z velké části nepodařilo plnohodnotně vymačkat.
RIP | 6. září 2008