ŽELVY NINJA: MUTANTÍ CHAOS - Povedený restart devedesátkových hrdinů

ŽELVY NINJA: MUTANTÍ CHAOS - Povedený restart devedesátkových hrdinů

ŽELVY NINJA: MUTANTÍ CHAOS - Povedený restart devedesátkových hrdinů

ŽELVY NINJA: MUTANTÍ CHAOS - Povedený restart devedesátkových hrdinů

Láska z dětství. Seriál Davida Wise mě provázel skoro celou základku. Ve třídě všichni věděli, kdo měl rád jakého želváka, a mně se povedlo mít and postelí obrovské postery všech čtyř želv z prvních komiksů, které u nás vyšly. A to bylo boží. V roce 1990 jsem viděl první hraný film od Steva Barrona. To bylo skvělý! Oni fakt existovali. Nejen jako kreslení, ale živí! A pakl přišla dvojka. A trojka. Ta vlastně tak dobrá nebyla. První vinyl, který jsem si koupil v roce 1992, byly Želvy Ninja. A přiznávám, že to už v té době bylo lehké zklamání. Rosák, Leoš Semelka, Josef Laufer, Jiří Cízler, Michal David a další, zpívající trochu dětinské písničky, které zdaleka nebyly tak cool jako seriál. Ale fanouškem jsem zůstal. I dnes. Želvy Ninja jsou pro mě nostalgií dětství a díky tomu jsem k novému filmu přistupoval s určitou rezervou a opatrností.

ŽELVY NINJA: MUTANTÍ CHAOS

Částečně i proto, že už před filmem šly zvěsti o rebootu světa. O nový origin, kde budou všechny věci jinak. Že mistr Tříska nebude japonským bojovníkem Hamato Yoshim, ale zcela jiným charakterem s řekněme více komickým vyzněním, a to je jen začátek. Takže mám odstup, uvědomuji si, že dětství už je nenávratně v hazjlu, ale pojďme do toho.

Kapitola první: příběh. Ten je vlastně jednoduchý, ale skvěle se v něm prosazují motivy jako touha po přijetí nebo propast mezi rodiči a dětmi. Želváci jsou vychováváni ve velkém odstupu před „světem tam nahoře“, ale v patnácti letech samozřejmě touží po tom, aby měli kámoše, chodili do školy jako ostatní nebo si nabalili nějakou holku. Potajmu šmírují svět tam nahoře a touží po tom být „normální“. Tuto touhu po přijetí pak skvěle využívá hlavní zlosyn filmu, kterým není ani Krang ani Trhač, ale z mého pohledu lehce „céčkový“ Superfly. Nicméně, film ho přesvědčivě líčí jako hrozbu a vlastně skvěle vysvětluje jeho motivace. Želvy tak musí zjistit, co vlastně chtějí a hlavně jaká cesta je správná k tomuto cíli. Pro restart série vlastně úplně v pohodě. Celkem chápu, že tvůrci počítají s pokračováním a ty „větší“ enemáky si šetří na příště.

ŽELVY NINJA: MUTANTÍ CHAOS

Kapitola druhá: vizuál. Ten je naprosto strhující. Stejně jako u Spidermana skvěle kombinuje několik technik a výsledný mix, plný temných odstínů a výrazně křiklavých neonových barev, tomu sedí. Jedním z tvůrců je Jeff Rowe, který nedávno udělal skvělou „Rodinu na baterky“, kde si také vyzkoušel různé kombinace a z pohledu vizuálu mu Želvy v New Yorku daly obrovské hřiště k tomu, aby se patřičně vyřádil.

Kapitola třetí: herecké výkony. Poprvé jsem měl fakt pocit, že želvákům je těch čtrnáct až patnáct let. Jeden z nich vlastně ještě hlasově nepřemutoval. Ta chemie mezi nimi je hlavně v originálním dabingu parádní. Údajně se dabovalo v jedné místnosti, takže kluci na sebe viděli a mohli na sebe lépe reagovat. Tohle se fakt povedlo na jedničku a ta teenagerská energie z toho fakt čiší všemi směry.

ŽELVY NINJA: MUTANTÍ CHAOS

Kapitola čtvrtá: hudba. Očekával jsem trochu novější soundtrack a dostal jsem osmdesátkové a devadesátkové rapové fragmenty, kombinované s dobarvovánkami koketujícími se starým industriálem od Trenta Reznora a Atticuse Rosse. Očekávání naplněno nebylo ve smyslu nějaké čerstvosti materiálu, ale vysmeknout poklonu musím v tom, že hudební složka k tomu skvěle padla a i ona hrála na nostalgickou notu.

A co dál? Je tu pár věcí, co se nepovedlo. Viděl jsem jak českou, tak anglickou verzi, a musím říci, že v té domácí jsem skřípal zubama u některých popkulturních narážek. Film se velmi snaží o to, aby želváci působili mladistvě. Přizpůsobili je současnosti jak to jen šlo, a tak o to hloupěji zní fórky, kdy čeští želváci dělají narážky na televizní pořady, které průměrný dnešní teenager podle mého vůbec nezná.

ŽELVY NINJA: MUTANTÍ CHAOS

Hodně se řešilo to, že April O'Neilová není bílá vytáhlá zrzka, ale musím říci, že její charakter, který velmi výrazně posouvá děj a svým způsobem je i hybatelem příběhových oblouků některých postav, mi přišel absolutně v pohodě. Mnohem větší problém jsem měl s Třískou, který je spíše komický takovým příhlouplým způsobem (například trochu trochu šišlá). Hlavně ale není japonským bojovníkem milujícím renesanční umění. Je spíš milujícím starostlivým otcem, který vždy hledal rodinu a s želvami ji našel. Jeho postava je vlastně napsaná dobře, skvěle odráží vztah rodičů a dospívajících dětí v té fázi, kdy se vám začnou vzdalovat, ale změna v jeho charakteru mi přišla nejvýraznější a pro mě nevíce bolestivá.

Takže výsledek? Hravý restart, který konečně přivádí na scénu „teenage mutant ninja turtles“ s důrazem na to teenage. Film představuje i mnoho dalších mutantů, se kterými se zřejmě počítá do dalších pokračování, a které tu hrají druhé housle, ale jako úvodní film, který vám představuje úplně nový želví svět, to funguje velmi dobře. Pro mě nová a současně i nostalgická podívaná. Těším se na věci příští.

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Tříska je šišlavý fotřík, april je oplácaná s dredama a Trhač tu není vůbec. I tak se restart povedl.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

USA, 2023, 100 min
Režie: Jeff Rowe, Kyler Spears
Scénář: Seth Rogen, Evan Goldberg, Jeff Rowe, Dan Hernandez, Benji Samit
Hudba: Trent Reznor, Atticus Ross
Hrají: Paul Rudd, Giancarlo Esposito, Rose Byrne, Jackie Chan, Seth Rogen, John Cena, Natasia Demetriou, Maya Rudolph, Ayo Edebiri, Ice Cube, Post Malone, Hannibal Buress, Brady Noon, Nicolas Cantu, Micah Abbey