SEROCS - Nikto na Zemi nebude vedieť o príchode Najvyšších

SEROCS - Nikto na Zemi nebude vedieť o príchode Najvyšších

SEROCS - Nikto na Zemi nebude vedieť o príchode Najvyšších

SEROCS - Nikto na Zemi nebude vedieť o príchode Najvyšších

„Nikto na Zemi nebude vedieť o príchode Najvyšších. Čas ukáže.“ Týmito slovami ukončilo toto medzinárodné zoskupenie svoj druhý, zatiaľ posledný album „The Next“, ktorý vo svete death metalu urobil príjemný dojem na nejedného „hudobného psychoida“. V kapele momentálne pôsobia prevažne známe tvare zo svetovej scény, konkrétne z Mexika, Fínska, Kanady a USA. S  tvorbou SEROCS som sa stretol vďaka basgitaristovi Mikovi, ktorý plnohodnotne pôsobí v MONSTROSITY, VILE a ďalších nespočetných projektoch. V skratke by som hudbu na „The Next“ charakterizoval ako veľmi unikátny brutálny technický death metal. Kapela v súčasnej dobe nahráva materiál pre svoj tretí album, na ktorom budeme môcť počuť vokál Martina Lacroixa (ex-CRYPTOPSY).  Z tejto bandy nadšených virtuózov mám dojem, akoby chceli  vymazať niekedy dosť striktnú líniu medzi technickým a brutálnym death metalom. Členovia SEROCS sú viac než zdatní inštrumentalisti, takže niet sa čo diviť, že im to nerobí žiadny problém. Počas skladieb sa všetko neustále mení, za zmienku stoja aj prepracované a hlavne neklišéovité texty, ktoré mňa osobne fascinuje (predovšetkým text k poslednej skladbe „Alienus Gignesthai“). Šialenstvu sa vo fenoméne zvanom death metal medze nekladú, ale o tom a o chystanom albume „And When The Sky Was Opened“ nám už porozpráva Antonio, zakladateľ bandy, ale hlavne veľmi pohodový chlap.

Zdravím ťa, Antonio! Najprv by som sa chcel spýtať na tvoju históriu v hudbe, ktorú robíš, na  vaše počiatky so SEROCS... Úprimne, o Serocs som ešte pred niekoľkými mesiacmi nevedel. Začal si ako one-man-band, nahral si dve EP - všetko sám, čo je naozaj obdivuhodné! ko to šlo neskôr, po týchto dvoch vydaniach? Prečo si sa potom rozhodol zaobstarať si do kapely plnohodnotných členov? Ako si sa dostal k takým skvelým muzikantom ako sú Mike Poggione (MONSTROSITY, VILE), Timo Häkkinen (KATAPLEXIA), Martin Lacroix (CRYPTOPSY), Philippe Tougas (FIRST FRAGMENT) alebo napríklad Josh Smith (GUTFUCKED, SLAUGHTERED REMAINS) a Jason Hohenstein (ex-LECHEROUS NOCTURNE), ktorí v SEROCS boli ešte predtým?

Nazdar! Som naozaj rád, že sa vám naša kapela páči! Na začiatku som vydal demo, ktorému sa ale veľa propagácie nedostalo. Hudba na ňom bola stále dosť surová a nie dobre premyslená, tak som si dal ešte pár rokov na cvičenie, aby som sa zlepšil v písaní skladieb. Potom som vydal materiál „So On And So Forth“, na ktorý boli priaznivé ohlasy, a tak som začal plánovať kapelu, ktorá bude mat okrem mňa aj ďalších členov. Veľa z toho, čo mi ľudia hovorili, bolo hlavne o tom, že to chce vokály. Vždy som chcel kvôli tomu plnohodnotnú kapelu, no spočiatku som nepoznal veľa hudobníkov, ktorí mali tento štýl radi a dokázali to zahrať. Bol som už skoro hotový s ukončovaním „Oneirology“, keď som prvýkrát hovoril s Timom, tak som to ešte urobil s bicím automatom. Môj dobrý priateľ (Josh) nahral pre tento album vokály, pretože moje vlastné spevy nie sú veľmi dobré. Timo počul EP a spojil sa so mnou. Miloval som jeho bubnovanie už predtým, bol som teda šťastný, že sa pridal. Priviedol Mikea (poznajú sa navzájom z VILE) a Mike dotiahol Jasona. Phil bol vlastne prvý človek, ktorý počul SEROCS ešte v roku 2007. Predtým sme veľa komunikovali na Riversofgore.com fóre. Vždy som chcel, aby sa k tomuto projektu pripojil, ale on bol zaneprázdnený s ďalšími svojimi kapelami. Nakoniec sa mu podarilo prísť a nahrať „And When The Sky Was Opened“. Takisto sme mali niekoľko skvelých hostí, ako Jacob z DEFEATED SANITY, Ed z DISGORGE a ďalších. Všetci po vypočutí druhej EP súhlasili s tým, aby sa stali členmi SEROCS, takže to naozaj všetko vedie k tomuto kľúčovému obdobiu.

SEROCS

Ako dlho sa v extrémnej hudbe pohybuješ? Porozprávaj nám o svojich  prvých skúsenostiach s nástrojmi a tak ďalej... a či si sa naučil hrať na všetky nástroje len sám? Tvoje výkony sú úžasné, chlape!

Vďaka! Keď som mal 12 – 14, bol som bubeník. Môj brat, ktorý bol ešte mladší, hral na gitaru a spolu sme drvili covery od SLAYER. Ale vždy som sa chcel učiť na gitaru, pretože som mal pocit, že ma to v rámci hudby povedie k väčším možnostiam. Začal som s kapelami ako METALLICA, SLAYER, CANNIBAL CORPSE a pod. Potom, vyšiel „The Wretched Spawn“ od CANNIBAL CORPSE a bol som unesený. Sadol som si a mesiace cvičil „Frantic Disembowelment“. Tá pieseň ma priviedla k Riversofgore.com, kde som sa potom spoznal s tuctami väčšinou som sa všetko učil sám. Učil som sa sám väčšinou všetko. Piesne od Michaela Romea (SYMPHONY X) mi vskutku pomohli. Takisto komunikácia s gitaristami z celého sveta, ktorí sa navzájom povzbudzujú, ťa posúva dopredu a inšpiruje. Napríklad Phil, ten je teraz 100-x lepší ako ja! Pokiaľ ide o prvé skúsenosti, pôsobil som v dvoch miestnych kapelách, jedna bola technická, tá druhá hrala slam. Odohral som tu veľa koncertov, čo bolo tiež veľmi potrebne na to, aby sa zo mňa stal lepší hudobník.

SEROCS

Viem, že so SEROCS čoskoro budete vydávať novinku. Je to už všetko nahrané, alebo stále ešte v procese dokončovania? Ktorá firma to vydá? Domnievam sa, že Comatose Music, ako je aj uvedené na vašej stránke. Prečo boli „Oneirology“ a „The Next“ vo najprv vydané nezávisle? Takéto prdele nakopávajúce diela si podľa môjho názoru zaslúžia oveľa väčšiu pozornosť priamo od dátumu vydania. Neskôr už „Oneirology“ vyšlo pod Sevared Records a „The Next“ pod Comatose Music, no aj tak...

Nový album má názov „And When The Sky Was Opened“ a momentálne ho nahravame. V súčasnosti to mieša Neil Kernon, ktorý už pracoval na albumoch ako je „The Wretched Spawn“ (CANNIBAL CORPSE) a „Annihilation Of The Wicked“ (NILE). Už takmer desať rokov som sa pokúšal o spoluprácu s ním (prvýkrát som sa mu ozval v roku 2005), a konečne k tomu došlo. Sme veľmi radi, pretože sme do toho dali veľa námahy. Je to tiež prvý album, kde sa celá kapela podieľala na písaní jednotlivých častí. Predtým som všetky piesne písal sám a až potom každý člen pridal svojej vlastne linky. Teraz to je všetko o nás. Pokiaľ ide o vydanie „Oneirology“, dal som to sám na Bandcamp, pretože som nechcel čakať, kým nejaký label prejaví záujem. Chcel som najprv urobiť kapele aké - také meno a neskôr to ponúknuť nejakému vydavateľstvu. Potom som sa ozval Sevared Records, pretože som chcel materiál vydať fyzicky, no nemal som čas riadiť poštu, tlač, promotion atď. S „The Next“ som zmluvu so Sevared nepodpísal, poobzeral som sa po iných firmách. Steve s Comatose Music mi odpovedal, a okamžite sme začali spolupracovať. Náš štýl je trochu odlišný od kapiel, ktoré má pod Comatose, ale dáva nám veľa podpory a stará sa o propagáciu. Nový album už bude vydaný ako normálna nahrávka.

Spevák a druhý gitarista z Kanady, bubeník z Fínska, basák z Floridy… hmm, ako to zvládate? Viem, že v dnešnej dobe ja takáto spolupráca  vďaka  internetu a šialenej technike podstatne ľahšia, ale nechýba ti osobný kontakt s ostatnými? Vídavate sa vôbec niekedy pokope?

Je to jednoduché zvládnuť, pretože sme všetci aktívne v kontakte. Napíšem s Philom nejaké riffy,  urobíme demo verzie a rozpošleme všetkým. Veľmi v tomto využívame službu s názvom Dropbox. Jasné, že mi chýba osobný kontakt a veľmi rád by som si s nimi zahral naživo. Aj keď som bol v kapelách, s ktorými som koncerty hral a dokonca sme aj s miestnymi priateľmi hrali materiál od SEROCS, nikdy to naozaj neklapalo do takej tvorivej miery, ako sa to dá s Timom, Mikeom a Philom, a tak si prácu s nimi užívam aj napriek tej veľkej vzdialenosti medzi nami.

SEROCS

Co koncerty, do akej miery ste aktívni s hraním naživo, keď každý z vás je pomaly z iného kontinentu? Budete k novému albumu robiť turné, nejaké festivaly?

Snažím sa okolo toho niečo vymyslieť, ale je to ťažké. Všetci máme iné kapely, s ktorými hráme naživo, takže to nie je problém, ale nikdy sme so SEROCS nehrali spolu na normálnej skúške. Makám na tom, aby som to dal dokopy a pripravil malé turné a konečne si s každým zajamoval.

Musím sa priznať, že som si s chuťou prešiel super texty, ktoré jedného donútia premýšľať (aspoň mne sa to stalo). Ako vidím, stojíš pevne na tejto Zemi s citlivou mysľou pre vycítenie, ako sa táto spoločnosť sama deň čo deň ženie do záhuby. Aká je tvoja inšpirácia pri písaní textov...? Ide to rovno z hlavy, alebo ti pomáha čítanie? Venuješ tvoreniu textov veľa času?

Som rád, že sa ti texty páčia! Nie je veľa ľudí, ktorí by sa o nich zmienili. Na „Oneirology“ sme písali texty s Joshom a Jason napísal tie na „The Next“. Máme radi témy, aké si už spomenul - o spoločnosti a o tom, ako sa ničíme. Naším najväčším nepriateľom sme my sami, a to musíme zmeniť. Chcel som našimi textami odovzdať nejaké posolstvo. Ako Mexičan žijem vo veľmi nepokojnej spoločnosti, ale viem, že vo všetkých krajinách zažívajú ľudia situácie ako ja, takže si myslím, že naše posolstvo je univerzálne.

Veľmi som si obľúbil text k piesni „Alienus Gignesthai“. Povedz mi o tom viac. Aké posolstvo sa skrýva v texte? Bol to šok, keď som zistil, že vokály na tejto piesni nahral Antti Boman, známy z legendárnych DEMILICH z Fínska. Prečo ste si ho vybrali pre túto skladbu?

Táto pieseň bola na albume „The Next“ považovaná za také „čudo“’. Voiac sa podobá štýlu, ktorý nájdeš na našom novom albume. Pasáže, ktoré Antti naspieval, pôsobili podobnou zlovestnou atmosférou, akú dokázal navodiť v DEMILICH, takže ho Timo pozval (sú dobrí priatelia). Chceli sme album ukončiť niečím v našom štýle úplne novým, naznačiť, čo príde. „The Next“ je s výnimkou tejto piesne dosť priamočiary album. Texty pojednávajú o teórii, že sme boli vytvorení mimozemšťanmi a o tom, že sa k nám jedného dňa vrátia a budú nás súdiť a trestať. Mike miluje takéto témy.

SEROCS

V piesni „The Shining One“ sa za mikrofónom objavil tiež Chriss Lollis. Kedysi hral v NILE a teraz pôsobí v LECHEROUS NOCTURNE, takže jeho minulosť hovorí sama za seba. Povedz mi, čo vás prinútilo ho požiadať, aby odspieval túto konkrétnu skladbu? Aká s ním bola spolupráca?

Chris nahral Jasonove vokály vo svojom štúdiu. Bolo to vlastne Jasonov nápad nechať ho naspievať „The Shining One“, pretože tá pesnička je niečo ako druh dialógu medzi hriechom a zlom samotným. Chris predstavuje zlo, hovorí k poslucháčovi. Mike bol za oných čias tiež v LECHEROUS NOCTURNE, takže sa spolu poznajú už veľmi dobre.

Ako momentálne vidíš budúcnosť kapely? Myslíte si, že zmeny v zostave budú vo vašej kapele pokračovať?

Mali sme zmeny v zostave s Joshom, potom odišiel Jason, neskôr Martin, potom opäť Jason. (Tým mám na mysli, že na novom album máme dvoch spevákov - Jasona a Martina). Aj keď pochybujem, že sa po hudobnej stránke budeme meniť, každý z nás je plne zaneprázdnený. Budúcnosť snáď prinesie niekoľko živých vystúpení. Máme tiež nejaké prekvapenia, ktoré budú sprevádzať vydanie nového albumu.

SEROCS

Vďaka za rozhovor Antonio, nejaký odkaz na záver pre fanúšikov? Prajem vám veľa úspechov s novinkou a dúfam, že vás jedného  dňa všetkých s vašou zabijáckou produkciou uvidím stáť na pódiu!

Veľká vďaka za rozhovor! Dúfam, že poslucháči si nový album obľúbia. Venovali sme veľa potu a sĺz tomu, aby sme vydali našu doteraz najlepšiu nahrávku!

Maroš Samončík

 Přidejte svůj názor

Diskografie

The Next (2013)
Oneirology (2012)
So On And So Forth (EP) (2012)
Homogenous Dissimilation (EP) (2009)