KRABATHOR - Žádný archiv si nevedu (rozhovor s Christopherem)

KRABATHOR - Žádný archiv si nevedu (rozhovor s Christopherem)

KRABATHOR - Žádný archiv si nevedu (rozhovor s Christopherem)

KRABATHOR - Žádný archiv si nevedu (rozhovor s Christopherem)

Zpráva o (příležitostném) reunionu KRABATHORu na festivalu Brutal Assault jistě nemohla nechat chladným nikoho z příznivců téhle kapely, co jich jen české a širé světové kotliny skrývají. Se všemi otázkami, které mi v této souvislosti vyskočily před očima (a že jich nebylo zrovna málo) jsem se proto obrátil na jeden z pilířů téhle legendy, ten, po kterém se v České republice, stejně jako po kapele samotné, před časem slehla zem. Dámy a pánové, Petr Christopher Kryštof...

Co momentálně děláš a jak se máš?

Mám se dobře, momentálně se především připravuji na koncert KRABATHOR. Tedy nejprve poletím na zkoušku.

Praktický konec KRABATHORu přišel někdy v roce 2003. Co jsi dělal od té doby, čím se živíš, žiješ už v USA natrvalo a máš ještě nějaké (jiné) hudební aktivity?

Pár roků po skončení KRABATHORu jsem strávil v ČR a pak jsem se rozhodl definitivně odejít do USA. Byla to cesta za dobrodružstvím a cesta za něčím novým. Odstěhoval jsem se do Phoenixu/Arizona, kde jsem strávil tři roky. Pak jsem se odstěhoval do McHenry, je to asi hodinu a půl na sever od Chicaga. Dělám úpravy a údržby bytů, někdy i menší úpravy domů. Jinak hraji v kapele mého známého, není to nic velkého, zkoušíme jen párkrát za měsíc a hrajeme pár koncertů za rok tady v okolí Chicaga. Kapela se jmenuje NECROGRESSION, kdyby to někoho zajímalo.

Christopher

Koncert KRABATHORu na BA 2014 bude jedinou současnou aktivitou kapely nebo lze očekávat i něco dalšího? Přece jen, nikdy neříkej nikdy... ?

Je to zatím jedinou plánovanou aktivitou pro tento rok. Zatím jsme ještě nejednali o něčem, co bychom mohli podniknout v budoucnosti.

Kdo vůbec stál za touhle myšlenkou znovuoživení KRABATHORu na Brutal Assaultu?

Hlavní zásluhu na tom má Tomáš Fiala z Obscure Promotion. Bez jeho podnětu by ten koncert nejspíš nikdy nebyl.

A byl jsi hned pro nebo jsi to pečlivě rozmýšlel?

Museli jsme si to rozmyslet. Hlavně záleželo na mé domluvě s Brunem. Je to přece jenom velký festival a když už k tomu došlo, chceme na něj být připraveni.

Už máte dohromady setlist? Na co se můžeme těšit, jestli můžeš prozradit? Sestava bude mimochodem čítat ještě Pegase, předpokládám, nebo i někoho jiného z bývalých členů, případně hosty?

Budeme účinkovat v sestavě já, Bruno a Pegas. Žádné jiné hosty jsme nekontaktovali, bylo by to náročné, jak finančně, tak i časově. Budeme hrát ty naše staré osvědčené skladby. Určitě tam bude „Orthodox“, „Imperator“, „Pacifistic Death“... no však se nech překvapit.

KRABATHOR

Kdy a kde byl vlastně odehrán prozatím úplně poslední koncert KRABATHORu, vzpomeneš si? Podle Wikipedie to bylo v r. 2003 na festivalu Basinfirefest ve Spáleném Poříčí. Vedeš si za tím účelem nějaký archiv, poznámky, evidence apod.?

Ne, vůbec ne, je to možné, ale už je to strašně dávno. Vůbec bych si na to nevzpomněl a jak je z toho vidět, žádný archiv si nevedu.

A kolik celkem odehrál KRABATHOR koncertů v kolika zemích, když už jsme u toho, víš?

Ne, tak to také nevím, zjistit by to bylo velice obtížné. Projezdili jsme Evropou, hráli jsme v Africe, Japonsku a v USA. Bylo toho hodně, navíc vždy by se mohlo najít více zemí, kde by se dalo hrát. Austrálie by mimochodem byla asi můj další favorit.

Jak dnes nahlížíš na tvůj rozchod s Brunem v roce 1999? Udělal bys, kdyby to šlo, něco jinak?

Ovšemže ano. Dalo se to všechno vyřešit jinak, ale prostě jsem byl tvrdohlavý, mladý a blbý.

Sleduješ či posloucháš HYPNOS? Jaký je tvůj názor na něj?

HYPNOS je skvělá skupina. Předtím, než se začalo jednat o KRABATHOR, mně Bruno nabídl si s HYPNOS zahrát pár koncertů, což by bylo jistě zajímavé.

Mnozí jsou dodnes přesvědčeni, že právě rozchod vás dvou znamenal faktický konec KRABATHORu a po něm už to nikdy nebylo ono. Tvůj komentář k tomu?

Nová sestava s Paulem Speckmannem nebyla špatná. Paul je skvělý člověk a muzikant, ale asi to opravdu nebylo takové, jak to fungovalo v sestavě s Brunem. Prostě jsme nejspíš rozdělili síly, které měly zůstat pohromadě, které byly velmi potřebné k další tvořivosti KRABATHORu.

Christopher

A byl tedy pro tebe tehdá Paul první jasnou volbou? Proč?

Uvažovali jsme se Skullem i o tom, najít si někoho jiného. Nikdo však pro nás neměl to správné charisma. Paul byl vpodstatě jedinou možnou náhradou. Byl skvělý na pódiu a byl skvělý muzikant. Byla to, zpětně vzato, jedinečná volba, přijmout člověka, který má takové zkušenosti, tak jako měl Paul.

V čem se lišila, pokud vůbec, vaše vzájemná spolupráce od tvé spolupráce s Brunem?

S Brunem jsme všechno komponovali a dávali dohromady oba dva. S Paulem jsme to ze začátku taky zkoušeli, ale stylově jsme byli každý trochu někde jinde. Proto Paul navrhnul, abych veškeré kompozice dělal sám. Bylo to prostě pro KRABATHOR více stylové.

A jak dnes v této souvislosti hodnotíš poslední dvě řadová alba KRABATHORu, tedy „Unfortunately Dead“ a „Dissuade Truth“?

Mě osobně se obě desky hudebně zdály dobré. Strávil jsem na tom nějaký čas, udělal texty, vložil jsem do toho svoje pocity. Ovsem veřejnost je bohužel nepřijala s velkým obdivem. Asi neměly takovou sílu, jaké jsme to byli schopni v originální sestavě s Brunem.

Které album KRABATHORu vlastně považuješ za nejlepší ze všech a proč?

„Lies“ bylo velice přelomové. Otevřelo nám dveře k zahraničním fanouškům. Bylo vydáno v Německu a tím pádem jsme se dostali do globálního podvědomí.

Stejně se zeptám i na sestavu: v které z nich podle tebe KRABATHOR fungoval nejlépe?

Obě poslední sestavy s Brunem, tedy jak s Pegasem, tak se Skullem, byly podle mne velmi dobré, stejně jako sestava s Paulem. Tím nechci nějak odepsat ostatní bývalé členy, všichni mají na KRABATHORu určitou zásluhu. Ale ty poslední sestavy byly tak nějak, řekl bych, „legendární“.

KRABATHOR vz. 1986 po 27-ti letech

Máš přehled o tom, kolik desek dodnes KRABATHOR prodal a která z nich je v tomhle ohledu nejúspěšnější?

Přesně nevím, ale „Only Our Death Is Welcome... “ bylo myslím nejprodávanějším albem u nás vůbec v tom období, kdy vyšlo, takže možná to.

Byl KRABATHOR praotcem death metalu v Čechách, co myslíš?

Jasně!!! Nebo máš jiný názor?

Jak dneska vzpomínáš třeba na situace typu té, jíž popisuje Bruno ve své story z Metal Hammeru z r. 1995, tedy že jste třeba při nahrávání „Cool Mortification“ měli ve studiu neustále hlad?

No jo, zažili jsme spoustu dobrodružství, to k tomu zkrátka patřilo...

Co ti dal a co ti vzal život s KRABATHORem?

Dal mi hudbu, tvořivost a cestování. Co mi vzal... asi nějaký ten čas, ale tak už to je. Aspoň po nás něco zůstalo...

Na tomto místě bývá zvykem nechat zpovídaného, aby sám řekl, co by chtěl čtenářům sdělit - takže máš, co bys vzkázal čtenářům Metalopole?

Sejdeme se na Brutal Assaultu a pořádně to rozjedeme... Díky vám všem.

 56

Louis

Další informace