CANNIBAL CORPSE, DEW-SCENTED, SEVERE TORTURE, VIU DRAKH - Praha, Futurum - 15. října 2002

CANNIBAL CORPSE, DEW-SCENTED, SEVERE TORTURE, VIU DRAKH - Praha, Futurum - 15. října 2002

Narvaný koncertní sál plný skvěle se bavících lidí, toť zcela jistě nejkrásnější představa všech organizátorů koncertů a festivalů a nepochybně i samotných návštěvníků. V úterý 15. října se tato představa stala faktem, z něhož nemohl mít radost nikdo. Snad jedině provozovatel pražského klubu FUTURUM, v kterého útrobách proběhl další z koncertů legendárních “řezníků z Buffala“ CANNIBAL CORPSE, mohl s povděkem kvitovat početný dav, který dozajista utratil za alkohol pěkný ranec.
Jelikož jsem díky okolnostem, které hodlám v tomto článku popsat, nebyl schopen shlédnout ani jednu z vystoupivších kapel, rozhodl jsem se tuto reportáž pojat spíše jako malé zamyšlení a pokus o objektivní zhodnocení vzniklé situace. V každém případě nehodlám na tomto místě bezhlavě vinit pořadatele ze snahy vytřískat z koncertu co nejvíce peněz i za cenu pohodlí návštěvníků, z nichž někteří za své peníze neviděli ani prázdné pódium …

Před klub FUTURUM, situovaný v ulicích pražského Smíchova, přicházíme asi kolem třičtvrtě na osm, kdy už před vstupem čeká poměrně početný dav nedočkavců. Nic však nenasvědčovalo tomu, že by měla nastat nějaká patová situace. Samotní CANNIBAL CORPSE se cestou ještě někde zdrželi, takže plánovaný začátek se posunul zhruba o půlhodinu, na půl devátou. My jsme se zdrželi u piva(klasika) a na místo se vracíme asi kolem deváté, v době, kdy se před FUTUREM vytvořil velice početný řad lidí, snažících se spatřit své oblíbence v akci. Ovšem to, co nás čekalo dolů, bylo jako ze zlého snu. Ukrutné vedro, veliký to neduh defacto skoro všech tuzemských klubů, by se dalo ještě v pohodě hodit za hlavu, ale fakt, že cesta ze schodiště do sálu byla lemována desítkami lidských těl, se už moc tolerovat nedal. Pravda, při návštěvě koncertu se musí počítat s tím, že se prostě tlačenici nevyhnete, ale co je moc, to je moc. Těšíc se na vystoupení SEVERE TORTURE, jsem musel svoji touhu spatřit tuto bandu ihned přehodnotit a svých úmyslů se po zhodnocení situace okamžitě vzdát. V sále bylo už v té době naprosto k nehnutí a šťastni byli ti, kteří se nahrnuli ihned pod pódium a tam defacto vytrvali i během vystoupení předkapel, aby tak nepřišli o těžce vydobyté pozice. Těm ostatním zbyly v lepším případě zadní pozice v davu, v tom horším oči pro pláč a pouze “hlasitý odposlech“. Naprosto nešťastnými se ten večer ukázaly být i mohutné pilíře stojící po stranách, které svojí robustností vůbec nedovolili lidem stojícím bokem hlavního davu sledovat dění na scéně.
Početný dav si však určitě mohla pochvalovat následující kapela, ten večer v pořadí už třetí (VIU DRAKH jsme díky pozdějšímu příchodu zmeškali), německá banda libující si v modernějším pojetí trash metalu – DEW SCENTED. Myslím si, že hrát DEW-SCENTED u nás s někým jiným, než s CANNIBAL CORPSE, těžko by se dočkali většího kotle, než ten večer ve FUTURU. Dle mých dojmů si dokázali i nejednoho nového fandu získat, takže cíl tohoto turné byl určitě alespoň ze strany DEW-SCENTED splněn.Samotné vystoupení CANNIBAL CORPSE nemá cenu popisovat. Soudě dle sluchových vjemů, došlo pochopitelně na staré a osvědčené kousky, které byly promíchány s písněmi z nové desky “Gore Obsessed“. Atmosféra v sálu houstne a jejímu zklidnění moc nepomůže ani stoupající horko. Já, ve snaze stihnout poslední tramvaj, opouštím FUTURUM asi kolem půl dvanácté, s vědomím, že hůř snad už být nemůže. Leda, že by na koncert pro změnu nepřišel nikdo…

Je mi úpřimě líto těch, kteří za peníze investované do koupi lístku, neviděli nic. Stejně tak je mi líto těch, kteří, ačkoliv své oblíbence shlédli, zaplatili za to krutou “tlačenicovou“ daň. Podle informací pořadatelů navštívilo tento koncert zhruba 800 lidí, což je číslo u kapel podobného ražení a v dnešní době, velice překvapující. Ano, je pravda, že CANNIBAL CORPSE jsou už legendou a z death metalu jednou nejznámějších kapel, ale pro mě osobně je počet návštěvníků nanejvýš překvapivý. Překvapivý je pro hlavně, když si uvědomím, kolik lidí přijde na jinou známou (a podotýkám, že neméně kvalitní, ne-li ještě kvalitnější) kapelu. Mám pocit, že svojí leností si za vzniklou situaci můžou i samotní návštěvníci. Kdyby nebyli líní zajít v podobném počtu i na další metalové koncerty, zcela nepochybně by tím pádem i pořadatelé počítali s větší návštěvou a na celou akci by se určitě připravili lépe! Nehledě na to, že každý měl možnost si lístek zabezpečit v předprodeji a alespoň se tak vyhnout čekání v řadě a včas si tak zabrat místo v hledišti. Tohle jsou však úvahy na delší dobu a na téma návštěvnosti tuzemských koncertů a lenosti našich metalových fanoušků by se dalo napsat jedno velké pojednání…
Pochopitelně nechci házet vinu jen na návštěvníky koncertu, to by bylo asi to poslední, co bych chtěl svými slovy provádět. Svůj díl nepochybně nesou i pořadatelé, kteří nedokázali včas odhadnout dobu, kdy už přeplněný sál FUTURA nebyl schopen pojmout další a další valící se davy.
Zamýšlet se nad současnou situací v pražských klubech nemá smysl. Představitelé některých, které v minulosti velice ochotně propůjčovaly svoje prostory metalovým koncertů, dnes od této muziky dávají ruce pryč a věnují se spíše produkcím druhořadých DJ’s, protože tyto akce jsou hojně navštěvovány převážně cizinci. Každopádně můžeme být všichni rádi, že CANNIBAL CORPSE nehráli například v takovém Rock Café, které se už v minulosti projevilo, co se týče klimatických podmínek, jako jedna velká výheň. Ačkoliv se nepovažuji za nějakého znalce pražských koncertních hal, myslím si, že rozhodnutí pořádat tuto akci ve FUTURU, bylo v dané situaci asi to nejlepší řešení.
Nemá cenu z toho dělat tragédii. Spíše by se měli všichni z celé věci poučit. Pořadatelé by měli prokázat větší dávku předvídavosti a návštěvníci by si měli dopředu zabezpečit lístky a místo “posilování v hospodě“ přijít na koncert včas. Takže, na dalším koncertu nashle!

 1

Dalas

Další informace