THE DRIFT - Blue Hour

THE DRIFT - Blue Hour

THE DRIFT - Blue Hour

THE DRIFT - Blue Hour

Na politice amerického vydavatelství Temporary Residence Limited se mi líbí, že i navzdory stagnaci jistých žánrů neváhá tahat nové a nové želízka z ohně. Tohle sice zas tak úplně neplatí o sanfranciských THE DRIFT, jímž už u tohoto labelu pár desek vyšlo, ale přesto je jeho důvěra ve své svěřence příkladná. Trojice z města na západním pobřeží Spojených států se prezentuje ryzí instrumentální muzikou a dříve, než briskně a s otráveným výrazem ve tváři zanecháte čtení dalších řádku, zkuste těmto chlapíkům dát alespoň malou šanci.

THE DRIFTJejich hudba totiž rozhodně nespadá do kategorie laciného ždímání emocí a podbízivého pidlikání. Spíše naopak dokáže znít místy až odtažitě a neosobně a přitom si stále podržet určitou hladinu napětí a neklidného očekávání. To platí hlavně pro zahloubaný úvod nahrávky, který ještě plně odkazuje k nedávné minulosti skupiny. Snad jen s dovětkem, že oproti předchozímu albu „Memory Drawings“ z roku 2008 tentokráte chybí dechové nástroje (především trumpeta), což jakoby THE DRIFT přesunulo ze zakouřených barů na širé pláně.

To sice neznamená, že by byla předchozí tvorba uvězněna v určitých mantinelech, to spíše ta letošní do sebe absorbuje ještě širší spektrum různých vlivů. Poklidné basové brnkání v úvodní „Dark Passage“ je tmelícím prvkem takřka neměnného rytmu, do jehož idylicky nenápadného života postupně vnikají různé kytarové kejkle, jež prozrazují výraznou koketerii s post-rockem v té podobě, v jaké jej známe několik posledních let.

Úvod sice nadějný, přesto nutící k prozíravé opatrnosti. S tou to však naštěstí není nutné přehánět. Američané se sice rádi nechali inspirovat lákavým rejstříkem emocionálních kytarových motivů, ale minimálně jednou nohou stále zůstávají na svém. Takže i když je tentokráte nacházíme uprostřed rozkvetlé louky, místo zasněného rozjímání mezi květy si okamžitě i zde zapalují ten svůj frajerský doutníček.

Basové linky jsou nesmlouvavým rytmickým diktátorem i v dalších kompozicích, které v některých případech netají ani tanečné choutky (přímočará „Horizon“), čímž THE DRIFT tak trochu připomenou své výborné stájové kolegy z MASERATI. Ačkoliv z „Blue Hour“ číší především radost z hraní, než zarputilé muzicírování na úkor všech ostatních aspektů, není zde nouze ani o epičtější skladby. Taková „This Skull Hand Smiles / May You Fare Well“ kromě „post-rockového“ pojmenování nabízí i dvanáctiminutovou demonstraci všeho, co si pod tímto žánrem skupina představuje. Přestože v jejím závěru není nouze o zajímavé momenty, dala by se hlavně její první půle vezoucí na vlně „zasněného“ bloumání označit za slabší část alba. To samé v podstatě platí i pro závěrečnou „Fountain“. Dá se říct, že jako celek ani jeden z těchto gigantických hudebních celků nepropadá, nicméně silné stránky Američanů bych já osobně hledal někde jinde.

Například ve výborné country variaci „Hello From Everywhere“ s teskným zvukem foukací harmoniky, dodávající této skladbě až osudově bilanční ráz anebo také v neklidné „Continuum“, jež se asi nejvíce navrací do prostředí potemnělých nočních podniků, ve kterých ve 3 hodiny ráno nad sedmou skleničkou whisky rozjímáte o vašem životě, který se neubírá zrovna naplánovaným směrem.

„Blue Hour“ je rozhodně zážitkem, který stojí za vyzkoušení. Slabším momentům se sice album vyhnout nedokázalo, ale zkušená a zručná patina, jež jej zdobí je zárukou posluchačsky zainteresovaného poslechu a uvěřitelného rejstříku emocí. Příjemná nahrávka.

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Jméno vydavetele budiž stále zárukou, že i tato nahrávka koketující s post-rockem stojí za poslech.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 57:13

Kontakt:

www.myspace.com/trldrift

Skladby

  1. Dark Passage
  2. Bardo I
  3. Horizon
  4. This Skull Hand Smiles / May You Fare Well
  5. Barde II
  6. Continuum
  7. Lumineus Friend
  8. Hello From Everywhere
  9. Fountain

Diskografie

Blue Hour (2011)
Memory Drawings (2008)
Ceiling Sky (2007)
(rmxs) (2007)
Noumena (2005)
Streets / Nozomi (2005)