THESE MONSTERS - Call Me Dragon

THESE MONSTERS - Call Me Dragon

THESE MONSTERS - Call Me Dragon

THESE MONSTERS - Call Me Dragon

Britové mě nepřestanou v hudební oblasti překvapovat. Značně svérázný projekt, který v sobě integruje prvky post i noise rocku, jazzu, metalu a kdoví čehož ještě, bych očekával od kdekoho, ale asi ne od usedlých, konvencemi spoutaných studených čumáčků z ostrovního království. Jak jsem nedávno napsal v reportu z koncertu tohoto fenoménu, hudba mladíků z Leeds připomíná v ledačems EPHEL DUATH z nejsilnějšího období „The Painter´s Palette“ a „Pain Necessary To Know“, jen s tím rozdílem, že THESE MONSTERS se nevyžívají v technické ekvilibristice. Mnohem více je pro ně nosný motiv, přímočařejší směřování a valivější konzistence. Méně muzikantské aristokracie a více bahna a špíny. Představte si, že by EPHEL DUATH narazili do NEUROSIS v jejich nejzablácenějším tvůrčím období.

THESE MONSTERSTHESE MONSTERS mají velmi specifický sound, pro který je typická lehce nabustřená pulzující kytara, osobitě zakomponovaný saxofon a na první poslech nenápadně působící syntezátory. Řvané, zefektované vokály, kterých je velmi poskromnu, se velmi často omezují jen na výkřiky a barvité hrdelní kreace kombinující řev a různorodé deklamace. Jejich skladbám tento model ale neuvěřitelně svědčí. Vokál povětšinou chybí nebo je zvukově zatlačen daleko za nástroje. Tento holý fakt vám zpočátku ale vůbec nedojde. Tvorba si bohatě vystačí s tím, co má, a nepůsobí to nikterak ošizeně, vše má své logické místo a odůvodnění. Jméno producenta desky kdekomu napoví, jde totiž o ostříleného profesionála Chrise Fieldinga, který je podepsán i pod dílem NAPALM DEATH, ELECTRONIC WIZARD, PRIMORDIAL, …

Atmosféra jednotlivých skladeb se dá přirovnat k dusnému šeru, které předchází apokalyptickou bouři. Varující, rozvážně neurotický feeling skladeb nelze snadno zařadit. Některé motivy jakoby naznačovaly, že za těmi hutnými tmavomodrošedými mraky je slunce, ale jedná se spíše o náhled za závěs všední bezútěšné reality, než o jakousi nadějnou vyhlídku do budoucnosti. Nečekejte patetickou melancholii ani nesnesitelný tlak - „Call Me Dragon“ je zlověstné album, bez toho, aby zbytečně tlačilo na pilu.

THESE MONSTERS

THESE MONSTERS je velmi příjemné zjevení na evropské scéně, které svoji debutovou plnohodnotnou deskou zákonitě potěší všechny příznivce nekonvenčních špinavých kytarovek. Pro mne osobně zatím klubový objev číslo jedna letošního roku.

 4

RIP
RIP

Verdikt

Představte si, že by EPHEL DUATH narazili do NEUROSIS v jejich nejzablácenějším tvůrčím období.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 38:25

Produkce: Chris Fielding
Studio: Foel Studios

www.myspace.com/thesemonsters

Sestava

Skladby

  1. Call Me Dragon
  2. Dirty Messages
  3. Who Is This Tall Sick Man
  4. Biggie and Tupac
  5. Harry Patton
  6. Space Ritual
  7. Deaf Machine

Diskografie

Call Me Dragon (2010)
Brew Records Vol. 1 (2007)