OSI - Blood

OSI - Blood

OSI - Blood

OSI - Blood

Třetí zářez na pažbě si tento rok mohou udělat pánové z projektu OSI, který v sobě sdružuje personální výběr hudebníků z kapel jakými jsou DREAM THEATER, PAIN OF SALVATION nebo PORCUPINE TREE a aktuálně třeba i OPETH. Minulé album „Free“ bylo pro mě učiněným skvostem, a tak do novinky „Blood“ jsem vkládal opravdu velké naděje a logicky jsem očekával pokračovatele skvěle započaté cesty. Spokojen jsem s tím, že směr, který tento zajímavý hudební mutant nabral na nové desce zůstává věrný podobným tradicím jako již dříve. Smutné však je, že nejde dál, ale poněkud rozpačitě přešlapuje na místě. Z očekávaného posunu minimálně srovnatelné vzdálenosti, která byla mezi debutem a druhou deskou, je bloudění v kruhu. Jako by OSI vařili novinku z naprosto stejných surovin jako před třemi roky, jen ten odvar, který vznikl je ze záhadných důvodů o něco slabší. Stále zde máme charismatické a velmi svojské písničky s nezaměnitelným vyšeptaným hlasem ex-klávesáka od imperátorů rockové progrese DREAM THEATER Kevina Moora. Perfektně zaranžované skladby balancující na pomezí prog metalové alternativy, intelektuální kytarovky a pop rocku, dýchají typickým chladem, jenž jim masírují do těla hlavně hlasivky pěvce. Vše je dozdobeno špičkovou producentskou stránkou, výtečně a velmi obratně zakomponovanými samply a mnohými dalšími řemeslně skvěle zvládnutými finesami, nicméně dodat se musí, že výsledek nemá sílu zaujmout tak silně a na tak dlouho jako „Free“. Chybí mi elektrizující atmosféra skladeb jako „Go“, parádní chytlavost a funkčnost titulní „Free“...

OSIRozhodně však nejde o desku, která by si nezasloužila pozornost, to vůbec ne! OSI opět vyučují v tom jak používat kytarové efekty tak, aby nepůsobily samoúčelně, ale buďto dobarvovaly náladu skladeb nebo přímo tvořily jejich charakter. Podobně je to s klávesami. Jen v málokterých kapelách se mi práce se zvuky a klávesovými motivy líbí tak jako u OSI. Své jistě udělaly i změny v sestavě – novou posilou týmu je Gavin Harrison, bubeník skupin PORCUPINE TREE a KING KRIMSON. Právě ten střídá Mika Portnoye z DREAM THEATER. Zajímavými hosty jsou například Mikael Åkerfeldt z OPETH, který si zahostoval ve skladbě „Stockholm“ nebo Tim Bowness v písní „No Celebrations“. „Blood“ sice u mě nesplnila očekávání, ale uznávám, že můj metr, který jsem měl připravený pro tuto nahrávku, byl díky geniálnímu předchůdci příliš přísný. Ačkoliv toto album uvízlo ve šlápěji staré tři roky je i tak napěchováno neuchopitelnou snovou atmosférou, charismatickým chladem a velkou porcí hudební melancholie.

 8

RIP
RIP

Verdikt

OSI sice použili stejné přísady jako již předtím, avšak vyměnili některé členy kuchyně… Výsledek má velmi podobnou a řekněme i nezaměnitelnou lahodnou chuť jako minule, jen vývar je poněkud slabší.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
7,8 / 10
Čtenáři
7,5 / 10

Další informace

Stopáž: 47:17

Produkce: Jim Matheos + Kevin Moore

www.osiband.com

Sestava

Skladby

  1. The Escape Artist
  2. Terminal
  3. False Start
  4. We Come Undone
  5. Radiologue
  6. Be The Hero
  7. Microburst Alert
  8. Stockholm
  9. Blood

Jiné pohledy

8 / 10
Celkem super. První deska OSI, která se mi opravdu líbí. Obsahuje hodně floydů, ale nechybí jí rocková dravost a progresivní propracovanost. Velmi povedené dílko k němuž se rád vracím.
Louža | 19. srpna 2009

 

7,5 / 10
Pravidlo, že produkci OSI buď labužnicky vstřebáte anebo vyplivnete jako nepoživatelné sousto platí i nadále. Kevin Moore a jeho typický konějšivý vokál se mně osobně neoposluochal ani napotřetí, stejně tak jako příjmená atmosféra nahrávek jeho OSI. Stále spokojenost.
Dalas | 14. srpna 2009

 

8 / 10
Menej prístupná nahrávka ako jej predchodkyňa a predsa nemenej kvalitná. Zadumčivá atmosféra evokuje jednoduchosť, no "Blood" nie je jednoduchý ani len náhodou. Je plný emócií, ktoré vyzdvihujú túto nahrávku k výšinám. "Blood" nie je album na bežné počúvanie, na jeho obsah si musíte najsť ten správny čas a tú správnu náladu. Dá sa považovať tento fakt za negatívum? Neviem, z môjho pohľadu určite nie.
Koscj | 5. srpna 2009