INCANTATION, PANDEMIA, PATHOLOGY STENCH - Blasphemy In Europe Tour 2002 - Tour Report

INCANTATION, PANDEMIA, PATHOLOGY STENCH - Blasphemy In Europe Tour 2002 - Tour Report

Obsazení:

Blasphemy In Europe Tour 2002INCANTATION / John - kytara, Kyle - bicí, Vincent Crowley - zpěv, Joe -basa

PANDEMIA / Michal - zpěv, Alex - kytara, Jarda - basa, Pavel - bicí

PATHOLOGY STENCH / Báro - zpěv, Ĺubo - kytara, Kučo - basa, Vlado - bicí, Kašo - řidič

Toto turné pro mne začalo vlastně už v lednu ´02. Tehdy mne kontaktoval Phil z právě vznikající agentury World Progress Booking s tím, jestli bych neměl zájem jet na únorové evropské turné Incantation jako tourmanager. Slovo dalo slovo a já se začal intentivně připravovat na měsíční brázdění starého kontinentu, udělal si volno na celý únor, vytiskl a nastudoval všechny potřebné formuláře atd. Dva týdny před vypuknutím celé akce však Incantaion svou účast na turné zrušili (zdravotní problémy bubeníka) a slíbili, že přiletí v dubnu. Po pár týdnech však sešlo i z těchto plánů, firma World Progress Booking zkrachovala a ukončila činnost... A pak mi jednoho červencového večera zavolal Tom Fiala z Intervalle Bizzare, že připravuje turné s Incantation a jestli bysme na něm s Pandemií nechtěli hrát, což byla pro mne vlastně už třetí nabídka tento rok vyjet na turné s touto kultovní americkou kapelou. Tomášovi jsem samozřejmě přikývl, taková nabídka se přeci neodmítá a začal se opět, tentokrát již mnohem rozvážněji, připravovat na turné. Po pár dnech přišla zpráva, že na turné asi pojedou místo nás slovenští Pathology Stench, ale ať ještě nepanikařím, že se to pokusí nějak udělat abysme na turné byli. Nakonec vše dobře dopadlo a turné nám bylo na 100% potvrzeno s tím, že na budu takétourmanager. Vyrážíme tedy na koncertní štaci s INCANTATION!

21.08.2002

Brzy ráno jedu do Prahy, kde se setkávám s Tomem. Probíráme všechny detaily ohledně nadcházejících koncertů a poté jdeme vyzvednout kluky z Pathology Stench. S těmi se setkáváme před studiem v Hostivaři, seznamuji se i se dvěma řidiči, Mišo a Kašo nám budou na turné šoférovat. Ještě se na skok stavujeme u Tomáše doma, kde nakládáme merchandise Incantation (poslali ho poštou), a vyrážíme směr Cheb. V našem domovském městě si dáváme pauzu na kafíčko, potom naložíme naši nástrojovku a ve 22.00 již přejíždíme hranice do Německa.

Blasphemy In Europe Tour 200222.08.2002 GENT (B) "The Frontline"

Kolem deváté ráno přijíždíme na letiště do Brusselu. Tam již čekají Kyle a Vincent, John a Joe přilétají o několik minut později. Když se všichni poplácáme a pozdravíme, nakládáme batožinu Incantation a hurá do Gentu. V místním klubu "The Frontline" jsme s Pandemií hráli už čtyřikrát a když počítám i koncerty s Hypnos a soukromé návštěvy, tak zjišťuji že jsem tu už téměř podesáté :). Jsme tu velice brzy, je ještě dopoledne a na klubu je napsáno, že otvírají až o 6-té večerní, což není zrovna nejlepší zpráva. Jdeme se tedy s Incantation projít do města, navštěvujeme místní obchod s CDčkama a dostane se i na uličky kde na nás z výkladních skříní vystrkují své odhalené přednosti a zadnosti lehké dívčiny. Není bez zajímavosti, že většina z těchto ladných děv pochází z Východní Evropy a nemalé procento dokonce z Čech.
Zpět ke klubu se dostáváme kolem poledne a Incantation začínají být nervózní, že nehodlají čekat na koncert někde na chodníku a ať koukám něco dělat, ať seženu hotel nebo jakékoliv jiné místo kde by se dalo přečkat, ale na chodníku před klubem NE, jinak prý hrát nebudou... Vyrážím tedy do města do netové kavárny a kontaktuji všemožné známé z Gentu. Nikdo se ale neozývá a tak mi nezbývá, než sehnat hotel. V turistickém info centru mi dávají kontakt na hotel F1, ať tam zajedu a zkusím jestli mají volno. Když jsem se vrátil ke klubu tak mě hned odchytává Baro z P.S. že si "musíme promluvit". Jeden z řidičů, Mišo, prý se složil a měl záchvat ne nepodobný záchvatu epilepsie. Musíme ho tedy co nejdřív dopravit domů a hlavně už nemůže řídit a tak se s klukama z kapely budeme muset postarat o kočírování dodávky. Je domluveno, že Mišo s námi pojede v dodávce a pozítrří, na Brutal Assault Festivalu se s námi rozloučí. Nakládám tedy Kylea a Vincenta do auta a jedeme k hotelu, ten se po nějaké době podaří najít, ale aby to nebylo tak jednoduché - recepce je otevřena až od 17:00. Vracíme se tedy zpět ke klubu, Kyle už je značně nasupený a tvrdí že prostě hrát nebude a hotovo, zatímco fuckuje všechno co jde a co prý je tohle za turné, jak je to všechno zařízené a co jsem to za tourmanagera a že všechno je prostě v hajzlu. Dokonalý příklad toho proč prostě Američany nemusím a že mě asi jen tak o opaku nepřesvědčí. Naštěstí mezitím otevřeli klub a když přijedeme tak se Incantation zavírají do jedné ze šaten a odebírají se do Hypnosovy říše. Zbytek zatím vytahal nástrojovku na pódium a relaxujeme v šatně. Snažím se zabrat v oblíbeném hotelu "Židle", nikde jinde není místo, ale všude kolem je moc hluku na to aby člověk mohl usnout. Tzn. první noc bez spánku. Jdu tedy dolů, kam už přišlo pár lidí, vesměs známí a tak kecáme a je docela sranda. Pak už dáváme dohromady nástrojovku a začíná se zvučit. PA a mix katastrofální, a tak je zvuk nic moc. Pomalu začínají vylézat i Incantation a Kyle se dokonce i usmál, že prý je to už lepší. No, klub už je docela slušně zaplněn když Inca končí se zvukovkou a na scénu přichází Pathology Stench. Odehrávají velice přesvědčivý materiál, nadupaný Death Metal s mnoha výlety do grindových vod, který se mi ale bohužel po chvíli slévá do jedné koule díky nekvalitnímu ozvučení. Poté nastupuje Pandemia, pojem zde dobře známý a docela se nám podařilo vytvořit atmosféru. Přišli se na pár skladeb podívat i Incantation a že prý to bylo "cool as fuck". Incantation byli nadšeně očekáváni a fans si je vychutnali. Klub byl plný a hned od začátku se skákalo a bytelně pařilo, je poznat že Incantation jsou opravdu legendární kapela a mají kromě skvělé muziky i výborné fanouškovské zázemí, kteří kapelu milují až za hrob. Dnešní koncert se vydařil!

Po koncertě balíme věci a na návrh Incantation vyrážíme již tuto noc na další koncert do Švýcarska. Kluci prý chtějí být na festu co nejdříve aby včas rozbalili merchandise a prodali tak co nejvíce. Jedeme se tedy ještě před startem na tuto bezmála tisícikilometrovou štreku okoupat a osvěžit do bytu Ronnyho Grindkillera a nad ránem vyrážíme směr Muotathal. Pathology Stench jedou rovnou do Čech na Brutal Assault Festival a tak přespávají v klubu a ráno jedou. P.S., mezitím co jsme se osvěžovali a koupali, Ronny stáhnul ze svého foťáku fotky z právě odehraného koncertu a umístil na své webové stránky. Byly tam k vidění už 2 hodiny po koncertě (!!!), klobouk dolů. www.stillonline.be.

23.08.2002 Muotathal (CH) "Mountains of Death Open Air Fest"

Kontrola na hranicích dopadla nadmíru dobře, jenom z nás vytáhli X Euro za dálniční známku a popřáli šťastnou cestu, což je úspěch protože z vyprávění od jiných kapel a promotérů mám v paměti, že švýcarští celníci prý dělají největší pakárnu. Jinak cesta na místo konání nebyla nic záživného ani zvlášť příjemného, nejlépe bych to popsal slovy Homolky seniora - "jenom pláč a skřípání zubů". A mimochodem, jednalo se o druhou noc beze spánku.

Na místo konání jsme dorazili kolem šesté večerní a jsme úplně unešeni švýcarskou přírodou a prostředím ve kterém se nachází festival. Festivalový areál je umístěn vysoko v horách, v ůdolíčku plném svěží zeleně s absolutně klidnou, relaxační atmosférou. Pořadatel se jeví jako maximální pohodář a je na něm vidět že má radost zo toho že má obě kapely na festivalu. V zákulisí je již připraven komplet catering s narvanou lednicí a různými laskominami jako třeba nejšvýcarštější švýcarská čokoláda jakou jsem kdy jedl, skvost ochutnat. Kyle s Johnem zůstávají a vrhají se do spárů byznisu, zbytek odjíždí na hotel pokusit se dohnat alespoň pár hodin spánku. Usínám hned jak ulehnu a sotva zavřu oči tak mě Jarda budí, že už musíme jet, spal jsem asi 3 hodiny. Na fesťáku už dohrávají holandští Mangled a tak se stačíme akorát naladit, připravit bicí a jdeme na to. Koncert to byl takový nemastný neslaný, lidí asi 300 roztroušených po docela velkém areálu a zvuk na pódiu žádná bomba, takže to bylo takové rozpačité. Incantation nedopadli zvukově nijak zvlášť dobře, ale bylo vidět že je lidi znají a reagovali jak na nové skladby z aktuální desky "Blasphemy", tak i na staré kultovní songy. Koncert tedy nedopadl úplně výtečně, ale už díky celkové atmosféře v areálu a okolí se jednalo o jeden z nejhezčích momentů turné. Po koncertě jsme dokonce ve stanu kde pouštěl metalový DJ cdčka udělali živý rozhovor pro opíjející se omladinu. Ten byl ale ukončen krátce po dotazu: "které pivo je lepší, české nebo švýcarské" a my na to jako správní patrioti: "samozřejmě české" a z davu se ozvalo: "bůůůůůůů, šajze, aršloch...", tak jsme to radši zabalili a jeli domů do Čech, konkrétně do Hvozdu u Konice.

24.08.2002 Hvozd u Konice (CZ) "Brutal Assault Festival"

Opět sebevražedný přesun, více jak 1100 kilomentrů a ke konci už jsme toho máme plný kopáky. Mimochodem se jednalo o třetí noc beze spánku, jelikož kromě tourmanagerování se starám o navigaci a občas i řídím, takže i když se mi podaří na pár minut v autě usnout, hned vyletím jako čertík z krabičky abych se ujistil jestli náhodou nebloudíme... Kluci na tom nejsou o nic lépe, naštěstí je tohle ale poslední přesun s takovouto vzdáleností a hlavně - po Brutal Assaultu je den volna, který jsme se rozhodli všichni proválet co to půjde a pak se uvidí. Na fesťák dorážíme s hodinovým zpožděním i když to celou cestu rveme co to jde, kolikrát až 130 km/h což na dodávku plnou lidí a ještě s vozíkem je úplný harakiri. Kamenolom, kde se akce odehrává tedy nalézáme hladce a amíci jenom valí oči kdeže se to ocitli. Hned jak přijedeme tak jdeme na pódium a na to jak jsme zpráskaní a bolaví, tak koncert dopadá nadmíru dobře a prý byl i výborný zvuk, což potvrdil i Vincent když řekl, že byl "great sound - very loud!". Setkáváme se s mnoha známými, jsou tu naši výborní kámoši Root, Behemoth, Walter z Ancient Rites, David z Melancholy Pessimism (ex brácha z Hypnos) a vůbec - všichni. Prostě pohoda, jenom kdyby nebyla ta strašná únava, nemůžeme se dočkat až budou mít Incantation odehráno a vyrazíme na ubikace. Po koncertě vezmou John s Joem útokem stánek s tričkama, takhle levné a kvalitní věci prý ještě neviděli. Ve státech prý přijde podobné triko na 25,- babek zatímco zde na necelých 12,-. Po akci se tedy přesunujeme na ubytovnu a úplně se radostí tetelíme když vidíme postele. Ještě mě stačí vytočit dva francouzští buzíci kteří se celou dobu ochometají v umývárně, kde se pořád ošahávají a debilně tlemí a ještě navíc mi během sprchování hodili horem do sprchy nějaké prostěradlo. Když jsem na ně zařval a vyběhl ze sprchy tak najednou byli pryč, aspoň už ale dali pokoj. A pak už jenom spát a spát...

25.08.2002 Den volna

Přesunujeme se do Prahy, kde přespáváme u kamarádky zvané Mahulena. Podařilo se nám taky docela slušně drinknout a když jedeme v 7 ráno s Medvědem přervanou tramvají zpátky přes Prahu na byt tak už mám docela dobře nakoupeno...

26.08.2002 Den volna

Odpoledne se setkáváme s Incantation a Pathology Stench, kteří spali u Toma Fialy a večer vyrážíme směr Paříž.

27.08.2002 Paris (F) "Gibus"

Na cestu do Paříže si Kyle, Joe a Vincent nakoupili zásoby alkoholu a během přepravy to pěkně roztočili a musím přiznat, že jsem chvílema z jejich debat a vtípků málem brečel smíchy. Vrchol byl když se asi ve dvě ráno začali zuřivě hádat co za tým je lepší a prý ať rozhodne pan tourmanager a řvali na mě ať řeknu co je lepší, jestli Medvědi nebo Kočky a že Medvědi maj nejlepšího nadhazovače atd. Potom všichni jak jeden muž usnuli.Nepříjemné probuzení pro osazenstvo turné bylo, když nás asi 30 km za francouzskými hranicemi zastavila policie a prohledala komplet nás a auto. Docela zdržení a hlavně bylo vidět že všichni by radši v tuhle hodinu spali než se nechali prohledávat a ošahávat od místních švestek...
Paříž nám na příjezdu ukázala svojí špinavější tvář a moc na mě tedy zatím nezapůsobila. Samé šedivé uličky plné provozu, klasické velkoměsto, žádná romantika jak by se na Paříž dalo očekávat... Do klubu se dostáváme celkem snadno a i parkování je vyřešeno hned jak vyložíme aparát. Je tu kouzelná pořadatelka do které jsem se okamžitě zamiloval (platonicky) a můžu na ní oči nechat, to jen tak na okraj. Při zvukovce Incantation zjišťujeme, že chybí dva mikrofony na bicí a Kyle vykřikuje ať je seženu nebo že se nebude hrát , naštěstí je po nějaké době pořadatelé někde vyštrachali a koncert může nerušeně proběhnout. Zvukař je ale totální mimoň a vůbec neví co si s mixem má počít, pořád to různě píská a vůbec nedělá co by mělo, Incantation zvukovku po hodině marné snahy vzdávají a doufají, že se vše vyřeší během koncertu. Je tady i místní předkapela s pro našince trochu úsměvným názvem DIKTAT, ale hudbu měli velice nadupanou, něco jako 3-krát zrychlený Morbid Angel, moc se mi zamlouvali a vřele doporučuji. Pathology Stench odehrávají standartně dobrý koncert, nám se to také docela vyvedlo a po nás ještě nastupují belgičtí Aborted. Díky tlačence vydávající firmy se dostali v setu na místo přímo před Incantation a musím uznat že zaslouženě, alespoň co se ohlasu týká, lidi na ně pařili jak zběsilí. Vystoupení Incantation provázely veliké technické problémy, tu nešel mikrofon, tu nešla kytara, pořád něco pískalo nebo nahoukávalo a na podiu měli strašný zvuk. Ještě ke všemu je zde curfew na 24:00 hod a tak stačí odehrát pouze půlhodinový set a musí se odporoučet. Samozřejmě nasraní jak brigadýří, protože tolik technických problémů najednou se jen tak nevidí, prostě dneska to nevyšlo. Lidi se ale zdají být spokojení a kupují merchandise Incantation po desítkách kusů.
Hned po skončení koncertu nás nutí co nejrychleji sbalit nástrojovku, vyklidit šatnu a zmizet. Koná se tu prý nějaká gay party a hosté nemíní dlouho čekat. Ještě proběhne jakýsi incident mezi Vincentem a místní ochrankou a jsme vykopnutí a dovezení na hotel. Tady se s námi loučí pořadatelé (puká mi srdce :)) a jdeme do hajan.

28.08.2002 Den volna

Před desátou vyrážím z hotelu najít další hotel, kde přespíme další noc. Naštěstí je hned přes ulici proslulý hotel Formule 1 a mají volné pokoje, takže mě bez problémů zapíšou a za chvíli už přes recepci převádím zástup černooděnců, v trošku vyšším počtu než je nahlášeno, ale chudý študent prostě musí ušetřit a tak se na pokojích musíme trošku uskrovnit :). Potom vyrážíme do víru velkoměsta, směr je jasně daný - věž pana Eiffela. Také se nám podaří se nakrmit v jedné veganské jídelně (já si dal McChicken a Joe měl L´ BigMac) a pak už jenom brouzdáme a jdeme zpět na hotel. Tam se odehrává šílená Absint párty po které se opět vyráží do velkoměsta. Podařilo se nám najít Moulin Rouge a taky se u něj vyfotit, viz. nahoře. Taky se nám poštěstilo navštívit utajený gay bar, kde to všechno vypadalo normálně než se nějaký dva starý dědci vedle nás začali olizovat :( . Špatná zpráva doráží na můj telefon večer, kdy mi Tom oznamuje, že koncert v Nantes je zrušen.... Tzn. neplánovaný den volna navíc. Shit!

29.08.2002 Den Volna

Jedeme do Rotterdamu, kde doufáme že seženeme hotel a přespíme na místě. Během cesty se nic zvláštnáho nestalo, jenom Kyle krkal a prděl jak nepříčetný. Přijeli jsme rovnou ke klubu Baroeg v Rotterdamu a nabíhám do kanceláře, kde zůstala jedna holka z klubu hrát karty na počítači, jinak by tam v tuhle pokročilou dobu už asi nikdo nebyl. Snažně ji prosím, jestli by ubytování mohla přesunout o den dříve a vše vychází, je to hodná duše a chápe naši situaci. Jedeme se ubytovat do hotelu Commerce.

30.08.2002 Rotterdam (NL) "Baroeg"

Starý známý Baroeg, opět klub kde jsme již poněkolikáté. V roce 2000 jsme ti hráli s Vader a v 2001 s Yattering, takže třetí koncert na tomto místě. Probíhají zvukovky, občerstvujeme se a čekáme na začátek koncertu. Začíná se pomalu plížit nemoc, nutný důsledek toho čím jsme si za posledních několik dní prošli, netuším ale ještě že to bude pořádná sickness na kterou budu ještě dlouho v nedobrém vzpomínat. Na koncert přichází i několik lidí kteří byli ve Frontline, Christine s celou rodinou (bylo super vidět po delší době opět Alaina!), Ronny a Kris, je tu i Aad ze Sinister a další lidi z holandské scény, nehledě na to, že celý koncert pořádá Rene z největšího holandsky psaného metalového časáku Aardschok. Koncert probíhá v pohodě, není tu předkapela a tak začínají Pathology Stench kteří mají velice dobrý ohlas a i zvukově to šlape. Jdeme druzí na řadu a lidi vypadají, že je to baví, což je hlavní. Jak říká Pavel z Cowardu "Hlavně aby se lidi dobře bavili." Podstatné je že je výborný zvuk, místní zvukař už má klub dokonale zmáknutý a ví jak co nastavit, nehledě na to že to je pohodář a je radost s ním spolupracovat, a tak náš set vyzní tak jak má. Inca mají super ohlas a koncert si nadmíru užívají a tak vládne všeobecná spokojenost a dobrá nálada. Ještě, že se nám tu nestalo to co zde zažili Nyctophobic na turné Grind over Europe 2000, kdy přijeli, šli se kouknout do klubu a když se vrátili tak byla celá jejich dodávka pryč a už ji nikdo nevystopoval, věc kterou by člověk na "západě" neočekával ani v nejhorším snu... Po koncertě se balíme a vyrážíme směr Lottum, poslední koncert je před námi.

31.08.2002 Lottum (NL) "Canix"

Do Lottum dorážíme nad ránem a hned nás vítá pořadatel a ukazuje nám klub. Tenhle večer se tu konala menší party a na baru dokonce ještě popíjí Harold z Mangled (!). Jdeme spát do místnosti pro tento účel určené, Kyle jde ještě pařit na bar a když se vrací tak otevře okno přímo nade mnou, které mi připravilo dost nepříjemné ranní probuzení, kdy na mě už dolehla nemoc a cítím se jak kdyby mě přejel parní válec... Koncert se vyvedl, přišlo kolem 250 lidí a vytvořili skvělou atmosféru. Předskakovali Mangled, nadupaný Death Metal s excelentním bubeníkem levákem (hraje opačně). Všechny kapely ze sebe vydaly maximum, jak se na poslední koncert patří a během setu Incantation jsme se všichni sešli na podiu a dali si rozlučkového panáka, viz foto. Po koncertě ještě nekonečné čekání na to než se všichni uráčí nasednout do dodávky (čekali jsme venku přes 2 hodiny!) a jedeme Incantation vyhodit na letiště do Brusselu. Tam proběhlo krátké rozloučení a hurá směr Cheb, domov!!!

Cesta přes Německo uběhla celkem rychle a navečer jsme v Chebu. Mě ještě čeká cesta do Prahy, odvézt dodávku a provést vyúčtování panu organizátorovi turné. Toť vše o tom jak bylo na cestách s americkými imperialistickými psi. Díky moc Tomu Fialovi a Shindymu za toto turné, díky všem zůčastněným kapelám a pořadatelům za skvělý čas strávený na cestách na podporu Death Metalu!

 1

Další informace