CLOSET WITCH - Chiaroscuro

CLOSET WITCH - Chiaroscuro

CLOSET WITCH - Chiaroscuro

CLOSET WITCH - Chiaroscuro

Taková deska mně už dlouho chyběla. Chaotická, řádně naklepaná, násilná uvřískanost, která si bere to nejlepší ze screama, emo-violence a grindcore. Epileptická smršť hraná drhnutými akordy s intenzitou, jež vám už jen při poslechu dvojnásobně zvýší tep. Čtveřice z Iowy zandala album, které nepolevuje a jednotlivé skladby si až na dvě výjimky drží grindovou stopáž. „Chiaroscuro“ vás nechá odfrknout jen ve své polovině, ve které je vložen nepojmenovaný track, jenž představuje jen jakousi industriální ozvěnu po skladbě „You, Me & Venus in Decay“, na albu druhé nejdelší. Rozuměj delší, než je minuta a půl.

CLOSET WITCH

Je to poměrně velký rozdíl oproti minulosti kapely, kdy dvouskladbová nahrávka „Mellification“ z roku 2021 měla dohromady téměř pět a půl minuty a obě písně byly mnohem pomalejší, noisovější, o poznání hrubější a také dynamičtější. Byly tu líné, téměř bahnité, hlomozící kytarové stěny i naklepané kvapíky. Na toto období kapely nyní odkazuje jen čtyřicetisekundové intro na počátku a závěrečná nejdelší skladba, kterou je čtyřminutovka „To The Cauldron“. Jinak po něm není ani stopy.

Nicméně těch songů, kdy kapela zněla výrazně jinak než dnes, bylo víc. Už šíleně nazvučené první demo CLOSET WITCH z roku 2014, mající dvě položky, bylo žánrově dost neuchopitelné. První představuje grindcorový kolovrátek, který nemá ani minutu, a druhou je skladba čtyřikrát delší, která se, ačkoliv začíná poměrně dost rozvrkočeně, nakonec ustálí v poloze, jíž lze považovat jako jakýsi střet experimentálního postrocku a epického screama. Po této tváři kapely se také země slehla. Sluší se ještě říci, že ačkoliv se mění přístup instrumentální trojice, jedno zůstává. Tím je velmi signifikantní barva vokálu zpěvačky Mollie Piatetsky. Právě její barva hlasu je rodinným stříbrem CLOSET WITCH.

„Chiaroscuro“ je o nehorázném tlaku, a současně tíze a rychlosti. Aktuální deska je jak protržená hráz. Valí se z ní kalná voda, která smete všechno, co jí stojí v cestě. Nebere zajatce. Krom kapely se na tomto frontálním útoku podílí i zajímaví hosté. Najdete tu Dylana Walkera z FULL OF HELL, Dana Leeho z death metalových WANDERER, Andrewa Clinea z hamonkových screamařů ICE HOCKEY a Frankie Furilla z grindcorových experimentátorů THE CENTRAL.

Samotný název alba znamená v italštině šerosvit, kterou byli proslaveni hlavně výtvarní umělci jako je Rembrandt, Caravaggio nebo i Leonardo da Vinci. Jde o techniku, jež modeluje objekty a velmi často i figury za použití velkého kontrastu mezi světlem a stínem. Velmi mnoho obrazů využívajících šerosvitu má černý základ v absolutním stínu, a viditelné jsou jen hlavní objekty, jakoby byly zpříma osvětleny nějakým světleným zdrojem. Podobný princip využívá i současná hudba CLOSET WITCH, kdy se z temnoty ticha vynořují svým způsobem úsporné a současně epické a neskonale intenzivní hudební obrazy.

 1

RIP
RIP

Verdikt

Intenzivní epileptická smršť míchající grincore, screamo a emo-violence.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Skladby

  1. Intro
  2. Constantly Problematic
  3. Haunting
  4. And Releasing (Feat. Frankie Furillo)
  5. My Words Are Sacred (Feat. Dylan Walker)
  6. Infinite Imbalance (Feat. Stu Cline)
  7. You, Me & Venus in Decay (Feat. Dan Lee)
  8. Untitled Track
  9. Arlington Cemetery
  10. Well Fed Machine
  11. We Met On The Park Boundary Trail
  12. Funeral Flowers
  13. To The Cauldron (Feat. Stu Cline)