SNĚŤ, ENSANGUINATE - Košice, Collosseum/777 - 17. októbra 2023

SNĚŤ, ENSANGUINATE - Košice, Collosseum/777 - 17. októbra 2023

Pred pár rokmi sa začala diať taká vec, že okrem deathmetalistov, ktorí sa dali na hudobnú archeológiu a kov smrti začali hrať tak, ako keby sa prepadli o tridsať+ rokov do minulosti, vyklíčila láska k veľmi plesnivému a mokvavému smrtiacemu remeslu u ľudí z punkovo/crustovo/hardcoreovej a podobnej scény. Prečo nie, výsledky sú neraz impozantné, takí OF FEATHER AND BONE za pozornosť určite stoja a nie sú v tom sami. Nech nechodím ďaleko, u susedov spolky ako MŮRA a SNĚŤ za pár rokov urobili solídnu dieru do sveta. Síce undergroundového, ale kam s tým inam.

Pražskí SNĚŤ k nám prišli v spoločnosti slovinských ENSANGUINATE, ktorých som dovtedy ani nepočul, pred koncertom som si od nich nič pustiť nestihol, ale povedzme, že už roky sa dobrý zvuk robí aj v „sedmičkách“ na poschodí, iste sa bude dať prísť na to, čo hrajú. Na pódium vyzdobené sviečkami, slučkami, reťazami a inými bubáčistými rekvizitami nastúpili štyria Slovinci, ktorí vyzerali ako štyria Švédi, s corpsepaintmi, frontman s kosteným náhrdelníkom, kožušinou okolo pliec (nehovorím, že by sa nedalo žartovať na tému „kožušinové boa“) a hudobne prekvapili príjemne. Energický, agresívny i ponurý death metal s dávkou blackmetalovej zloby, odohraný v zostave gitara/vokál, gitara/sprievodný vokál, basa a bicie. Slovinci prevetrali svoj debutový album „Eldritch Anatomy“, ktorý vyšiel minulý rok u dánskych Emanzipation. Ani sa tomu nečudujem, kov smrti v ich podaní znie výrazne seversky a živé prevedenie malo všetko vrátane riadne metalových póz. Príjemný návrat do deväťdesiatych rokov, na ktorý publikum reagovalo až nečakane nadšene na to, že bol utorok v skapatom meste.

Čtěte také: ENSANGUINATE - Eldritch Anatomy / minirecenze

ENSANGUINATE

ENSANGUINATE

ENSANGUINATE

ENSANGUINATE

ENSANGUINATE

SNĚŤ, v zostave ktorých nájdeme členov BAHRATAL, MÖRKHIMMEL, VOLE atď., sú na scéne od roku 2018, na konte majú dvojskladbové promo, album „Mokvání v okovech“ z roku 2021 a split EP s kanadskými GRAVE INFESTATION vydané u londýnskych Me Saco Un Ojo Records. Za päť rokov sa z tohto kvinteta stal vcelku pojem, hrá po Európe, má za sebou dosť prestížne festivaly doma i vonku, to všetko v žánri, ktorému smrť predpovedali cca v polovici deväťdesiatych rokov. Koncert naštartovali noisovým introm, ktorým by si neurobili hanbu ani FULL OF HELL a po ňom tých cca štyridsať návštevníkov umlátili prastarým zhnitým barbarským death metalom, v ktorom počuť, že vietor vanie tak z USA a od povedzme INCANTATION, GOREAPHOBIA, AUTOPSY, ako aj z európskeho severu, DARKTHRONE z čias „Soulside Journey“, TOXAEMIA, ABHORRENCE a podobne. Skrátka divoké a násilnícke prehrabávanie sa v koreňoch, hlučné, obscénne, s kotlom, v ktorom svojho vnútorného „cavemana“ vypustila celá tlupa krepčiacich divochov. Koncert vydarený, organizátori vymákli akciu skôr pre „fajnšmekrov“, akurát cestou domov taká kosa, že miesto čakania na hromadnú dopravu s jej riedkymi intervalmi bolo rozumnejšie ísť pešo.

SNĚŤ

SNĚŤ

SNĚŤ

SNĚŤ

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč