SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, DYING PASSION - Plzeň, Pod Lampou – 29. dubna 2022

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, DYING PASSION - Plzeň, Pod Lampou – 29. dubna 2022

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, DYING PASSION - Plzeň, Pod Lampou – 29. dubna 2022

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, DYING PASSION - Plzeň, Pod Lampou – 29. dubna 2022

Už před více jak dvěma roky slibovali SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY na květen 2020 domácí klubové turné „May(be) Tour“, jak se později ukázalo, s velmi trefnou slovní hříčkou v názvu. Místo něj totiž následovalo jen víceméně dvouleté kovidové ticho, které nás všechny z prostor hudebních klubů nadobro vyhnalo. Že snad ale máme už to nejhorší za sebou, pomalu se vracíme do běžného života a s ním i právě do hudebních klubů, nachystali si hraničtí sympaťáci repete zmíněné akce, tentokráte pod názvem „Aerosouls Tour 2022“, na níž si se všemi svými příznivci hodlali vyřídit koncertní dluhy. Společníka si k tomu vybrali více než symbolického: rovněž severomoravské DYING PASSION, se kterými je pojí podobná minulost, neb obě skupiny kdysi svorně kráčely na čele tuzemského doommetalového boomu.

DYING PASSION

Od té doby už ale uplynulo více než hodně vody a každá z kapel si zvolila vlastní cestu, jak na tuto minulost navázat, resp. ji dále rozvíjet. SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY se ve stále metalovém duchu sblížili s folklórem, zatímco DYING PASSION již opustili vody těžkého kovu definitivně a jejich produkce stala mnohem více (post)rockovější či alternativnější. I proto byl zřejmě drobný rozdíl mezitím, jak v plzeňském klubu Pod lampou v předvečer Filipojakubské noci vyzněla jejich živá vystoupení.

DYING PASSION
Jako první vystoupili právě DYING PASSION, kteří zahráli mimo jiné i na podporu svého zánovního alba „Skylor“, a pro nezasvěceného to jistě muselo vypadat, že to podstatné na pódiu má zřejmě teprve přijít. Jejich hudební výraz zjevně nebyl pro každého, kdo ten večer dorazil, a tak i když podpora přihlížejících nebyla ze zanedbatelných, nemohl jsem se zbavit dojmu, že v klubu panovala poněkud ospalejší nálada, než by se asi na prostory věnované živé tvrdé hudbě slušelo a patřilo. A i když to v některých chvílích celé zhruba padesátiminutové produkce bylo jistě celkem zajímavé (typicky třeba v klipové novince „Aerosouls“, která zjevně dala jméno také celému turné), i když nešlo odolat výraznému hlasovému projevu zpěvačky Zuzany Jelínkové, přišlo mi, že postupem času pozornost některých (včetně té mé, bohužel) opadávala.

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGYV okamžiku, kdy pódium opanovali (a tím pádem se tam vlezli jen tak tak) sedmičlenní SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, se ovšem situace rázem změnila. Zazněly poctivé metalové riffy, propletené krásnými melodiemi, a najednou jakoby se klub proměnil v jeden jediný organismus, který doslova žil a dýchal slovanským folk metalem. V setu založeném především na znamenitém posledním albu „Smutnice“ pak kapela dokázala prodat všechno, co v ní dřímá, a zjevně to ještě navíc vynásobila všemi těmi měsíci, kdy byla nuceně odstavena od živého hraní. Celé vystoupení se protáhlo až na půldruhé hodiny (byť pravda, nějaký ten čas, který zpěvačka Hanka Hajdová strávila odskočením si do zákulisí, a který se občas nemile protáhl, je třeba odpočítat) a v duchu mého konstatování o odstavec výš to jen posílilo domněnky o tom, kdo byl ten večer hlavnější z obou účinkujících. Úplný vrchol pak přišel v „Synečkovi“, skladbě, která dává vzorově vyniknout jedinečným hlasovým kvalitám vzpomínané zpěvačky, jejíž nástup do cimbálového úvodu spolu s přiléhavým bílým osvětlením scény v tu chvíli maloval v mysli přihlížejících vskutku fantastické představy.  

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGYTy dva roky, co nám kovid všem ukradl, budou zkrátka chybět, a ukazuje se to nejzřetelněji právě v takových chvílích, jaké nabídla i plzeňská zastávka „Aerosouls Tour 2022“. Bodejť by se za to soudruzi z Číny navěky smažili v pekle.     

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY

 Přidejte svůj názor

Louis

Další informace

Jiné pohledy

Dne 16.4.2022 předvedla totožná sestava své umění i v hodonínském klubu Nautilus. Návštěva byla vzhledem ke kvalitám účinkujících téměř ostudná. Přičtěme to nedostatečné propagaci na místě činu.

Nad "Skylor" jsem původně při předkoncertním naslouchání poněkud ohrnoval nos, ovšem výborný set a následné poslechy mě přiměly přehodnotit. A recykluji svůj shout i zde: Pokud máte v kapele pěveckou bohyni typu Zuzky Jelínkové, je úplně v pořádku poskytnout jí maximální servis. A pokud někoho její živý vokální projev činí ospalým, je to ignorant. Alespoň si přečtětě recenzi na "Skylor" od naší, doufejme, budoucí posily, i když zatím nabídce odolává: http://www.crazydiamond.cz/dying_passion_skylor_recenze/2571.

Silenti opět krása. Šéf Nautilu Dan Gregorovič je jistě skvělý zvukmistr, ale kapely si i přesto přivezly svého majstra, který si se sedmi nástroji včetně hlasů a dvojích smyčců v malinkém klubu poradil parádně. Narozdíl od šumperských, prezentujících novou desku, nemělo osazenstvo problém s chycením tónu od samého počátku a i v tom nižším počtu se zadařilo vytvořit příjemnou odezvu účinkujím. Alespoň v to doufám. Já jsem se nemohl přidat, jelikož zpívám jen na pohřbech. Na cizích. A ten se zdaleka nekonal!

Shnoff | 4. května 2022