KNIHA PREŽITIA - Postapokalyptická krížová cesta

KNIHA PREŽITIA - Postapokalyptická krížová cesta

KNIHA PREŽITIA - Postapokalyptická krížová cesta

KNIHA PREŽITIA - Postapokalyptická krížová cesta

Väčšina hodnotení na csfd.cz ma doslova odrádzalo od návštevy kina a jediné, čo rozhodlo v prospech vizity u tejto inštitúcie bola moja obľuba postapokalyptických (ďalej len postapo) filmov, hier a atmosféry. Áno, nebudem zakrývať a hneď na začiatok poviem, že moje hodnotenie filmu je a bude ovplyvnené touto „úchylkou“. Aj keď hodnotenia v štýle: „kresťanská agitka“, „na akčný film málo akčné“- prípadne iné nelichotivé prirovnania netešili, po zhliadnutí filmu som mohol skonštatovať, že tieto boli riadne mimo – pramenili hlavne z očakávania niečoho iného, ako čím film naozaj je. V každom prípade sa ale pokúsim moje nadšenie filmom a nesúhlas s väčšinou (snáď) zmysluplne obhájiť.

THE BOOK OF ELI

THE BOOK OF ELITakže čo môžete od „Knihy prežitia“ očakávať? Akčný film? Určite nie. Aj keď niekoľko akčných scén, vrátane výbornej scény „čaju o šiestej“ u kanibalskej dvojice sa vo filme nájde - tieto ale tvoria len akúsi barličku pre pochopenie tvrdosti a neľútostnosti, ktorá obklopuje všetkých preživších. Akčné scény našťastie nie sú príliš častým javom, opak by podľa mňa zabil celú atmosféru snímky a sú dostatočne nahradené vnútorným bojom hlavnej postavy. Dobrodružný? Ani nie, dobrodružstvo si predstavujem inak, tu ide o drsnú a beznádejnú realitu. Dráma? No, povedzme... Dramatickosť situácií je bezútešná a čierna. Tak, ako bezútešné a čierne je prostredie, v ktorom prežívajú zvyšky civilizácie, a ktoré sa podarilo tvorcom vizualizovať. Thriller? Niekto môže povedať, že až horor, no čo je pre nás hororom alebo thrilerom by bolo v skutočnom postapo svete, tak, ako som spomenul ohľadom dobrodružnosti, len jednoduchou realitou.

THE BOOK OF ELIOčakávajte nevyčerpateľnu postapo atmosféru s jasným odkazom na klasické westerny a boj zla proti dobru - pričom gro snímky vidím v psychologickej dráme premeny človeka v nositeľa myšlienky, ktorá môže tak zachrániť, ako aj zničiť. Hlavného hrdinu Eliho zastihneme na začiatku filmu v asi najsilnejšej scéne filmu, pri love mačky v mŕtvom lese a tesne pred koncom tridsaťročnej púte za svojim cieľom. Dôvod apokalypsy je zastretý tajomstvom a v je podstate pre príbeh absolútne irelevantný. Máločo sa dozvieme aj o Eliho minulosti a začiatok filmu sa zaoberá len jeho akútnym problémom s obuvou, ktorý vyrieši náhodne objavený obesenec a nešťastne vybitý iPod, ktorý sa stane dôvodom na neplánovanú návštevu „mesta“, kde sa začne odvíjať už iný príbeh - žiaľ, miestami príliš plytký, nasledovaný príliš predvídateľnými rozuzleniami. Príbeh o viere, ktorú možno využiť na konanie dobra, ako aj zneužiť a prostredníctvom nej ovládať masy. Eli natrafí na skvelého Garyho Oldmana - záporáka, snažiaceho sa získať knihu nesenú Elim kdesi na západ. Eli a jeho protivník patria k pár žijúcim pamätníkom predapokalyptického sveta, pričom obaja chcú obrátiť prežívanú realitu vo svoj obraz pomocou myšlienok zaniknutého sveta. Identita knihy je podľa môjho názoru príliš skoro odhalená a práve tento moment dáva kritikom do ruky argument o kresťanskej agitke, aj keď je táto myslím dostatočne vyvrátená v závere filmu, kedy je „obnovená“ biblia vložená do regálu medzi iné náboženské a filozofické publikácie - pričom počas celého filmu nenájdeme ani len náznak toho, žeby naplnenie Eliho úlohy malo za následok záchranu ľudstva, prípadne celej planéty.

THE BOOK OF ELI

Z tohto pohľadu je Eliho príbeh len jedným z mnohých, prinášajúcich nádej do beznádejného bytia. „Kniha prežitia“ obsahuje viacero kontroverzných momentov, napríklad nevysvetliteľné vyviaznutie z uzavretých objektov a príliš úporná snaha miestneho diktátora (Oldman) získať knihu, pomocou ktorej ovládne ľudstvo, hoci by mu zjavne stačilo na ovládnutie tej nevzdelanej masy len spomenúť si na niekoľko základných momentov z jej obsahu. Nebudem ale špekulovať, „Kniha prežitia“ nie je filmom, ktorý by aj napriek trom nomináciám na Oscara mal potenciál byť niečím výnimočným z hľadiska filmového umenia (až na ozaj výborne výkony troch hlavých postáv), tento snímok má ale možnosť sa stať kultom v rámci postapokalyptického žánru. Pomaly plynúci príbeh, otravujúci fanúšikov akčných trhákov, vyzdvihuje silnú falloutovskú atmosféru a poskytuje možnosť k zamysleniu, aj keď určite nie len nad kresťanskými hodnotami, ako sa snažia naznačiť mnohí kritici.

THE BOOK OF VELI

Záver filmu trochu pokrivkáva, hlavne kvôli príliš priehľadnému rozuzleniu a tak trochu nereálne dobrej Eliho pamäte – aj keď, čítať tridsať rokov jednu knihu... Poslednú scénu, kedy opúšťa bezpečné útočisko Eliho súputníčka v štylizácii „Lara Croft“, si autori ale odpustiť mohli - hoci práve táto dáva nádej, že príbeh bude pokračovať... Budem sa tešiť, a teraz netrpezlivo očakávam filmovú adaptáciu kultovej postapo knihy „Cesta“ od McCarthyho, ktorá sa čoskoro objaví v našich kinách.

THE BOOK OF ELI

[Profil na ČSFD] [Profil na iMDB]

 13

Koscj

Verdikt

Postapokalyptická oddychovka so skvelými akčnými scénami a westernovým nádychom.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,3 / 10

Další informace

Stopáž: 118 min.

THE BOOK OF ELI
[USA, 2009]

Režia: Albert Hughes, Allen Hughes
Hrajú: Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis, Ray Stevenson, Jennifer Beals, Malcolm McDowell, Michael Gambon, Tom Waits, Evan Jones, Lateef Crowder, Frances de la Tour

Premiéra ČR: 11.02.2010
Premiéra SR: 4. 3. 2010

thebookofeli.warnerbros.com