FERMATA - Košice, Stará radnica - 16. apríla 2008

FERMATA - Košice, Stará radnica - 16. apríla 2008

FERMATA - Košice, Stará radnica - 16. apríla 2008

FERMATA - Košice, Stará radnica - 16. apríla 2008

Fero Griglák hovorí, že FERMATA je v súčasnosti vo svojej životnej forme a intenzita koncertných vystúpení tejto legendárnej kapely mu dáva za pravdu. To, že sa bratislavská štvorka po krátkom čase vrátila opäť do Košíc ma potešilo a súdiac podľa návštevnosti koncertu v kultivovaných priestoroch Starej radnice (pre pamätníkov kina Slovan) som nebol sám. Miesto vystúpenia bolo zvolené dobre, príjemné prostredie bez typického dymového oparu bežných koncertov a dobrá akustika sľubovali príjemný večer.

FERMATA

Ďalšie plus si u mňa organizácia i kapela vyslúžila dochvíľnym začiatkom predstavenia, keď sa z reproduktorov na pódiu ozvali prvé zvuky prvej skladby „Huascaran“. Intro z albumu pôsobilo omnoho silnejšie v „živom“ prevedení a bolo aj predzvesťou toho, čo bude nasledovať. Igor Skovay a Fedor Frešo rozbehli svoju strojovo precíznu rytmickú sekciu, na ktorej stavali atmosférické klávesy Petra Preložníka a virtuózna gitara Fera Grigláka. To všetko, zabalené do čitateľného a vyváženého zvukového hávu, v dobrom slova zmysle odrovnalo sálu. Srdce priaznivcov ranej tvorby mohlo po „Huascarane“ plesať ďalej, pretože sa pokračovalo skladbami „Dr. Gamow“ a moreplaveckou „Vasco da Gamma“. Po tejto úvodnej prezentácii sa Fedor Frešo v prvom príhovore ospravedlnil Košičanom za potupnú prehru v hokejovom finále (však my vám to na rok vrátime) a pokračovalo sa tvorbou z koncertne ťažiskového albumu „X“ v podobe „Genuine“ a „Rendez-vous“. Nešlo však len o doslovnú citáciu albumových prezentácií, ku každej skladbe sme dostali aj nejakú pridanú hodnotu, hlavne v podobe upravených sól a ďalších inštrumentálnych vyhrávok, ktoré si pozorné ucho mohlo všimnúť. Medzitým sme sa stihli dozvedieť, že Fedor Frešo navštívil tieto priestory už v päťdesiatom druhom (neprezradím koľko mal rokov), i to, čo závidí Ferovi Griglákovi. Aj tieto príjemné spestrenia ukazovali na uvoľnenosť pódiovej prezentácie kapely, ktorá bola prenesená aj do hudby.

V prestávkovom predele koncertu, ku ktorému sme v mojom vnímaní času dospeli prirýchlo, sme sa dostali ku krstu posledného počinu kapely v podobe DVD „Za zrkadlom“. Síce to bol po Prahe a Bratislave už tretí krst, avšak ako sa vraví – do tretice všetko dobré. Teda v poradí tretím krstným otcom sa stal zatiaľ výhradný košický importér FERMATY Peter Lenek. Po prestávke sa pokračovalo mojou obľúbenou energickou „Full Power“ a z „X-ka“ ešte odznela „Part One“, v ktorej vynikla podmanivá basgitarová linka a v závere riadnym kusom (improvizovanej?) gitarovej exhibície obohatená „Guitar Dreaming“. Osobne mi nevadí početné zastúpenie skladieb z tohto albumu, pretože sú vhodné na koncertnú prezentáciu aj vzhľadom na presne vybalansovaný kompromis medzi melodickou prijateľnosťou a inštrumentálnou prepracovanosťou. Z „Next“ sme si mali možnosť vypočuť metropolitne znejúcu „City“ a  „You And Me“. Nechýbala ani „Viňa del Mar“, ktorá je v živom prevedení omnoho silnejšia ako v štúdiovej podobe. To by sa do istej miery dalo konštatovať o všetkých prevedených kúskoch a je to znakom vyspelosti inštrumentálneho kvarteta. Samozrejme nemohla chýbať ani klasika „Apple Tree In Winter“ a v prídavku zahraná „Memories Of Amsterdam“. Záver ma dostihol neuveriteľne rýchlo a dve hodinky sa zdali až prikrátka doba na úplné vstrebanie všetkého, čo bolo ponúknuté.

FERMATA

Koncert bol profesionálne zvládnutý od, výberu miesta, cez kultúru podujatia až po hudobnú produkciu. Mínusy, ktoré by som v prvom rade spomenul, by spočívali v nedostatočnom ozvučení, keďže reproduktory na pódiu očividne nestíhali v najvypätejších partoch. V druhom rade by to pre niekoho mohol byť playlist, o ktorom však nepochybujem, že sa pri najbližšej ďalšej návšteve dočká podstatnejších zmien. Verím, že to nabudúce bude už pomerne skoro, keďže takýto zážitok dá človeku veľa energie do ďalšieho života.

Fotografie: Koscj

 2

Arrow

Další informace

Diskografie

Live v Klube za zrkadlom (CD/DVD) (2007)
Fero Griglák & FERMATA - Next (2005)
X (1999)
Real Time (1994)
Simile (1991)
Ad Libitum (1984)
Generation (1981)
Biela planéta (1980)
Dunajská legenda (1980)
Huascaran (1977)
Pieseň z hôľ (1976)
Fermáta (1975)