RAFŤÁCKÝ MONOLOG - aneb česká kinematografie na vodě

RAFŤÁCKÝ MONOLOG - aneb česká kinematografie na vodě

RAFŤÁCKÝ MONOLOG - aneb česká kinematografie na vodě

RAFŤÁCKÝ MONOLOG - aneb česká kinematografie na vodě

Následující text byl redakci dodán jakožto recenze filmu Rafťáci. Po bouřlivé debatě v anarchistických kroužcích, několika politických krizích, verbálních rvačkách a vržených dlažebních kostkách jsem se rozhodl jej sice zveřejnit, ale pouze v podobě jakési subjektivní glosy lehkého žánru, kterou se Valřík vyjadřuje v podstatě k dost aktuální otázce stavu jedné (a ne zanedbatelné) odnože českého filmu. Zbytek nechť si každý přebere po svém. A teď dejme slovo našemu modelovém u tvůrci...
 
Hele, tak to je fakt jako dobrý. Já bych teda chtěl, jsem si řikal, udělat nějakej biják. Řikal jsem si hlavně, aby na to ty mladí chlapci a děvčata chodili. Teda myslim jako i chodila, ale já vlastně ani nevim, jestli je to důležitý. Já jsem z tý češtiny nikdy nebyl dobrej. Spíš nakonec jde o ty prachy, tak mě napadlo, že bych do toho mohl dát nějaký ty hezký kluky pro holky a nějaký pěkný holky, aby na to přišli i kluci. Jenže já se v tom vůbec nevyznám, hele, ale nakonec stejně jde jen o ty prachy. Jo a ty holky by měly bejt fakt pěkný. Žádný starý fuchtle. Pěkně mladý masíčko, chápeš? Havně ty prachy.

Tak kurva zvedneš to mejdlo, nebo ne???Vono se to dá třeba i na suvenýrech vydělat. Jako když máš nějakýho fešáka, tak ho hned holky chtěj mít na nočnim stolečku a časáky to třeba podpoří, protože z toho budou mít fotky. Ty časáky, to je stejně legranda, jak tam jsou pořád nějaký rady, nálepky a tak. No a s tim bijákem, tak jsem myslel teda toho Kotka s tim Mádlem. Někdo mi sice řikal, že jako jestli to nebude dělat bordel, že mají úplně jiný rodiče a nafouknutý lýže, ale já nevim. Voda to je paráda. Hlavně je skvělý, to co na lyžích nemáte šanci udělat. Taky to jde, neřikám, ale přesto. Mimochodem znáte ten vtip jak jde ta prostitutka v bikinách po Václáváku? To si nechte vyprávět, to je strašná hlína. Takže ty holky, jo? Helejte se vona se vám málokterá na sněhu svlíkne do plavek! Takový narvaný kino, to je paráda! To normálně vidíš a jen si řikáš kolik těch prachů z toho je! Cílová skupina 9–16, ale holek je jen polovina. Vlastně jsem něco jako nosič osvěty. Ty šestnáctiletý, to je ale hranice. Tam už musí bejt trochu pozadu, aby tohle snesly. Dyk ty děti třeba některý úplně poprve v životě půjdou do kina takhle s kámošema, že jo? Celej život s mámou a najednou tohle. To je vodvaz a já jim to vlastně umožnim. Třeba si někdo z nich pak bude i něco představovat a přestanou bejt zbytečně stydliví, ne?

Šmarjá, že já kráva do sebe včera tu kontušovku tak lila...Stejně ty rodiče, to je vopruz! Měly by mi udělat sochu z bankovek za ten můj přínos, jako! Stejně možná nejen rodiče, ale dospělý jako vobecně jsou vopruz. Ale dětem to nevadí. Chtějí sex tak si ho seženou. Ty vago, teď jsem si vzpomněl na ten fór, jak jede heterosexuál s bisexuálkou vlakem, to jsem se chlámal fakt dlouho. Nic sofistikovanýho, aby to nebylo, chápeš?! Jen to erotický dusno. To muší bejt. Viděli jste snoubórďáky? Tak něco takovýho, to mělo fakt úspěch. To vydělalo hodně prachů! Ale tam byly taky dobrý fóry, pamatuješ si, jak tam ti horalové koukali vo pauze na péčko? To bylo fakt cool. Náznak rozumíš? No tak trochu tohle bych tam chtěl mít. Taky se mi líbilo, jak jim ti staříci tam dělali problémy. Kluci statečný jasně! Nebo básníci – to taky neni špatnej biják. Ta Borůfka, to byla kůstka. Nebo ta v tom dalšim díle. Tak to bych tam chtěl mít. Hele, když můžou bejt kvlt básníci s jednou holkou, my jich tam budeme mít víc. A ani jedna se z plavek nevysvlíkne i kdyby měla mít vlka! Jenom v noci s klukama.

Konkurs na českou Laru Croft. Větší koza vyhrává.Hele, já bych si to představoval, aby to byla hlavně sranda. Mě se líbí ten Kameňák. Mimochodem, tam byl skvělej ten vtip s tou tchýní, jak tam pro ní kupoval ten kostkovej cukr. To jsem skoro pak nechytil to s tou brokovnicí, jak jsem se smál. Ale to by byla škoda. No tak to se mi líbí! Ale nesmí to bejt jenom sranda. Hlavně to dusno. Ale holky nesmí vědět, kterou má kdo rád, nejlepší by bylo, aby tak nějak postupně. Nebo se mi hrozně líbí trapasy. To je dokonalá sranda, když to třeba tomu jednomu pořád nebude vycházet. Něco jako Pánská jízda. Cože neviděli? Tak to si pučte. Dejdar, Vetchý a spol. To je super! Kluci by mohli bejt nevohrabaný, ale vyřešit každou situaci. Čim větší nesmysl, tim líp, protože to bude vtipný. A já bych, řeknu vám, chtěl aby to bylo hlavně vtipný! A to dusno taky! Jenže by to měla bejt taky romantika. Jakože nejdřív to dusno, pak sex, ale stejně nakonec by mohli najít tu jednu pravou, se kterou zůstanou kluci zbytek života, než další neděli zajdou na dydžinu.

Hobluj, ty hydino! Aneb na koncertě FLUSSORu buchti vlhnou.Ale žádný drogy. Paňáky jo, ale drogy vůbec. Ani cigára. To neni in! Chtělo by to, aby nějaká ta holka byla jako hodně odvážná. Nějakej totální vodvaz aby udělala. Pak by taky bylo dobrý, aby tam byla nějaká co se nezdá, chápeš. Jako co vypadá jakože nic a pak se z ní vyklube nějaká nymfomanka! No a taky aby kluci zkusili nějaký ty káry. Ty snouborďáky jste viděli? Jak tam byli na tom skutru, tak něco takovýho. No a musí to bejt ujetý. To je pecka! A ty holky si jako musí řikat, že to jsou fakt hustý týpci, jako když udělají něco, co by ty dospělý tam vůbec nenapadlo. Ale chce to vymyslet něco, co půjde proti nim. Jako aby to dusno bylo zasloužený. Víš, jakože kluky přes den někdo zkouší a oni to pak frajersky vyřešej. Jako aby byli nad věcí, v pohodě, rozumíš?! To bude pecka! Třeba nějakej mladej sourozenec by se jim mohl pořád motat, ale tam to musí bejt nějak zakončený. Nějak jako vtipně. Tu Pánskou jízdu si fakt pučte! A pak jsou taky dobře ujetý ty krokodýli vod tý co točila Matese, co se posral. Tam jako jsou teda ujetí ti staří. V těch krokodýlech myslim. To bysme tam mohli mít taky. No ale hlavně aby na to chodili. To je nejdůležitější! Přece jen se to neudělá zadarmo. A mohli by vzít i rodiče. Tak jako někdo by mohl říct, že ty desetiletý děti na to budou dobře vyjevený, ale takovej člověk je sto let za vopicema. Se to jako posouvá, ne?! Ty mladý už vědí, vo co v tom životě gou, že jo? Užít si dokavaď to jde. Máš recht, žádná zbytečná láska, ta pak třeba začne vobtěžovat a to vůbec neni pohodový. No ale hlavně ty prachy, aby to hodilo! Jo a ještě jsem si vzpomněl, že by to mohlo bejt na vodě, mohli by třeba sjíždět na raftu... třeba Vltavu. To bude divočina!

 20