IN BATTLE - Vojna ako životný postoj (rozhovor s Johnom Frölénom)

IN BATTLE - Vojna ako životný postoj (rozhovor s Johnom Frölénom)

IN BATTLE - Vojna ako životný postoj (rozhovor s Johnom Frölénom)

IN BATTLE - Vojna ako životný postoj (rozhovor s Johnom Frölénom)

Recenziu na nový album "Welcome to the Battlefield" od švédskych death monsters IN BATTLE ste si už na stránkach Metalopolisu mohli prečítať. Som rád, že basgitarista John Frőlén súhlasil s tým, aby som s ním moje pocity prediskutoval aj v rámci rozhovoru. To najdôležitejšie z neho si teraz môžete prečítať.

IN BATTLEPočas svojej kariéry prešla tvoja kapela množstvom zaujímavých premien. Brutálne a rýchle blackmetalové skladby na vašom debute "In Battle", vikingský štýl dosky "The Rage of the Northmen", thrash-deathové EP "Soul Metamorphosis"...bolo to spôsobené hudobníkmi, ktorí do IN BATTLE prišli z kapiel SETHERIAL a DIABOLICAL, alebo ide iba o prirodzený vývoj?

Je len samozrejmé, že každý člen kapely prináša určité vplyvy do jej hudby, ale v IN BATTLE sme hlavnými tvorcami ja a Odhinn (Sandin - spev, pozn. aut.). Obaja sme v skupine od jej vzniku, ja som zložil väčšinu materiálu na všetkých doskách, takže prínos chalanov zo SETHERIAL a DIABOLICAL určite nebol až také veľký. Od vydania albumu "The Rage of the Northmen" uplynulo už celých šesť rokov, medzitým sa toho veľmi veľa udialo. Chcel som IN BATTLE nakopnúť novým smerom, nerád vydávam platne, ktoré znejú stále rovnako. Vždy sa pokúšame nahrať lepší album, ako bol ten predchádzajúci.

Producentom vašej novinky "Welcome to the Battlefield" bol Erik Rutan. Ako sa vám s ním spolupracovalo?

Rutanovi sa naša hudba naozaj páčila, čo dosť podstatne ovplyvnilo a uľahčilo našu vzájomnú spoluprácu. Erik je príjemný chlapík, robí sa s ním úplne super. V priebehu dňa sme nahrávali vokály so zvukovým inžinierom Shawnom Othanim, po večeroch a nociach sa Rutan venoval mixu celého albumu. Čo sa týkalo jeho práce so zvukom, nechali sme mu v podstate voľnú ruku. Potom sme si to vždy vypočuli a podľa potreby pridali aj naše vlastné nápady.

Sú teda Erik Rutan a Shawn Othani zodpovední za atmosféru typickú pre americkú brutal deathovú scénu, ktorou je presýtená aj vaša nová muzika?

To bol presne dôvod, pre ktorý sme chceli "Welcome to the Battlefield" nahrávať práve na Floride. Samozrejme, že títo dvaja páni sa do určitej miery zaslúžili o výslednú podobu albumu, ale keďže sme podstatnú väčšinu našej novinky nahrávali vo Švédsku, povedal by som, že znie presne tak, ako sme to chceli aj my sami.

Mimochodom, čo si myslíš o najnovších dielach od MORBID ANGEL a HATE ETERNAL?

Nový MORBID ANGEL som ešte nepočul. HATE ETERNAL áno a musím povedať, že sa mi veľmi páči hudba, aj keď zvuk nie je až taký dobrý. V každom prípade sa teším na všetko nové, s čím HATE ETERNAL v budúcnosti prídu.

Vrátil by som sa ešte k tomu nahrávaniu. Bolo naozaj nevyhnutné pracovať v troch rozličných štúdiách? Nie je to zbytočne náročné na realizáciu, komplikované a hlavne drahé?

Pôvodne sme chceli celý album nahrať v štúdiu Mana, ale práve to by sme finančne neutiahli, takže sme to museli urobiť iným spôsobom. Bicie sa nahrávali v priestoroch Courthouse studia, ktoré je neďaleko našej skúšobne v Őstesunde. Nils (Fjellstrőm, bubeník) v tomto štúdiu nahrával aj v minulosti, v kapele AEON hrá s Johanom Hjelmom, ktorý je v Courthouse zamestnaný. Na doske "Soul Metamorphosis" sme pracovali v štúdiu Necromorbus, kde je pre zmenu doma Vidar, s ktorým sme si chceli nahrávanie zopakovať, pretože je to fajn chalanisko a dobrý kamarát našej kapely. Mimochodom, hrá spolu s Hansom (Carlssonom, gitarista) v DIABOLICAL. Táto cesta tvorby albumu "Welcome to the Battlefield" bola napokon najschodnejšia, najlacnejšia a vôbec nie až taká komplikovaná, ako by sa mohlo zdať.

IN BATTLEMám pocit, že "Welcome to the Battlefield" je zbierkou starších skladieb ("Soul Metamorphosis" a "King God") a nového materiálu. Je to tak?

Áno, "Soul Metamorphosis", "King God", "Shunned By Life" a "Serpents" sú všetko songy, ktoré sme napísali ešte v rokoch 2000 a 2001. Zvyšok sú nové veci.

Spája skladby na "Welcome to the Battlefield" nejaký spoločný menovateľ? Dá sa hovoriť o určitom koncepte?

Do určitej miery áno. Nezamýšľali sme nič konkrétneho vopred, ale všetky texty sa nesú vo výraznom anti-humánnom a anti-náboženskom duchu.

Z akého dôvodu vás vlastne tak fascinuje vojnovo-bojovo-armádna téma?

Veď sa len pozri na svet okolo seba. Je to čistá realita, v ktorej práve všetci žijeme. Myslím, že vojna v akejkoľvek podobe mala na našu kapelu veľmi výrazný vplyv už od jej počiatkov. Nejde ani tak o armádu či vojakov, ako skôr o fakt, že ľudia sa dokážu zabíjať pre skurvené náboženstvo a kvôli rope. Vždy som tvrdil, že ľudská rasa sa medzi sebou skôr či neskôr vyvraždí. Práve tento fakt je vlastne aj hlavnou ideou, ktorá sa dá vystopovať v našich textoch.

Poďme teda ku konkrétnym skladbám. Čo sa skrýva za zaujímavým názvom "Eld Jätter"?

Nie som síce autorom tohto textu, ale myslím si, že ide o patriotický, pohanský song, inšpirovaný vikingskou mytológiou. Eld Jätter mimochodom vo švédštine znamená Ohniví obry.

Zaujíma ma ešte skladba "Mass Produced Hybrid Humans". To znie ako nejaké sci-fi.

(smiech) Bližšie od pravdy samozrejme ani nemôžeš byť. Tento song je v podstate o tom, ako vnímam svet, kde väčšina ľudí vyzerá, ako keby boli klonovaní, vyrobení vo fabrike v rámci hromadnej výroby. Chýbajú im vlastné nápady a myšlienky a pritom nenávidia iných, ktorí sú odlišní a majú svoj vlastný názor.

Odľahčime trochu debatu. Rád by som vedel tvoj názor na zopár švédskych kapiel. Začnime napríklad s MESHUGGAH.

Nikdy som ich nejako zvlášť nepočúval, ale sú to naozaj skvelí muzikanti.

Čo SOILWORK?

Nie je to môj obľúbený štýl hudby. Nepáčia sa mi.

EVERGREY?

Majú zopár hitov. Bežne takúto muziku síce nepočúvam, ale EVERGREY sú v pohode.

PAIN OF SALVATION?

Ten názov som nikdy nepočul.

Čo takto IMPIOUS, s ktorými ste vlastne pod jedným vydavateľom?

Jednu skladbu od nich som si stiahol zo stránky Metal Blade. Musím povedať, že sa mi dosť páčila.

Na záver OPETH.

Znovu nič, čo by ma zaujímalo.

Kto vám nakreslil logo? Poznáš českú kapelu MASTER´S HAMMER? Vaše logo je tomu od nich dosť podobné.

Autorom je ten istý človek, ktorý robil aj logo pre EMPEROR. Volá sa Cristophe Szpajdel. Meno MASTER´S HAMMER som počul, nie som si však istý, či aj ich muziku.

Čo vás čaká v najbližších dňoch? Ako to vyzerá s prípadným turné v strednej Európe?

Dúfam, že na turné sa dostaneme, ale v tomto momente ešte o ničom nie je rozhodnuté. Chcel by som sa ti poďakovať za tento rozhovor. Dúfam, že sa čoskoro dostaneme do Čiech, alebo na Slovensko a zahráme si u vás. Ďakujem aj všetkým našim fanúšikom.

 21

Rudi

Další informace

Diskografie

Welcome to the Battlefield (2004)
Soul Metamorphosis (MCD) (2003)
The Rage of the Northmen (1998)
In Battle (1997)