OBSCENE EXTREME 2003 - DVD

OBSCENE EXTREME 2003 - DVD

OBSCENE EXTREME 2003 - DVD

OBSCENE EXTREME 2003 - DVD

O statusu, který si za 5 let své existence dokázal festival Obscene Extreme vybudovat, už bylo na těchto stránkách napsáno více než dost. Bylo už jen otázkou času, kdy se i na nějaké vizuální médium (ať už VHS anebo DVD) promítne jeho neopakovatelná atmosféra a umožní tak příznivcům tohoto každoročního klání přiblížit si ji i z teplíčka svých domovů. Vydávat VHS už v dnešní době nemá valného významu, a tak volba zcela logicky padla na velkokapacitní formát DVD. Prvním oficiálním DVDčkem se tedy může pochlubit pátý ročník, který proběhl v červenci 2003, přičemž a disk vychází téměř přesně o rok později.

ISACAARUMSkromně, avšak graficky velice pohledně zpracovaný booklet, který zdobí fotografie zúčastněných kapel a „vibrátorové“ logo ročníku 2003, prozrazuje, že nás čeká 106 skladeb na ploše úctyhodných 219 minut, což se promítlo i na faktu, že uvnitř najdete disky rovnou dva. Pochválit se musí i velice pěkné menu (práce mistra Chymuse jsou prostě čím dal lepší), bohužel však s chybným listováním mezi jednotlivými kapitolami (kapelami), což však prý není chybou tvůrců software, nýbrž firmy, která se starala o lisování disků. Nejedná se však zase o nikterak tragický problém a po čase na něj úplně zapomenete. Jak jsem již uvedl, jednotlivá vystoupení jsou rozdělena do kapitol, takže si můžete jednoduchým mačkáním ovladače prohlížet kapelku za kapelkou. Záznam byl snímán jednou digitální kamerou umístěnou v hledišti a zvuk pochází přímo z mikrofonu kamery, takže se nejedná o žádné „high fidelity“, ale to v tomto případě bude hrát pramalou roli. Až na tři výjimky jsou na discích zachyceny sety všech skupin vystoupivších na Obscene Extreme 2003, takže zainteresovaní jistě potvrdí, že se jedná o skutečný death/grind maratón.

OBSCENE EXTREME 2003 - fanoušciAsi nemá cenu obšírněji popisovat, která kapela jak zahrála. Je logické, že nejlépe dopadají hlavní hvězdy, které hrály povětšinou ve večerních a nočních hodinách. Atmosféra zachycená během jejich vystoupení je toho jasným důkazem. Z pátečního (prvního) disku jsou z mého pohledu nejlepší grindující DENAK, pochopitelně co do šílenství fanoušků Poláci DEAD INFECTION a poměrně překvapivě se mi líbilo i vystoupení švédských deatherů CENTINEX, u kterého byl však poměrně přehulený zvuk, se kterým měl mikrofon kamery nemalé problémy. Sobotní (druhý) disk už je na „hvězdy“ mnohem bohatší. Ať už se jedná o francouzské drtiče INHUMATE, německé buchary z Oldenburgu OBSCENITY, italské odbojné stálice CRIPPLE BASTARDS, během jejichž vystoupení to (koneckonců jako pokaždé) pod podiem a hlavně na něm pěkně vřelo. Nezklamali ani masoví vrazi z MACABRE a tak by se dalo ještě notnou chvíli pokračovat. Vůbec zvládnout tento obrazově-zvukový v nejlepším slova smyslu terorismus na jeden zátah musí být i pro nejednoho otrlého fandu velice těžkým oříškem a pokud se to někomu z vás podaří, nechť se mi ozve ...

OBSCENE EXTREME 2003 - fanoušciObrazu lze sotva co vytýkat. Jediná kamera se snaží seč může a její obsluha zaslouží absolutorium. Pravda, za slabšího osvětlení jsou místy patrné problémy se zaostřováním. Nepůsobí však nijak rušivě a je znát, že za aparátem nestál žádný diletant. Díky čelnímu pohledu na podium si tak můžeme vychutnat i skokové eskapády fanoušků, u kterých jsem se nejednou smíchy popadal za břicho.

Tenhle (dvou)disk zkrátka obsahuje vše, co dělá tento festival tak jedinečným. Je na něm zachyceno dokonalé svědectví o skvělé a specifické atmosféře, která již šestkrát zavládla nad trutnovským Bojištěm a kvůli které mnozí tento festival pravidelně navštěvují. Věřím, že tímto DVD vzniká i jeho další kapitola. Soudě dle toho, co bylo k vidění letos, to vypadá, že již na další edici s ročníkem 2004 nás čekají pohledy více kamer a zvuk zmixovaný přímo z nástrojů a mikrofonů. Těšme se a zatím vychutnávejme současnost.

PS: Pokud bych měl přidat své podněty, tak já osobně bych třebas uvítal i „zvídavou“ kameru mezi fanoušky. Nejedna z existencí vyskytujících se na Obscene Extreme by si své zvěčnění na kovový disk nepochybně zasloužila.

Fotografie použity s laskavým svolením Čurbyho ze stránek www.obscene.cz, kde si zároveň toto DVD můžete objednat. Případně e-mailem na adrese curby@obscene.cz.

 3

Dalas

Verdikt

V našich končinách velmi odvážný záměr zvěčnit festivalové dění na DVD formát se i přes některé drobné chybičky podařil na výbornou. Pro návštěvníky a příznivce festivalu povinný suvenýr! 2xDVD za 450,-Kč. No nekupte to!

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 219:00

106 skladeb na ploše 219 minut.

DISK 1 (pátek):
SPACE TO BEING
LANIENA MENTIS
GRIMNESS
SANATORIUM
MALIGNANT TUMOUR
CEREBRAL TURBULENCY
PUTREFY
AHUMADO GRANUJO
PARRICIDE
INTERNAL SUFFERING
DENAK
ISACAARUM
DEAD INFECTION
CENTINEX
INGROWING
NOMENMORTIS
COREY
F.U.B.A.R.
GEORG BITCH JR.

DISK 2 (sobota):
LYCANTHROPHY
KRUSH
DESTROYING DIVINITY
PERVERSE
NEURAL BOOSTER
MEATKNIFE
PROTEST
N.C.C.
PIGNATION
CROPMENT
WELKIN
NEUROPATHIA
ELYSIUM
FLESHLESS
DIABOLICAL
INHUMATE
DESECRATION
OBSCENITY
CRIPPLE BASTARDS
MACABRE
INHUME
MASTIC SCUM
BILE
WHO IS MY SAVIOUR?

www.obscene.cz