JAROMÍR NOHAVICA - Babylon

JAROMÍR NOHAVICA - Babylon

JAROMÍR NOHAVICA - Babylon

JAROMÍR NOHAVICA - Babylon

Tak konečně! Bez velkého humbuku, bez křiklavých titulků v novinách a šokujících odhalení v nedělní chvilce bulváru přichází znovu muž, který berličce reklamní „masírky“ dávno ukázal záda, osobnost tiše stojící vysoko nad zaprděnými móresy české pavlače populární hudby. Jarek Nohavica totiž stále nosí bolestně jímavý plášť potulného písničkáře Darmoděje, takže mu zákonitě náleží i rozličné výsady. Třeba odpustek za slabší a jakoby bezkrevnou zpověď o „Jeho smutném srdci“, kde krom tradičně oprášených „stařešin“ vyčnívala snad už jen španělskou krví rozehřátá „Silueta“.

O to netrpělivější bylo čekání na první reparát. Zvláště, když ani v mezičase ostravský trubadúr vůbec nezahálel. Vzpomeňme na hodně vydařený soundtrack (a samozřejmě i celý film!) „Rok ďábla“. Už tehdy bylo ve vzduchu jasně cítit, že společné muzicírování s rockově nebojácným ČECHOMOREM může do jeho básnické mysli přivanout hodně čerstvých podnětů. A světe (tedy alespoň Čechy, Slovensko a premiérově i Polsko, kde deska vychází s bonusem v polštině) raduj se, intuice skutečně nezklamala!

Jarek NohavicaTak především - definitivně pryč je ta protivná unylost z minula! Nahrávka dýchá nespoutanou živočišností a rozhodně to není pouze zásluhou úvodního „Krupobití“ se hřmotem elektrické kytary a hammondek. Osobně sice upřednostňuji Nohavicu v komornějším balení, ale proč ne, na rozehrání disku slušný nákop. Největší sílu však pochopitelně ukrývá krásné smutnění, nejlépe s co nejmenším nástrojovým obsazením. Taková je památce Karla Kryla věnovaná „Mařenka“ pouze s akustickým doprovodem, takový je „Babylon“ pranýřující dnešní hektický život velkoměsta, mrazivou zimní nocí prokřehlý „Masopust“ i bez debat nejsilnější položka alba „Dlouhá tenká struna“ napínaná pouze černobílým klavírem, při níž srdce přestává tlouci a duše se pod husí kůží na celém těle nad tou nádherou tetelí. Jsme-li u krásy, nutno ještě rozhodně vyzdvihnout heligonkářskou „Ostravu“, naprosto precizně a bez patosu zpracované téma povodní ve „Velké vodě“ i legrácky typu „Pochod Eskymáků“ („du, du, du a du poledu, dozadu du i dopředu du...“) nebo „Milionář“. Sázíte-li na oprášenou minulost, sázíte samozřejmě správně. Dvě starší písničky v novém dopadly tak napůl, když letitou „Na dvoře divadla“ posílila hlavně hostující trubka Radka Pobořila (ČECHOMOR), ovšem ve výsledku bych dal přednost verzi původní, zato „Ženy“ chytily v aranži akordeonu a maracasu neskutečně šmrncovní sex appeal a je z toho pecka mezi světla! Mezi poraženými tak sice zůstala Plíhalovsky přeslazená „Sestřička ze špitálu“, unylá „Převez mě, příteli“ a především naprosto zbytečná sebeobhajoba „Nic moc“, kterou Nohavica jako umělec oslovující všechny generace, kritiku nevyjímaje, naprosto nemá zapotřebí, ale to všechno jsou jen drobné mušky, masařka žádná.

V podstatě není vůbec důležité, zda se povedlo dosáhnout na nejvyšší mety známé z dob „Mikymauzolea“ či „Podivného století“, protože proplout „Babylonem“ autorovy fantazie je prostě a jednoduše nádherné. Osobně mi stačí, že se vrátil k tomu v čem je nejsilnější - tedy osobitým textům, mrazivé výpovědi a posmutnělé radosti z hudby která umí i bolet. Zůstalo jen málo básníků na světě, ještě méně v naší rodné domovině, proto si jich nutno tolik považovat. Jarek Nohavica jako hračička se slovy, jako jedna z posledních bariér proti upatlaným bezmyšlenkovitým rýmovačkám pro puberťáky s uhry na čele a soplem u nosu tuto zástavu drží dál. Já jsem navýsost spokojen a vy byste měli být také.

 23

Darkmoor

Verdikt

Hurá, tak ho máme zpátky! A netřeba se bát polovičatostí, je to opět ten pouťový vyvolávač, osudový mistr Nevermore, běsný živel i pokorný milenec se srdcem na dlani. Smutek i radost, láska i bolest, štěstí i žal. Je to zkrátka Jarek Nohavica a všechno je naprosto v pořádku...

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Stopáž: 38:18

Produkce: Jaromír Nohavica a Vít Sázavský
Studio: MSN Recording

www.nohavica.cz

Sestava

Skladby

  1. Krupobití
  2. Mařenka
  3. Ostravo
  4. Babylon
  5. Na dvoře divadla
  6. Sestřičko ze špitálu
  7. Ženy
  8. Masopust
  9. Pochod Eskymáků
  10. Milionář
  11. Nic moc
  12. Dlouhá tenká struna
  13. Velká voda
  14. Převez mě příteli

Diskografie

Tak mě tu máš (2012)
V Lucerně (2009)
Ikarus (2008)
Doma (CD + DVD) (2006)
Babylon (2003)
Moje smutné srdce (2000)
Koncert (1998)
Divné století (1996)
Darmoděj a další (1995)
Tři čuníci (1994)
Mikymauzoleum (1993)
V tom roce pitomém (1990)
Osmá barva duhy (1989)
Darmoděj (1988)

Jiné pohledy

8 / 10
Ostravský bard se vrací... Po hudebně dozajista komplexním, ale jinak na hony prvoplánovém a okázalé efektním počinu "Moje smutné srdce" představuje "Babylon" návrat k tomu, co dělá Nohavicu Nohavicou – tedy především silnému písničkářství. Je pravda, že v kontrastu s oprášenými klenoty (Masopust, Na dvoře divadla) ztrácejí aktuální písně tak trochu glanc, ale přesto taková Dlouhá tenká struna, ba i Krylovi dedikovaná Mařenka umí vyvvolat ten správný sladký spleen. Připočteme-li parádní heligonkový kousek Ostravo (zdá se mi to, nebo právě v těchto lidových šansonech je současný Nohavica nejlepší?), ujetý Pochod eskymáků a názorné cvičení z české versologie a duchaplnosti Milionář a odečteme opravdu hloupě uplakané Nic moc, vychází mi věru přívětivá nahrávka, která tuhle pohladí a tuhle zase zabolí. Prostě Jarek jak má být... Ne lepší než na "Mikymauzoleu" a "Divném století", ale stále po čertech dobrý!
Marigold | 5. března 2004

 

6 / 10
S Jarkom Nohavicou to ide tak trochu dolu vodou... Mikymauzoleum a Divné století sa spolu s predrevolučnou tvorbou týčia tak vysoko v porovnaní s prekvapivo nízkou vežou Babylonu. Jedným uchom dnu a druhým von...
Tiež škoda grindcorovej stopáže menej ako 40 minút. Žeby Sony/Columbia pritlačila na pílu?
Thorn | 1. března 2004

 

8,5 / 10
Jarek vždy uměl!
Immortal | 28. února 2004