TŘI SESTRY - František z Braníka

TŘI SESTRY - František z Braníka

TŘI SESTRY - František z Braníka

TŘI SESTRY - František z Braníka

Čože? My tu nemáme TŘI SESTRY? Ani jeden článok? Na webe, kde sa už pred rokmi oslavovali Landove nahrávky zvolaním Bravo, Danieli? A Slovák to má teraz celé zachraňovať? No nič, poďme na to. Bude to veľmi osobné. Začnem informáciou, ktorá by ma spoľahlivo vylúčila z každej lepšej spoločnosti, ale tu som medzi svojimi a odtiaľto sa nevynáša. TŘI SESTRY a najmä teda ORLÍK môžu za to, že počúvam hlučnú gitarovú hudbu. Na samom začiatku hviezdnych 90. rokov minulého storočia ma naviedli na správnu cestu a na také niečo sa nezabúda. To si našinec nesie so sebou po celý život.

Až po dlhých rokoch som si uvedomil, že Sestry dokázali z materiálu, ktorý Hapka a Horáček zhutnili do štyroch minút monštruózneho hitu „Buřty, pivo a nenávist“ robiť celé albumy. Treba však dodať, že Fanánkova Praha bola krajšia a láskavejšia. Doslova ma fascinovala, aj keď som tam nikdy nežil a nikdy som vlastne nechodil do krčmy ani v rodnej Nitre. Zvláštna to univerzálnosť textárskeho majstrovstva!

Som rád, že som Sestry zažil ešte so Sahulom v lete roku 2004, keď na Seneckých jazerách v rámci nepodareného slovenského pokusu o Masters Of Rock zazneli všetky zásadné šlágre – takto po rokoch obzvlášť oceňujem, že som videl a počul naživo bájne „Stíny na duši“. O dva roky neskôr na rovnakom podujatí, avšak v originálnych Vizoviciach, to už bolo o niečom inom. Keď si to tak po sebe čítam po tých takmer dvoch desaťročiach, premýšľam, či bola chyba v poslucháčovi, alebo bola naozaj kapela až taká zlá. Veď posúďte sami:

„To, čo je pre slovenský Topvar Rock Fest KABÁT, tým sú pre vizovický festival TŘI SESTRY. Ukážkový príklad toho, že pozývať niekoľko rokov po sebe tú istú kapelu nie je až taký dobrý nápad. Sestry sklamali. Lou Fanánek Hagen už aj vizuálne zodpovedá príslušníkovi českej „smotánky“ – havajská košeľa, hrubé strieborné reťaze okolo krku. To by však bol najmenší problém, napokon, je to jeho vec. Horší bol neprofesionálny prístup celej kapely, ktorá svoj koncert na Masters Of Rock totálne odflákla. Najmä Bubenec si počuteľne nevybral svoj deň. Zle zahrané tisíckrát počuté skladby – jedným slovom nuda.“

A teraz rýchly švung z roku 2006 do roku 2023! Aký to rozdiel, keď to porovnám s mojou treťou koncertnou skúsenosťou so Sestrami, bratislavskou show spred pár týždňov. Perfektný zvuk, ostrá a nadupaná kapela a veľmi zodpovedné správanie na pódiu. Pár panákov a piviek, ale zároveň totálne sústredenie a hudba na prvom mieste. Perfektný koncert, bujará zábava, skvelá odozva plného klubu. To sa už práve schyľovalo nielen k turné s HORKÝŽE SLÍŽE, ale na spadnutie už bol aj najnovší album. Ten oficiálne vyšiel ako spolupráca s formáciou SYNOVÉ VÝČEPU, teda hlavne jej predákom Rostislavom Cermanom, ktorý je spoluautorsky podpísaný pod väčšinou nových piesní.

Obrázek_5

Jasné, každému hneď napadne – zase Sahula? Prečo mu už nedajú pokoj? A sú to celkom legitímne otázky. Veď o pestrofarebnom živote tejto dôležitej postavy starokovárenskej mytológie už toho bolo toľko napísaného. Veď už len zásadný počin „Průša se vrací“ z roku 1998 núka prirovnanie, z ktorého „František z Braníka“ nemôže vyjsť so cťou a už vôbec nie víťazne. Až v rámci prípravy na túto recenziu som si napríklad s prekvapením uvedomil, že Průša má tiež viac než hodinu. Nikdy som ho však nevnímal ako príliš dlhý album. Boli na ňom pestré šlágre, ktoré nenudili, s „Básníkom“ na čele – veď ten je hudobnou a textárskou ozdobou koncertov až do týchto dní.

Ktoré songy takto prežijú z „Františka z Braníka“? „Za třicet zelených“? „Jedovatej dědek“? Pre mňa je magická úvodná „Kovárna se otvírá“ – ten spôsob, akým Fanánek sype jeden láskavý reklamný slogan na gastronomické zariadenie, ktoré nikdy žiadnu reklamu nepotrebovalo, je proste čarovný. No a samozrejme, Supice Veronika, krásny človek, jej hlas dokáže pozdvihnúť aj priemerné kompozície typu „Milena – otazníky“.

Problém však je, že sa mi ten album nechce počúvať celý. Je naozaj strašne dlhý a únavný. Na rozdiel od jeho predchodcu z roku 1998 sa tu spracováva relatívne krátky úsek v Sahulovom živote. Františkov turbulentný manželský život z konca 80. rokov. Fanánek sa v textoch tak intenzívne sústredí na jeho kresťanské pozadie, až je tým otravný. Ježiš, alkohol a nevera ako hlavné témy v pomere 70/20/10. Keď si k tomu pripočítate smutný fakt, že hudobne to tiež nijako zvlášť nekope, vyjde vám z toho žiaľ iba značne rozpačitá nahrávka.

Obrázek_6

Nepomáha ani fantasticky zohratá kapela a výborný zvuk. Pri niektorých basových linkách by uznanlivo kýval zjazvenou tvárou aj Jožo Ráž. Nepomáha ani krásny obal. TŘI SESTRY mali doteraz asi tak dva pekné obaly, toto je po kultovom debute a poetickom Alkáčovi tretí. Fotografia Zdeňka Sokola, Sahulovho spolužiaka a dobrého priateľa, je z roku 1992 a ak niekto mal vpísaný v tvári pohnutý životný osud, tak to bol František. A ak ho niekto dokázal zachytiť na fotografii, tak práve Sokol na tejto.

Je jasné, že nikto nechce od kapely ako TŘI SESTRY aj v súčasnosti kvalitu prvých piatich albumov. Tie sú nedotknuteľné a svojím spôsobom bezchybné. Ale že to dokážu robiť podstatne lepšie ako na „Františkovi z Braníka“, to dokázali napríklad aj výborné „Ředkvičky“ pred piatimi rokmi. Tam sa tá povestná sesterská melanchólia parádnym spôsobom snúbila s výbornými hudobnými nápadmi. Na novej Sahulovke je to proste rozťahané a ťažkopádne.

 2

Rudi

Verdikt

Jasné, každému hneď napadne – zase Sahula? Prečo mu už nedajú pokoj? A sú to celkom legitímne otázky. 

Hodnocení

Autor
5,5 / 10
Redakce
7,5 / 10

Další informace

Stopáž: 76:19

www.trisestry.cz

Sestava

Skladby

  1. Kovárna se otvírá
  2. Na Kovárně v zimě
  3. Milena – otazníky
  4. Quo vadis
  5. Spolu!
  6. Bídné pohodlí
  7. Jedovatej dědek
  8. Nebojím se Nietzscheho
  9. Směna tři sta pět
  10. Stále to klape?
  11. Ježíšova
  12. Kostelní Kuní
  13. Cos dělala celý den?
  14. Běda vám!
  15. Exorcista z Ďáblic
  16. Kdybych byla ve Vídni
  17. Mezivrší
  18. Ty uslyšíš můj vzdech
  19. Potřebná alkoholní léčebna
  20. Za třicet zelených
  21. Maringotka
  22. Velikonoce
  23. Voodoo
  24. Zlatý tele
  25. Žluté lázně
  26. Bůh je láska
  27. V krajině u pekelné
  28. Odchod z Braníka

Diskografie

František z Braníka - Tři sestry & Synové (2023)
Sex drógy rokenról (2021)
Platinum Maxxximum (2020)
!Svobodu Ředkvičkám! (2018)
30 v ještě větší aréně (2016)
Fernet Underground (2015)
Líná hudba holý neštěstí (2013)
V aréně (2011)
... z garáže (2011)
Superlázničky (2010)
25 let na Džbáně (2010)
Lázničky (2010)
Beatová síň slávy (2009)
Mydlovary (2007)
Na eXX (2005)
Lihová škola umění, aneb Válka s loky (2003)
Do Evropy nechceme - Tři sestry & Krakonoš (2002)
15 let jsem na Kovárně na plech (2000)
Hlavně že je večírek - 15 let Souboru kreténů (2000)
Soubor kreténů (1999)
Průša se vrací (1998)
Zlatí hoši (1996)
Rarity (1995)
Hudba z Marsu (1995)
Švédská trojka (1993)
Alkáč je největší kocour, aneb několik písní o lásce (1991)
Na Kovárně to je nářez (1990)

Jiné pohledy

7,5 / 10

Ačkoliv první poslechy mi našeptávaly totéž, co si v hlavní recenzi myslí Rudi, nakonec musím víc než jen uznale kývnout hlavou. "František z Braníka" i s tím totálně mystickým obalem vykvetl v krásné album, patřící rozhodně do nadprůměru celé sesterské produkce. Koncept jedné ze Sahulových životních epizod jej zvýrazňuje ještě více a to si pište, že skladeb, co si z něj budete chtít zapamatovat, je i s ohledem na dlouhatánskou stopáž hromada. "Kovárna se otvírá", "Milena - otazníky", "Jedovatej dědek", "Směna tři sta pět", "Potřebná alkoholní léčebna" s pravým ramonesovským riffem a tak dále, a tak dále, a tak dále. SESTRY zkrátka pořád jedou!

Louis | 4. prosince 2023