VOICES OF BLACK SHADOWS part II. - Děčín, klub Black Shadows - 21. září 2002

VOICES OF BLACK SHADOWS part II. - Děčín, klub Black Shadows - 21. září 2002

Vystoupení dvou black metalových kapel, z nichž jsem však neviděl ani jedno, orámovalo moji návštěvu jedné z lokálních akcí pořádaných v naší malé zemičce. Při svých relativně častých návštěvách severočeského Děčína jsem si nemohl nechat ujít příležitost navštívit tuto, co se týče počtu kapel, hojně obsazenou štaci. Pravda, až na pár výjimek mi jména účinkujících nic moc neříkala, o to více mě však lákala možnost poznat místní metalovou scénu.
Přestože celý maraton, čítající něco přes deset kapel, začal už kolem třetí hodiny odpolední, já se však dostávám namísto asi až kolem šesté, přesně v době, kdy končí set pražských blackových ELEDHEL. Před nimi si zahráli PUSSY PAMPERS z Ústí nad Labem, kteří svoji tvorbu charakterizují jako “bordel noise“ a trasheři SCHRAPNEL. První mnou shlédnutou bandou se stávají další trasheři 7.VLNA. Díky ten večer vynikajícímu zvuku jsou moje dojmy vcelku pozitivní. Pravda, jasné ovlivnění starší SEPULTUROU anebo SLAYER je tady silné, ale jinak si myslím, že se jednalo o slušnou dávku trashové řezničiny s českými texty.

O tom, že domácí kolbiště kvalitního doom metalu není pouze severní Morava, se nás snažila přesvědčit ústecká kapela KRISTÝNA. Při vyslovení tohoto jména se musím trošku zastavit, protože mi subjektivně docela vadí, když si kapela dá za svůj název nějaké dívčí jméno, viz. LUCIE anebo dnes již neexistující ALICE. Zanechme však kázání … Kytarista a podle všeho i frontman KRISTÝNY nám oznamuje, že dvě zpěvačky vystoupivší s kapelou se ten den viděly poprvé. Vzhledem k dalšímu průběhu se však tomuto tvrzení věří jen ztěží. Šestičlenný orchestr čítá krom jíž zmíněných zpěvaček i kytaristu, basáka, bicmena a klávesistku, která ještě obstarávala i příčnou flétnu. Hudebně by se dala KRISTÝNA zařadit do doomrockového proudu. Obě zpevačky se zdatně doplňují, z nichž jedna disponuje vyšším hlasem a ta druhá zákonitě nižším. Inspiraci ústeckých bych mimo jiné viděl například i ve starší tvorbě folkových NEREZ, za což může barva hlasu jedné ze zpěvaček velice připomající Zuzanu Navarovou. Písničky jsou postaveny na poměrně jednoduchých motivech, přičemž již zmíněná flétna dostává velmi výrazný prostor. 40 minut příjemné muziky končí, ale publikum (čítající asi kolem stovky lidí) si žádá přídavek. Jejich přání je vyslyšeno …
Obrat z příjemných zádoomčivých tónů směrem k závratné rychlosti a běsu s sebou přináší sedlčanští MORTURA, kteří již bez bubeníka (ten jak známo přestoupil k stylově spřízněným FLESHLESS) spustili svůj grindující sypot. Bez falešné chvály a pokrytectví mohu prohlásit, že tato banda mě svým setem velmi pozitivně naladila. Její skladby jsou plné neurvalého a strhujícího grindu, přesto však mají jasnou stavbu a jsou pro posluchače snadno čitelné. Nechybí ani chaotická a disharmonická sóla a skvělý vokalistův growling. Dobré dojmy mi však dosti kazil otřesný, přímo bakelitový zvuk bicího automatu.
Po grindu nástup na motorkářský rock&roll? Proč ne, alespoň ten večer v Děčíně se tak děje. Děčínská CHIQUITA patří k těm spolků, kterým slovo originalita nic neříká a také je mi jasné, že se o to hoši ani nesnaží. Špinavý hardrock, ne nepodobný klasikům MOTORHEAD, mě osobně nijak zvlášť neoslovuje, ale musím uznat, že taková muzika něco do sebe předsi jen má. Soudě dle reakcí přihlížejících je jasné, že CHIQUITA je v místních kruzích již zavedeným pojmem. Ke konci jejich setu jsem byl nucen díky vysoké hladině zvuku linoucího se z repropeden nachvíli opustit sál, ale u podobné muziky to asi ani jinak nejde, než “na plný kule“.
Jelikož mě tlačil čas, poslední kapelou, kterou jsem ten večer spatřil, byli rovněž děčínští TORMENT ANATOMY. Nevím, jestli je to prokletí severočeských kapel, ale i u těchto chlapáků chyběl živý bicmen, kterýžto byl nahrazen automatem. Zvuk bicích byl však předsi jen o něco slušnější, než v případě MORTURY. TORMENT ANATOMY mi svým hudebním projevem velice připomínají bandu finského šílence sira Mika Lutinena zvanou IMPALED NAZARENE. Rychlý, zběsilý a nekompromisní blackový náhul nedával příliš prostoru technickým finesám o to více se však děčínští snaží svoji tvorbu hnát do závratných obrátek a agresivity. Kdo slyšel například desku “Latex Cult“ od již zmiňovaných IMPALED NAZARENE, ví, o čem mluvím. Vystoupení TORMENT ANATOMY se však nevyhnou menší technické problémy, kdy místy vypadává jedna kytara a druhému kytaristovi se pro změnu podaří utrhnout struna. I přesto tyto nedostatky sklízí kapela slušný ohlas, což je pro ni zcela jistě další impulsem k tvorbě materiálu pro novou desku, která by měla vyjít příští rok na jaře.

Mrzí mě, že jsem díky časovému presu nemohl shlédnout vystoupení pražských blackařů FOREST. Malým zadostiučiněním se pro mě stala alespoň jejich demonahrávka, kterou mi den předtím daroval jejich frontman Dan Hrdý. Po FOREST měli ještě vystoupit českolipští death metalisté LANIENA MENTIS.
Co do dodat závěrem? Pohodová akce, příjemné prostředí, jako stvořené pro undergroundové koncerty, slušný počet lidí … Jen houšť!

 Přidejte svůj názor

Dalas