TRINACRIA - Travel Now Journey Infinitely

TRINACRIA - Travel Now Journey Infinitely

TRINACRIA - Travel Now Journey Infinitely

TRINACRIA - Travel Now Journey Infinitely

Rozhodně není bez zajímavosti, že nový projekt TRINACRIA byl utvořen na objednávku Národního koncertního institutu v Oslo. Ženské noisové duo FE-MAIL (Maja Ratkje + Hild S. Tafjord) a kytarista ENSLAVED Ivar Bjørnson přibrali do sestavy další kamarády z norských metalových seskupení (zmínit je nutno zejména další „zotročené“ Grutle Kjellsona a Arve Isdala) a společně utvořili plnohodnotnou kapelu, jejíž vystoupení musí být – soudě dle poslechu „Travel Now Journey Infinitely“ – vskutku interesantní záležitostí.

Výsledkem snažení zmíněných jmen je totiž vysoce kvalitní produkt oscilující na vlnách extrémního metalu (ENSLAVED jsou dostatečnou nápovědou), který zde dostává značně hypnotizující podobu. Majestátnost, agresivita, nápaditost i opakující se motivy jednotlivých skladeb posluchače vtáhnou, přikovají do křesla a nemíní pustit ze svých spárů. Často užité noisové prvky (i když místy sloužící jen jako podkres) pouze umocňují dojem z masivního, odbrzděného, kosti drtícího soukolí, které se rozjelo a rozhodně se nemíní zastavit, přičemž na tomto faktu nemůže nic změnit ani těch pár jemnějších meziher, jež se na desce vyskytují.

TRINACRIA

Značnou výhodou alba je jeho rozmanitost – každá ze šesti skladeb je jiná, a přesto je výsledek dostatečně soudržný. Kromě typického ENSLAVED-rukopisu je možno identifikovat i další inteligentní metal ze Severu (např. SATYRICON), často slyšitelné jsou rovněž i reminiscence na JAZKAMER a jejich skvělou desku „Metal Music Machine“ (na níž se mimochodem podílel i zmíněný Ivar Bjørnson). Kromě pomalejší, posluchačovy uši startující „Turn-Away“, se tak na albu dočkáme již poněkud rychlejší jízdy „The Silence“ (snad nejvíce připomínající ENSLAVED), hojně prokládané noisovým skřípáním, zběsilé řežby „Make No Mistake“, takřka sludgecorové (ovšem v typickém severském hávu zaobalené) „Endless Roads“, experimentální „Breach“ i monumentální a výrazně epické kompozice „Travel Now Journey Infinitely“ obohacené ženským vokálem. Skutečně radost poslouchat.

Zkušenosti potvrzují, že kvalitní sestava ještě nezaručuje unikátní či nadprůměrné dílo. Mnohdy jsou očekávání příliš velká, výsledný výtvor je spíše jen průměrný, často lze hovořit i o zklamání. TRINACRIA jsou však naštěstí výjimkou z tohoto pravidla. Přestože nikterak zásadně nerezignují na tradiční hudební postupy, slova jako novátorství či originalita jim nejsou cizí a ve výsledku tak dokáží zaujmout i náročného posluchače. Na rozdíl od zatím posledního, nepříliš povedeného počinu ENSLAVED („Ruun“), je „Travel Now Journey Infinitely“ nahrávkou, kterou by měl ocenit každý příznivec hodnotného severského metalu.

P.S. Maximální hlasitost při poslechu podmínkou!

TRINACRIA

 17

Deadmann

Verdikt

ENSLAVED + ženské noisové duo FE-MAIL = výtečná projížďka světem extrémního metalu

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
8,3 / 10
Čtenáři
8 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Turn-Away
  2. The Silence
  3. Make No Mistake
  4. Endless Roads
  5. Breach
  6. Travel Now Journey Infinitely

Diskografie

Travel Now Journey Infinitely (2008)

Jiné pohledy

8,5 / 10
Som prekvapený, že práve hudobníci z ENSLAVED držia lesk značky nórskeho experimentálneho a progresívneho blackmetalu. Akokoľvek sa ich regulárna albumová tvorba orientuje na "bežné" obecenstvo, bočné projekty, v ktorých sa Arve Isdal, Grutle Kjellson a hlavne Ivar Bjørnson angažujú, sú všetko iné, než "easy listening". TRINACRIA - de facto kolaborácia ENSLAVED so žánrovo úplne na opačnom póle stojacimi FE-MAIL Maji Ratkje - je kdesi na polceste medzi nestráviteľným CD "Metal Music Machine" od JAZKAMER a "normálnymi" ENSLAVED. Vynikajúci materiál.
Thorn | 18. května 2008

 

8 / 10
Typické postupy ENSLAVED (a to jak jejich moderní fáze, tak dřevnější minulost) opentlená noiseovým ostnatým drátem a ještě radikálnější psychedelickou atmosférou. Nedokážu sice říct, proč bylo třeba vynalézt novou kapelu, když i vlajková loď Ivara a spol. by tenhle těžkotonážní náklad v pohodě uvezla. Ale odhlédneme-li od blízkosti TRINACRIE a ENSLAVED, je "Travel Now Journey Infinitely" vynikající ukázkou metalového extrému i životaschopnosti tradičního severského black metalu.
Marigold | 14. května 2008