DECAPITATED - Human's Dust

DECAPITATED - Human's Dust

DECAPITATED - Human's Dust

DECAPITATED - Human's Dust

Není příliš lehké psát o koncertním DVD, zachycujícím kapelu v plném nasazení a v tom nejlepším rozpoložení. Tragická automobilová nehoda, která loni na podzim na rusko-běloruském pomezí postihla polské DECAPITATED, stála život jejich bicmena Witolda „Viteka“ Kiełtyka, otřásla (nejen) metalovou veřejností a ještě ani dnes, po více než půl roku, není o další budoucnosti této nesmírně talentované kapely jasno. Zanechme však v souvislosti s DECAPITATED alespoň protentokrát trudných myšlenek a pojďme se podívat do již poměrně dávné minulosti.

DECAPITATEDZ té právě pochází obrazový materiál, který tvoří těžiště tohoto více než dvouhodinového disku. Je poněkud zvláštní, že záznam šest let starého koncertu vychází oficiálně až nyní,  uvážíme-li navíc, že od té doby si polská bestie prošla poměrně značným hudebním vývojem, který se (doufejme) prozatím zastavil u koutoučku s názvem „Organic Hallucinosis“ z roku 2006. Podzim roku 2002, tehdy byl právě pořízen záznam krakovského koncertu, se však nesl ve znamení ryzího death metalu, konkrétně skvělé desky „Nihility“. Partička sotva dvacetiletých mladíků naprosto šokovala svým technicky vyzrálým a dokonale promyšleným brutálním death metalem. A tato vyzrálost z kapely srší i během živého hraní. Při pohledu na sebejistě působící hudebníky lze jen stěží uvěřit výši jejich věku. Ačkoliv v té době pouze předskakovali starším a slavnějším krajanům VADER a Brazilcům KRISIUN, z jejich projevu bylo lehce poznat, že bylo jen otázkou času, kdy pojedou nějaké turné jako headliner.

Obrazová a zvuková kvalita záznamu se dá označit jako dobrá. Mě však osobně poněkud ruší klišovité střídání záběrů v rychlosti Vitekových bicích, které je podle mého názoru takovým tradičním „nešvarem“ mnoha metalových DVD. Zvláštností disku jsou jeho bonusy, resp. jejich délka. Tak například „přidavné“ video z katowického koncertu z roku 2004, které proběhlo v rámci Metalmania festivalu, se svojí délkou vyrovná hlavnímu koncertnímu záznamu. Zde již DECAPITATED fungují jako zavedená a skvěle fungující značka prezentující album „The Negation“ (2004), které započalo vývoj kapely od death metalu směrem k technicky vybroušené brutalitě pohybující někde na pomezí extrémních metalových žánrů s ještě stále poměrně dominantním tím smrtícím.

Hned tři rozhovory s kapelou pořízené během let 2002 až 2004 pak představují tyto sympatické Poláky od z příznivých recenzí v zahraničí lehce vyjukaných mladíčků (rok 2002) až po sebevědomé, leč stále skromné hudebníky, kteří si uvědomují svůj talent a jsou ochotni na něm pracovat. Rozhovory jsou vedeny v polském jazyce s anglickými titulky a jejich obsah tvoří vše od prvních hraní až po žhavou současnost v době jejich pořízení. Chtě-nechtě se tak musím vrátit k neveselému úvodu této recenze – jedním ze zpovídaných je totiž i zesnulý bubeník Vitek.

Doplňkový materiál, jakým jsou fotky, biografie DECAPITATED, několik obrázků do PC a taktéž i video ke skladbě „Winds Of Creation“ ze stejnojmenného alba z roku 1999 je kvalitou provedení plně poplatné faktu, že ho má na svědomí teprve začínající mladá kapela. Je pravdou, že polští brutalisté by si zasloužili DVD mapující jejich aktuální tvorbu, nicméně „Human’s Dust“ je kvalitně odvedenou prací představující sice poněkud neaktuální, avšak kvalitní koncertní formu jedné nadané metalové kapely. Věřme však, že nám DECAPITATED dají ještě dostatek příležitostí ke vzniku nejen dalšího DVD, ale především studiového alba. Držme jim palce!

 2

Dalas

Verdikt

První DVD polských DECAPITATED mapuje koncertní aktivity kapely sahající do let 2002 a 2004. Poněkud neaktuální, avšak solidně provedený disk.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: ccs 120 mi

Produkce: Tommy Dziubinski & Metal Mind Productions

www.decapitated.pl

Skladby

  1. Live in Kraków, October 2002:
  2. Nihility
  3. Eternity Too Short
  4. Way To Salvation
  5. Spheres Of Madness
  6. Names
  7. Winds Of Creation
  8. Babylon's Pride
  9. Suffer The Chilldren
  10. Bonus video - Live At Ozzfest, Katowice, May 2002:
  11. Spheres Of Madness
  12. Eternity Too Short
  13. Babylon's Pride
  14. Bonus video - Live At Metalmania Festival, Katowice, March 2004:
  15. Three-dimensional Defect
  16. Lying And Weak
  17. Mother War
  18. Sensual Sickness
  19. Spheres Of Madness
  20. The Negation
  21. Interview With Vitek And Vogg, Kraków, 2002
  22. Interview With Vogg And Sauron, Ozzfest, Katowice, 2002
  23. Interview With Sauron And Martin, Metalmania Festival, Katowice, 2004
  24. Winds Of Creation (video clip)

Diskografie

Carnival Is Forever (2011)
Live At The Rescue Rooms (DVD) (2009)
Human's Dust (DVD) (2008)
Tribute To Vitek (Compilation) (2007)
Live Nottingham 20 Dec 2004 (Live) (2006)
Organic Hallucinosis (2006)
The Negation (2004)
Nihility (2002)
Winds Of Creation (2000)
Polish Assault (split s YATTERING, LOST SOUL a DAMNABLE) (2000)
The First Damned (compilation) (2000)
The Eye Of Horus (demo) (1998)
Cemeteral Gardens (demo) (1997)