TEAM AMERICA: WORLD POLICE - Svět potřebuje čuráky

TEAM AMERICA: WORLD POLICE - Svět potřebuje čuráky

TEAM AMERICA: WORLD POLICE - Svět potřebuje čuráky

TEAM AMERICA: WORLD POLICE - Svět potřebuje čuráky

Trey Parker a Matt Stone zapíchli úspěšné south-parkovské omalovánky a vrhli se na řemeslo Matěje Kopeckého – loutkařinu. Nevím, jestli by z nich měl průkopník oživlého dřeva na českém území radost, zato mohu s čistým svědomím zaručit, že většina věrných fandů největší kreslené prasárny všech dob o krapítek pookřeje. Ačkoli si nemyslím, že první exkurz do světa plastu a vodících provázků dosahuje kvalit předchozí tvorby obou kontroverzních celebrit, přesto představuje tradičně svěží závan oplzlosti, vulgarity, buzerantského humoru a inteligentní satiry, která kráčí, paradox neparadox, s předchozím výčtem družně zaklíněna.

TEAM AMERICA: WORLD POLICENuže, Team America je satirickým dílkem, které se odělo do kabátku akčního filmu té nejběžnější provenience. Jeho značná část těží pouze z faktu, že přehrává loutkami všechna klišé, na které je konzument americké produkce zvyklý. Sošné a archetypální „barbie vs. ken“ tváře, dvojrozměrná stavba postav (to, co vidíme, a pak, ovšemže, temná tajemství z hrdinova mládí – v našem případě vraždící gorily nebo sjetí pederasti z muzikálu Cats), všechna možná akční klišé (od té spravné akční bouchačky až po matrixácké plachtění, které v podání loutek vypadá tedy opravdu sladce)... námět i zpracování první části budí dojem, že Stone–Parker ukradli scénář z prosperujícího filmového studia (event. z dvojdomku Michaela Baye a Jerry Bruckheimera) a z důvodu úspornosti ho nechali zahrát loutkami. Jinak odpovídá vše – stavba scénáře, dialogy, práce kamery (kameraman Bill Pope má na triku mj. trilogii Matrix a Spidermana II), orchestrální soundtrack s heroickými party i tklivě lyrickými plochami... Člověk se směje blbosti toho všeho a kdesi v hloubi duše si uvědomuje, že to samé, často s vážnou tváří, konzumuje prostřednictvím kin a televizní obrazovky...

Běží v kostce o to, že teroristé mají novou zbraň. Opravdu strašně moc ošklivou zbraň. 9 11x100. Jenže teroristé mají i strašně moc ošklivého vůdce – strašně moc osamělého Kim-Čong Ila, který už definitivně hodlá prokázat svou genialitu. Naštěstí má civilizovaný svět nádherné über-barbínoidy z Teamu America. A naneštěstí má proti sobě Team America zaslepený herecký spolek v čele Alecem Baldwinem a také socialistické záškodníky ráže Michaela Moora (který si to ve filmu vypil opravdu velice ošklivě)... Bitva o svobodu může začít...

TEAM AMERICA: WORLD POLICE... postupem času se vizuální fantazie tvůrců začíná odpoutávat od doslovného sledování žánrových konvencí a očekávaně postupuje do krajiny absolutní zvrhlosti a bizardity (vrcholící dokonale dramatizovanou blicí scénou – bída hollywoodských emocí v plné nahotě...), ve které už klišé slouží pouze jako odrazový můstek pro volnou asociaci. Co na Teamu oceňuju nejvíc, je autorský postoj tvůrčího dua. Ten totiž je: nasrat všechny bez rozdílu. Na to jsme od nich zvyklí. Team America je jednak parodií amerického nacionalismu, druhak výsměchem jeho pravému opaku – fanatického pacifismu a „antiamerikanismu“. První se projevuje debilní frázovitostí, tupotou a destruktivností, to druhé trochu jinou tupotou, trochu jinou frázovitostí a v důsledku stejnou destruktivností. Smysl Teamu America lze shrnout do úderné teze: Svět potřebuje čuráky. Až uvidíte závěrečnou sekvenci, pochopíte, že bez čuráků by se buchty ani prdele neobešly a o tom vlastně je celá americká zahraniční politika, o tom je celý tenhle svět. Celý tenhle svět, který Parker–Stone s tradičně vulgárním nadhledem parodují jako celek a dávají tak najevo něco, co se pohříchu vytrácí – zdravý rozum. Team America je parodie, která se vysmívá všemu, nač si vzpomenete, ale svým svérázně úchylným způsobem vyzdvihuje právě zdravý rozum.

TEAM AMERICA: WORLD POLICEV Teamu najdeme vše, co dělalo South Park kultem, ale bohužel až příliš naředěné. Najdeme vtipné pěvecké výstupy, opravdu úchvatné karikatury (Mét Déjmón), parodické odkazy na populární filmy (parafráze Star Wars a Matrixu, nádherný love song o tom, že Bayův Pearl Harbor stojí za hovno), najdeme v něm ono paradoxní spojení umělosti výtvarné stránky a přirozenosti ostatních složek... Jenže zředěně. Poměrně dlouho se Team America veze pouze na vlně parodování žánru akčního filmu, což se bohužel rychle okouká. Trochu tomu schází lehkost a nevázanost South Parku, jakoby jasně zvolený žánr přeci jen spoutal tvůrcům ruce. Scházejí i lépe charakterizované hlavní postavy, nedočkáme se žel kultovních typů jakými jsou Kenny, Cartman a pod. Přesto ale finále a výsledná myšlenka filmu vše v dobré obrátí a Team America si tak znamenám coby velice inteligentní a trefnou satiru na dnešní svět, které chybí zralejší poetika, ale nechybí jí nadhled. A toho si cením.

 Přidejte svůj názor

Marigold

Verdikt

Loutkový akční film o těžkém životě světové velmoci (čuráků), jejích kritiků (buchet) a potencionálních světovládců (prdelí). Tradičně úchylnou zábavu ve stylu pánů Stonea a Parkera kazí jen fakt, že úchylnost a bizardita (souhrnně: poetika) není tak perverzní a vyzrálá jako v případě South Parku. Film prostě těží až příliš z přehrávání žánrových klišé loutkami.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
6 / 10
Čtenáři
6,7 / 10

Další informace

Stopáž: 107 min.

TEAM AMERICA: WORLD POLICE
[USA 2004]

Režie: Trey Parker
Scénář: Trey Parker, Matt Stone, Pam Brady
Kamera: Bill Pope
Hudba: Harry Gregson Williams, Trey Parker
Hrají: Trey Parker, Matt Stone, Kristen Miller, Masasa, Daran Norris, Phil Hendrie a další...
Premiéra v ČR / SR: 3. února 2005 / 7.dubna 2005

www.teamamericamovie.com/

Jiné pohledy

3,5 / 10
Hned na úvod musím říci, že od Stone-Parker jsem čekal víc. U South Parku a jeho originálních animovaných postaviček se něco podobného nenabízelo, ale zde mi několikrát vytanula myšlenka – co by ses talo, kdyby byl „Team America“ hraný? Odpovím si sám, pokud dovolíte. Byla by z toho nepodařená podřadná parodie. Loutky to sice trochu oživí, ale nic neudělají se scénářem a dialogy, které patří do kategorie velmi slabých. Příběh i vtipy vykazují značnou dávku křečovitosti. Mnohé z předkládaného bylo od tvůrců viděno od tvůrců již v minulosti v jistých obměnách a hlavně s mnohem větším šmrncem a lehkostí, ať už jde o muzikálové vsuvky, nebo monology typu „čůráci, buchty a prdele“.
RIP | 12. března 2005

 

8 / 10
Oproštěn od souvislostí se Southparkem mi Team America připadá vynikající a to přesto, že parodii nelze brát jinak, než jako umění parazitní. Tenhle film obsahuje tak neuvěřitelnou sbírku tradičních postupů a nechutností, až se domnívám, že by na něj autoři velkorozpočtových snímků měli chodit každý půlrok povinně jako zaměstnanci na školení řidičů. Když k tomu přidám i klišé výrazová (což u loutkového filmu hodnotím maximálně) hodilo by se to jako instruktážní film i pro začínající adepty herectví. Odmítám výtky o sklouzávání do stereotypu, protože myslím, že toto nelze hodnotit jako souhrný příběh, který má sdělit něco jiného, než poukázat na všechen ten hnus, tak oblíbený současnou komerční filmovou tvrobou a z této oblasti si pak lze v každé části filmu vybrat z plného koše. Za sebe uvedu reflexi přesycenosti všemožnými muzikály (pro Čechy tak aktuální), všechny písně a poukaz na tendenci povyšovat kteroukoliv lopatu ze showbyznysu na určující polobožstvo. Navíc - i kdybych chtěl, nejpozději od loutkového polibku z 0:40 Team America ani jinak chápat nešel, v čemž ten neskutečný blábol (v pozitivním slova smyslu), jakým bylo použití kočky domácí namísto panterů, později jen utvrdil. Ale jako každá mince, i tato má dvě strany. Třeba použitým zobrazením Kim Jong Ila jako štěnice v závěrečné scéně autoři klesli na úroveň parodovaného, ale především nelze nevidět jak na cestě za "nasráním všech" kráčí zásadně a jen ve stopách tolerovatelné provokace. Dovedu si představit, jak by asi Team America vypadal, kdyby jako poradci vystupovali lidé sdružení kolem měsíčníku Sorry. Oproti nim se ignorací například tak lákavého tématu jakým je rasismus, Trey Parker, Matt Stone a Pam Brady dost serou při zdi.
Valtřík | 22. února 2005

 

6,5 / 10
Obávám se, že v případě TEAM AMERICA ztrácí společensko-politická satira tvůrců SOUTH PARKU na údernosti či překvapivosti a zdaleka nedosahuje kvalit jejich původních počinů. Tam, kde SOUTH PARK nabízel sled iracionálních gagů a hlášek, které jakkoliv byly primitivní zapadaly na správné místo, "světová policie" poněkud nejistě přešlapuje Ačkoliv pracuje se všemi charakteristickými atributy žánru a mnohé dodává velmi nekonformní přístup tvůrců - čili má všechny potřené ingredience, výsledek bohužel působí mírně vyčpělě a dělání si legrace z těch nejprovařenějších společenských klišé postrádá břitkost. Nepochopte mě zle - TEAM AMERICA není vůbec špatný snímek, je v něm spousta okamžiků, které pobaví. Pouze se mu v dostatečné míře nedostává oné lehkosti a svéráznosti.
Pavel | 21. února 2005