DEXTER - Sedmá cesta do hlubin vrahovy duše

DEXTER - Sedmá cesta do hlubin vrahovy duše

DEXTER - Sedmá cesta do hlubin vrahovy duše

DEXTER - Sedmá cesta do hlubin vrahovy duše

Když předloni končila šestá řada seriálu Dexter osudovým odhalením velkého tajemství hlavního hrdiny jeho sestrou, bylo víceméně jasné, že v řadě sedmé se musí stát něco, co tohle thrillerové vyprávění o masovém vrahovi, schovaném v zaměstnání na policejním oddělení, zachrání, a možná dokonce na poslední možnou chvíli před definitivním exitusem. Zpočátku velmi vzrušující scénář podle knihy „Darkly Dreaming Dexter“ Jeffa Lindsaye, v němž miamské oddělení vražd intenzivně pátrá po masových vrazích, zatímco jeho forenzní technik si standardně rozšiřuje počet krevních trofejí na laboratorních sklíčcích, už totiž tou dobou značně zešedivěl. Poprvé to v něm zavrzalo ve třetí sezóně s celkem neškodnou zápletkou kolem prokurátora Prady, podruhé v sezóně páté (byť postava pomstychtivé oběti Lumen byla rozhodně proti) a potřetí a zcela nejhlasitěji právě ve zmiňovaném šestém dvanáctidílném pokračování, v němž už vlastně nebyla přidaná hodnota téměř žádná.

DEXTER 7

Onen okamžik, kdy Debra přistihne svého bratra s nožem v ruce nad čerstvě zavražděnou mrtvolou, se proto ukázal být hotovým životabudičem. Rázem totiž měli autoři scénáře série sedmé k dispozici téma, s nímž bylo dosud absolutně vyloučeno pracovat, a sice sdílení celé pravdy o Dexterově životě jinou (žijící) osobou, které se navíc podařilo vyšperkovat tím, že ona osoba je ke všemu jeho sestrou a nadřízenou na oddělení vražd v jedné osobě. Lépe si to snad režisér, který chce působit rozborem psychiky svých hlavních postav, snad ani narýsovat nemohl.

DEXTER 7

V důsledku toho byla Debra (ve skvělém podání Jennifer Carpenterové) vržena mezi dvě mlýnská kola, z nichž ani pod jedno se jí pochopitelně nechtělo. Ve spojení s věčně lákavou myšlenkou na definitivní výkon spravedlnosti tam, kde na ni světská justice nestačí, to byla skutečně úrodná filmařská půda. Přelétavé změny na žebříčku sociálních hodnot, otázka hodnoty lidského života viděná očima také někoho jiného, než jen ve své podstatě psychopata, a k tomu tradičně chmurné myšlenkové pochody hlavního hrdiny (ztvárněného obvykle neprůhledným Michaelem C. Hallem), věru, přímo pastva pro mozkové závity.

DEXTER 7

Důležitou dramatickou roli znovu sehrály i další dějové linie, jako například ta s otravným stážistou Greenem (Josh Cooke) či s ukrajinskou mafií, reprezentovanou Isaakem Sirkem (Ray Stevenson, známý rovněž jako představitel Tita Pulla ze série Řím). Mezi nimi se však nejvýše vypíná Dexterovo první opravdové zamilování se. Sice do masové vražedkyně (jak jinak také), ovšem s dalším výrazným vyústěním, stavícím celou sérii ještě dále do poněkud jiného světla. Vždyť jestli Dexterův „temný pasažér“ nakonec není tím, za co jej naše roztomilá oběť své úchylky celou dobu pokládá, kým je pak ve skutečnosti Dexter sám, třebaže vždy zaštítěný svým „kodexem“? Možná nakonec jen obyčejným vrahem (koneckonců „kodex“ už v minulosti porušil) a možná si to nakonec ani scénáristé ve vší té změti jeho úvah, myšlenek a rozhodnutí ani neuvědomili.

DEXTER 7

Fatálním se pak ukáže být pátrání kapitánky Laguertové navazující na události z druhé řady o „Řezníkovi ze zálivu“ a směřující neomylně znovu k Dexterovi. Z něj vyplývající šokující závěr série tak slibuje finále jako hrom (letošní osmá řada má být již skutečně poslední), v němž by si tahle dohromady nadprůměrná televizní zábava zasloužila dostat důstojný rámec, nepřešlapující především na zmíněném poli etickém, neboť vražda je přece jenom vražda. Ale jak říkám, karty jsou rozdány velezajímavě, pročež věřme profesionálům, že poosmé to bude stejně dobré, jako posedmé.

Jak hodnotím dosavadní série:

I. - 9/10
II. - 9/10
III. - 6/10
IV. - 8/10
V. - 7/10
VI. - 6/10

 36

Louis

Verdikt

Vrah samozřejmě není zahradník, ale Dexter.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
5,5 / 10
Čtenáři
7,5 / 10

Další informace

Showtime 2012.
Režie: John Dahl a další
Scénář: Manny Coto a další
Hrají: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, Desmond Harrington, C. S. Lee, Lauren Vélez, David Zayas a další.

www.sho.com/sho/dexter/home

Jiné pohledy

6,5 / 10
Bohužel nejhorší série ze všech. Musím souhlasit v mnoha věcech s Mildou. Atributy, které dělali Dextera Dexterem jdou pozvolna do kopru. Telenovelácky podivný vztah s Debrou, odsunutí některých zajímavých postav do pozadí a nerozvedené dějové odbočky, ze kterých se dalo vytěžit mnohem více. Dexter se dostává do slepé uličky.
RIP | 12. ledna 2013

 

4,5 / 10
Zoufalost. To nejhorší, co mohlo tento seriál potkat je zamilovaný a nadržený Dexter, který rozechvělým hláskem říká „miluji Tě". Tatam je tajemnost a napínavost (většiny) předchozích sérií, zbyla už jen roztahaná detektivka, kde hlavní hrdina už není „brutální klaďas", ale jen „brutální magor". Některé slibné náznaky tvůrci utípli dost brzy (Luis, Ukrajinci) a nejzábavnější postavu celé ságy Masuku odsunuli do pozadí. Prostě v této sérii se toho povedlo velmi málo. Ještě že ta příští už bude poslední.
Milda | 12. ledna 2013

 

5,5 / 10
Osobně doufám, že poosmé to bude mnohem lepší, jako posedmé. Aktuální série mi totiž uštědřila fatální dávku zklamání. To největší se samozřejmě týká onoho zvratu, jenž zachránil již trošku tápající šestou sérii. Vyústit tak zásadní událost alibistickým „ono se to časem vsákne“ je neodpustitelné! Přidejme naprosto pitomé chování Dextrovy sestry, patrně ovlivněné pekelným vzplanutím k hlavnímu „hrdinovi“ (doufal jsem, že se tento FAIL z šesté řady již nikdy neobjeví), odpuzující chování samotného maestra (ta tam jsou mé sympatie, ať si tě klidně odkrouhnou), ještě předvídatelnější scénář než obvykle, absolutně absentující napětí a samotný fakt, že se po většinu času nic důležitého neděje, i když by se podle všech úhlů pohledu dít mělo, to všechno udělalo z druhdy napínavého thrilleru s vyšinutým sympaťákem v čele pouhopouhou a notně zmatečnou telenovelu s José Armandem a jeho ztupělým nožem za zády. Absolutní bezradnost scénáristů pak vylézá z povrchu zemského bleskurychlým zametáním pod koberec vedlejších postav (ajťák, novinář, potencionální tchán, hlavní záporák), které holt mají tu smůlu, že nikdo právě neví, kam s nimi. Nevábnou situaci tedy alespoň částečně zachraňuje vyhrocený konec, kde převezme otěže ženská urputnost, v podobě věčně nedůvěřivého čmuchala s kapitánskou hodností (LaGuerta). Je tak trochu smutné, že této kariéristické mrše nyní není vůbec obtížné fandit.

V posledních dvanácti dílech si slibuji velké věci od navrátivšího sympaťáka Matthewse, který jistě rázným krokem vstoupí do konečného zúčtování, a očekávám i nepředvídatelné vyřešení otazníku, který se stále vznáší nad postavou, která Dexterove kamenné srdce proměnila ve vyhrocené klání Safri Dua.
Hooya | 4. ledna 2013