MIROSLAV SPILKA - Pohled přes rameno

MIROSLAV SPILKA - Pohled přes rameno

MIROSLAV SPILKA - Pohled přes rameno

MIROSLAV SPILKA - Pohled přes rameno

Tohle 3CD není, pravda, úplně nejnovějšího data (výroba a vydání se datuje dva roky nazpět), jeho obsah je ovšem v domácích podmínkách natolik výjimečný, že se zkrátka vyplatí mu i dnes věnovat ještě nějaký ten řádek. Mirek Spilka je totiž nepřehlédnutelným fenoménem českého heavy metalu, takže když při příležitosti návratu do své metalové alma mater CALIBOS bilancoval v té době již několik desítek let na scéně, bylo to samozřejmě signálem pro nejvyšší pohotovost. Pravda, dozvědět se vůbec o téhle nahrávce nebylo úplně nejlehčí (a pořídit si ji jinde než na koncertech kapel CALIBOS nebo PERSEUS jakbysmet), ale o to dobrodružnější to celé bylo. Skoro jako kdybyste hledali opravdu dobře schovanou metalovou „kešku“.

Zásadní působiště Mirka Spilky, sympatického vlasatce s melodickým hlasem hlubokým jako studna z pověstného komunistického seriálu o jistém majorovi, byla tři. SKRAMASAX, kapela, která se později, již bez jeho přítomnosti, proslavila čerstvě porevolučním thrashovým albem „Dark Powers“, speed /heavy metaloví CALIBOS a později ještě také stylově totožní PERSEUS (jenž se zkraje zovali CALLIBOS M. S.). Prostřední položka tohohle krátkého, nicméně výrazného seznamu byla jistojistě jeho kapelou nejzásadnější, to už jsem ostatně zmínil, a proto se také její tvorba stala pro všechna tři „Best Of“ cédéčka základním stavebním kamenem.

MIROSLAV SPILKA

Jeho fyzické provedení je ovšem v tomto směru trošku nešťastné. 3CD je totiž bookletu prosté a jen s minimem informací, textů či ilustračních fotek, takže pro toho, kdo není skutečně detailním znalcem Mirkovy muzikantské historie, nenabízí vlastně žádné přidané informace. Kdo kterou skladbu původně nahrál, na jaké nahrávce a kdy vyšla, pokud zkrátka nejste zorientovaní, tenhle výběr vám v tom moc nepomůže.       

Zato nicméně album nabízí klasický výdobytek moderních časů: podstatně lepší, nabušenější a dynamičtější zvuk. Ani na Mirkově hlasu není poznat, že od původních nahrávek uběhlo kolikrát i více než dvacet let, takže to podstatné – tedy hudba samotná – představuje opravdu velmi reprezentativní kolekci (celá stopáž činí 142 minut a něco málo) toho nejlepšího především z repertoáru CALIBOS (některé skladby jsem neznal a z výše popsaných důvodů tak nemůžu říct, zda nejsou třeba náhodou od SKRAMASAXu).

Čtěte také: CALIBOS - Mise / recenze

Zejména pamětníky tedy potěší připomenutí toho, jak originální a svébytnou kapelou byli kdysi CALIBOS, jak málo chybělo, aby se v tuzemsku vyšvihli na tu úplně nejvyšší úroveň (zde jistě nemusím připomínat třeba památný klip ke skladbě „Terasy“, úspěšně zařazený do tehdejší televizní hitparády „Eso“), a pod kolik opravdu nezapomenutelných heavymetalových pecek se podepsali. „Za krále“, „Mac Leod“, „Calibos“, „Sedm ran“, „Nemůžou“, „Život po životě“ nebo třeba „Památka zesnulých“, to vše zde pochopitelně najdete, a jak už bylo řečeno, ve výtečně zvukové formě. A posedne-li vás, třeba tak jako autora těchto řádek, nostalgie, je zřejmé, že krom namítané absence doplňující informací, se tohle trojité cédéčko opravdu povedlo. Doufejme, že na něj CALIBOS, když už tedy jsou znovu pohromadě, navážou také nějakým tím povedeným novinkovým materiálem.   

         

 Přidejte svůj názor

Louis

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 2:22:06

Studio: DS Studio, Olomouc

www.facebook.com/miroslav.spilka

Sestava

Skladby

  1. Za krále
  2. Transplantace
  3. Ráj
  4. Láska a kříž
  5. Kejklíř
  6. Terasy
  7. In Memory
  8. Planina
  9. Nemůžou
  10. Baseball
  11. Maria
  12. Mašírunk
  13. Moravanka
  14. Za záclonou
  15. Calibos
  16. Život po životě
  17. Hajzl
  18. Mám se rád
  19. Já chci být sám
  20. Už je to tu!
  21. Žebrák
  22. Třesky plesky
  23. Mac Leod
  24. Sedm ran
  25. Alžír
  26. Krádež
  27. Jehla
  28. Zbrojař
  29. Jed
  30. Památka zesnulých
  31. Křižník Hood
  32. Sama si našla hrob
  33. Nesmiřitelní

Diskografie

Pohled přes rameno (2016)