DYSANCHELY - Secret Of The Sun

DYSANCHELY - Secret Of The Sun

DYSANCHELY - Secret Of The Sun

DYSANCHELY - Secret Of The Sun

Kapelu Dysanchely som zaregistrovala na jednom bratislavskom koncerte niekedy v roku 1997, kedy hrali death/doom so striedajúcim sa mužským deathovým a jemným ženským vokálom. Kapela svojim zameraním dokonale zodpovedala vtedajšej metalovej scéne. Aj napriek debutu Tears si však nezískali takú podporu, akú by si naozaj zaslúžili. Čiastočne to možno pripísať obdobiu hľadania nového smerovania a personálnym zmenám v zostave.

Takým prvým svetlým bodom po dlhšom čase sa stalo toto promo, obsahujúce tri skladby. Najmarkantnejším rozdielom medzi vtedajšou a súčasnou tvorbou je absencia ženského vokálu, čo podľa mňa kapele veľmi výrazne pomohlo a otvorilo jej nové možnosti pre seba vyjadrenie. Najviac som však bola zvedavá, ako zvládol úlohu speváka basgitarista Braňo Glinda .

Trasúcou sa rukou som vložila cédečko do prehrávača a ... Od prvého okamihu som nezapochybovala o tom, že muzikanti našli sami seba a touto promo nahrávkou sa postarali o triumfálny návrat v novej podobe. Skladba Lullaby s rýchlym melodickým nástupom otvára celé promo. Kým gitary sa starajú o melodickú stránku veci, bicie dodávajú skladbe potrebnú tvrdosť. Braňo sa postu speváka zhosťuje na jednotku. Jeho mierne chripľavo zafarbený hlas vytvára skvelý kontrast k melodickým gitarovým linkám. Celkovo je Lullaby doslova nabitá energiou a pôsobí veľmi chytľavo. Podmanivá About Man And Evil možno prekvapí hĺbavým, doomovým úvodom, ale po pridaní vokálu sa z nej stáva úderná skladba. Bohaté gitarové vyhrávky sa pričinia o jej rozmanitosť. Skladba predstavuje najsilnejší moment z celého trojskladbového materiálu. Kill Your Love sa nesie skôr v strednom tempe. Braňo sa tu trochu pohral so zmenami hlasu, čim skladbe dodal mnohotvárnejší výraz. Inštrumentálne boli Dysanchely vždy perfektní, takže aj tu zaujmú rôznymi nuansami. Stačí len pozorne počúvať...

Aj keď sa Dysanchely cítia byť inšpirovaní göteborským death metalom, vytvorili si vlastný štýl, ktorým hravo môžu konkurovať švédskym kolegom. Mala som tu česť vypočuť si celý materiál a musím povedať, že je to fakt bomba. Zatiaľ si však musíme vystačiť s krátkou verziou a koncertami po slovenských mestách. Ak všetko dobre pôjde, album by mal vyjsť začiatkom budúceho roka pod hlavičkou Metal Age. Každopádne, držím palce!

 1

Petra

Verdikt

Aj keď sa Dysanchely cítia byť inšpirovaní göteborským death metalom, vytvorili si vlastný štýl, ktorým hravo môžu konkurovať švédskym kolegom.Mala som tu česť vypočuť si celý materiál a musím povedať, že je to fakt bomba. Zatiaľ si však musíme vystačiť s krátkou verziou a koncertami po slovenských mestách.Ak všetko dobre pôjde, album by mal vyjsť začiatkom budúceho roka pod hlavičkou Metal Age. Každopádne, držím palce!

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 14:00

www.metalage.sk

Sestava

Skladby

  1. Lullaby
  2. About Man And Devil
  3. Kill Your Love

Diskografie

Nausea (2007)
Secrets Of The Sun (2003)
Secret Of The Sun (promo) (2002)
Songs of Sorrow (MC) (2001)
Tears (1998)
Eternal Sleep (demo) (1996)
Members of Destructions (demo) (1995)